Jyväskylän yliopisto

Digitaalisten palvelualustojen laboratoriolle rahoitusta maakunnan kehittämisrahastosta

Jaa

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnalle on myönnetty 30 000 euron rahoitus Keski-Suomen kehittämisrahastosta.

Rahoitus kohdistuu tekoälytuettujen digitaalisten palvelualustojen kehittämislaboratorion perustamiseen. YK:n alaisella maailmanlaajuisella UNESCO-järjestöllä on kaksi professuuria Jyväskylän yliopistossa digitaalisten palvelualustojen ja lukutaidon globaalin edistämisen alueilla. Hankkeessa tullaan vahvistamaan näiden alojen yhteistä kehittämistoimintaa.

Digitaalisia alustoja ja globaalia lukutaidon edistämistä yhdistetään tällä hetkellä esimerkiksi GraphoGame -oppimisympäristössä. Peruslukutaidon harjoitteluun kehitettyä tutkimusperustaista peliä on kehitetty Jyväskylän yliopiston tutkijajoukon ja Unesco-professori Heikki Lyytisen aktiivisella panoksella. Mobiili- ja verkkoalustainen GraphoGame, joka kulkee Suomessa tutummin nimellä Ekapeli, on osoittautunut merkittäväksi lukemaanoppimisen apukeinoksi myös maailman köyhimmissä maissa.

Kehittämishanke tulee olemaan ajankohtainen myös EU:n tasolla. EU tulee panostamaan merkittävästi erityisesti Afrikan maiden auttamiseen ja osa avusta keskitetään juuri koulutuksen ja koulutusmahdollisuuksien kehittämiseen.

–Tavoitteenamme on olla aktiivisesti EU:n Afrikan kehittämishankkeissa mukana. Ensimmäiset kansainväliset opiskelijat ovat jo aloittaneet työskentelyn hankkeessa. Tavoitteena on järjestää vuonna 2020 kaksi kansainvälistä konferenssia kehittämishankkeiden alueelta, toteaa Unesco-professori Pekka Neittaanmäki.

Lisätietoja:

Unesco-professori Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, puh. 040-5507005
Unesco-professori Heikki Lyytinen, heikki.j.lyytinen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, 040 024 7458

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Kun kirjaimet vaihtuvat – Tutkimus lukutaidosta kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä konson kielessä Etiopiassa9.7.2020 13:40:25 EESTTiedote

FM Aija Katriina Ahlberg tutkii väitöksessään luku- ja kirjoitustaidon oppimista kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä. Tulokset osoittavat kirjainmerkkien tärkeän roolin siinä, miten lukija hahmottaa kielen äännerakenteita. Tutkimus toteutettiin Lounais-Etiopiassa konson kieltä puhuvien aikuisten parissa, mutta tutkimuksen tuloksilla on annettavaa myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetukseen Suomessa.

Väitös 14.8.2020: Mitä silmämme kokevat? Uusi tulkinta Merleau-Pontyn ruumiinfenomenologiasta (Yli-Tepsa)9.7.2020 11:29:20 EESTTiedote

Kun havaitaan kohde, nähdään vaikkapa sohva, katseen on jo täytynyt tarkentua siihen. Huomion kiinnittämistä on luontevaa kuvailla aivoissa tapahtuvana prosessina, joka säätelee silmien liikettä. Entä jos prosessia pitää kuvailla kokemuksellisesti? Mitä koetaan ennen kuin varsinaisesti havaitaan, vai koetaanko mitään? Onko havaitsemista edeltävä katseen tarkentuminen ja huomion kiinnittyminen luonteeltaan tiedostamatonta, ja tapahtuuko havaitsemisessa siirtymä tiedostumattomasta tietoiseen?

Vertailu osoitti: suomalaisten yksinolo lisääntynyt8.7.2020 10:06:30 EESTTiedote

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme