Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digitaalisten alojen urapolkuja avautuu yhteisön tuella ja verkostoitumalla

Jaa

Digitalents Helsinki luo nuorille työtä toimivan yhteisön ja laaja-alaisen verkostoitumisen kautta. Nuoret ohjautuvat töihin tai opiskelemaan kahdeksan kuukauden työskentelyjakson jälkeen. Yhteisö tukee toimintaan osallistuneita nuoria aina siihen saakka, kunnes seuraava urapolku on löytynyt.

InMoov-robotti, kuva: Riikka Pusila
InMoov-robotti, kuva: Riikka Pusila

Digitalents Helsinki kehittää nuorten urapolkuja digitaalisille aloille. Toimintaa on alusta asti rakennettu vastaamaan nykyajan tarpeita ja työkulttuuria. Ensimmäisen vuoden aikana työyhteisö ja toimintatavat ovat muodostuneet, mielenkiintoisia projekteja on toteutettu ja hedelmällisen yritysyhteistyön kehittymisen myötä on syntynyt synerginen vuorovaikutus yritysmaailmaan, josta hyötyvät niin elämänmittaiseen oppimiseen totuttelevat nuoret osaajat kuin yritysyhteistyökumppanitkin.
- Olemme lyhyessä ajassa kehittäneet uusia menetelmiä muun muassa nuorten osaamisen ja työelämätaitojen kehittymiseen sekä saaneet tuloksia yritysyhteistyöverkoston kanssa tehdystä työstä, projektipäällikkö Vesa Jaakola tiivistää kuluneen vuoden tunnelmia.

Digitalents Helsinki -yhteisön tavoitteena on saada 16–29-vuotiaat nuoret osallisiksi työelämästä keskittymällä digitaalisten ja työelämäkyvyn (oma-aloitteisuus, sosiaalisuus, tunnollisuus, täsmällisyys ja yritteliäisyys) kehittämiseen, luoda hyvä ja toimiva verkosto yrityksiin, oppilaitoksiin ja kaupungin toimijoihin. Digitalents Helsinki toimii neljän linja kautta, joissa jokaisessa linjassa on oma vastaava vetäjä. Yhteisö tarjoaa asiakkailleen peli-, ohjelmisto-, tieto- ja viestintäteknologian sekä media-alan palveluita.
- Mainostoimisto on keskittynyt digitaaliseen mediaan, sosiaalisen median kampanjoihin, lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden ratkaisujen kehittämiseen sekä videotuotantoihin. Painotus vaihtelee sen mukaan minkälaisia nuoria osaajia olemme rekrytoineet tiimiin, mainostoimiston vetäjä Karoliina Leisti kertoo.

Suomen pelialalla on akuutti pula osaavasta työvoimasta. Pelinkehittäjiä rekrytoidaan ulkomailta samaan aikaan, kun Suomen pelikoulutuksesta valmistuu nuoria ammattilaisia työttömiksi. Junior-tason osaajien on vaikeaa löytää edes alan harjoittelupaikkoja.
- Digitalents Helsinki GameDev Labin esikiihdyttämö pyrkii kuromaan tätä kuilua umpeen. Labin mentorointiohjelma tarjoaa nuorille pelitiimeille mahdollisuuden kartuttaa osaamistaan pelinkehityksestä yritysmäisessä työympäristössä. Kiihdyttämöjakson aikana tiimit tuottavat valmiin julkaisun, jonka varaan on mahdollista perustaa oma startup-yritys, tai joka toimii referenssityönä omasta ammatillisesta osaamisesta, pelikehityksen vetäjä Anni Tolvanen tiivistää.

Tiiviissä yhteistyössä tiiminvetäjien kanssa toimivat työnsuunnittelijat, jotka ohjaavat digitaalisia urapolkuja ja kannustavat nuoria työllistymään. Hankkeen tärkeimpiä mittareita on sen vaikutus nuorten työllistymiseen ja opiskelumotivaatioon.
Digitalents Helsinki mainostoimiston työntekijä summaa toiminnan merkitystä omalla kohdallaan:
- Minulle Digitalents Helsingin merkitys on siinä, että vaikka kuukausien työnhakurumba ei tuottanut yhtäkään haastattelukutsua, joku vielä uskoi minuun ja antoi mahdollisuuden näyttää työmotivaationi. Työttömyyden aiheuttama varjo oli niin musertava, että jopa kaltaiseni myönteinen ja pirteä ihminen tahtoi syrjäytyä, mutta nyt muutaman kuukauden työjakson jälkeen en voisi olla onnellisempi. Digitalents Helsingin ihanan yhteisön ansiosta olen päässyt taas kuorestani ulos ja monipuolisten työtehtävien ansiosta olen saanut kehitettyä sekä taitojani että uskoa omaan tekemiseeni.

Merkittävä osa nuorten osaajien voimaantumisesta tulee laadukkaiden, tarkasti suunniteltujen ja mielekkäiden asiakastöiden kautta. Asiakastöitä voivat olla oman yhteisön tai kaupungin sisällä toteutetut hankkeet ja digitaalisia palveluita tarjoaville yrityksille tehdyt kehitysprojektit esimerkiksi Futuricen yhteiskuntavastuuohjelman The Chilicorn Fundin kanssa toteutettu InMoov-robotin 3D printtaus ja oppimateriaali. Digitalents Helsinki osallistui robotin rakentamiseen, ohjelmointiin ja projektin tallentamiseen.

Tulevaisuudessa toiminta keskittyy digitaaliseen mediaan, AR/VR -tuotantoon, robotiikkaan, IoT-laitteisiin, sensoreihin, koneoppimiseen, tekoälyyn, data scienceen ja uuteen työelämään digitalisaatiossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digitalents Helsinki
Vesa Jaakola
Project Manager
vesa.jaakola@hel.fi
040 7179121

Karoliina Leisti
Head of Ad Agency
karoliina.leisti@
digitalentshelsinki.fi
040 522 4296

Kuvat

InMoov-robotti, kuva: Riikka Pusila
InMoov-robotti, kuva: Riikka Pusila
Lataa
Tilt Brush, kuva: Riikka Pusila
Tilt Brush, kuva: Riikka Pusila
Lataa
Digitalents Helsinki, kuva: Veronika Kvitko
Digitalents Helsinki, kuva: Veronika Kvitko
Lataa
Hannu Huhtamon teos, kuva: Riikka Pusila
Hannu Huhtamon teos, kuva: Riikka Pusila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Ajanjaksolla 1.4.2017–11.6.2018 (1.4.–1.6.2017 hankkeen valmistelujaksoa) Digitalents Helsinki työllisti vuoden aikana 36 nuorta, tuntityöntekijöinä 10 nuorta, pelitiimeihin osallistui 33 pelinkehittäjää: 5 tiimiä, joista 2 kehittyi osakeyhtiöksi, työkokeilussa on ollu 12 nuorta, joista valmentavassa ICT-toiminnassa 9 hlöä yhteistyössä Stadin AO:n kanssa. Koulutusten kävijämäärä oli 355 henkilöä. Harrastustoiminta tavoitti 160 yhteensä. 10 Aalto-yliopiston ja neljä Metropolian opiskelijaa on osallistunut Futuricen robottiprojektiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme