Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digitala samlingen för barn och ungdomar öppnar den 9 juli – Digital litteratur önskas bli en naturlig del av barns och ungdomars vardag

Jaa

Den nationella digitala samlingen för barn och ungdomar är nu för första gången tillgänglig för alla familjer och skolor i hela Finland. Öppnandet av samlingen den 9 juli gör det möjligt att använda och hitta materialen på ett enklare sätt än tidigare samt ger skolorna bättre möjligheter att verkställa sina läroplaner.

Alla barn och ungdomar får nu likvärdig tillgång till en och samma samling. Foto: Maarit Hohteri - Helsingfors stad
Alla barn och ungdomar får nu likvärdig tillgång till en och samma samling. Foto: Maarit Hohteri - Helsingfors stad

Hittills har biblioteken haft ett sparsamt utbud av ljud- och e-böcker för barn och ungdomar, materialen har varit splittrade i olika tjänster och utbudet har kunnat variera rejält mellan olika bibliotek. Därför öppnar man den 9 juli den nationella digitala samlingen för barn och ungdomar, som innehåller högklassig finsk- och svenskspråkig e- och ljudlitteratur för barn och ungdomar på en plattform. Samlingen täcker förutom skönlitteratur även faktaböcker, men inte tidningar.

Den digitala samlingen öppnas med en grundsamling som byggts ihop av biblioteksexperter, som är specialiserade på barn- och ungdomslitteratur. Den består av 95 finsk- och svenskspråkiga e- och ljudbokstitlar för barn och ungdomar, och den fylls kontinuerligt på med ny litteratur beroende på utbudet. Även licenser läggs till enligt efterfrågan. Projektet pågår i två år och finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.

”Läsningen har minskat bland barn och ungdomar, möjligtvis på grund av digitala apparater, och nu vill vi hjälpa barn och ungdomar att hitta digital litteratur som en naturlig del av vardagen. Den nya samlingen förbättrar sökbarheten i bibliotekens digitala innehåll och underlättar användningen av dem – och ökar även mängden av dem. Det är dessutom ytterst viktigt att alla nu får likvärdig tillgång till en och samma samling”, säger planerare Marja Hjelt från Konsortiet för de allmänna biblioteken.

Bibliotekens omfattande och mångsidiga digitala utbud främjar barns och ungdomars intresse för litteratur och gynnar på så sätt utvecklingen av läskunnighet. Även skolorna har nytta av den nya digitala samlingen, eftersom hela skolklasser nu kan låna samma verk samtidigt. Det här har inte varit möjligt tidigare på grund av ett lågt antal licenser.

Samlingen fungerar med det egna bibliotekskortet

Samlingen fungerar på Ellibs-plattformen, som redan används i vissa bibliotek. Man kan söka innehåll via tjänsten ekirjasto.kirjastot.fi/sv och de fungerar på smarttelefoner, surfplattor och datorer.

Ellibs-appen kan avgiftsfritt laddas ner till Android-, Huawei- och iOS-enheter. Man kan även bläddra i, låna, reservera och ladda ner materialet i Ellibs webbibliotek på adressen https://www.ellibslibrary.com/sv/collection. I båda fallen loggar man in till samlingen och lånar eller reserverar titlar med bibliotekens lokala bibliotekskort.

Bekanta dig med den digitala samlingen för barn och ungdomar på adressen https://www.ellibslibrary.com/collection.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediayhteydenotot
Marja Hjelt
Suunnittelija, Yleisten kirjastojen konsortio
marja.hjelt@hel.fi
+358 40 6744 068

Kuvat

Alla barn och ungdomar får nu likvärdig tillgång till en och samma samling. Foto: Maarit Hohteri - Helsingfors stad
Alla barn och ungdomar får nu likvärdig tillgång till en och samma samling. Foto: Maarit Hohteri - Helsingfors stad
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme