Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Digitalisaatio rikastuttaa ja uudistaa oppimista varhaiskasvatuksesta vapaaseen sivistystyöhön

Jaa

Opetuksen digitalisaatio-ohjelma käynnistyi syksyllä 2016. Vuodesta 2018 alkaen kasvatus ja koulutus -toimialan digitalisaatio-ohjelma kattaa palvelut varhaiskasvatuksesta vapaaseen sivistystyöhön.

Ohjelman lähtökohtina ovat oppimisen laajeneminen luokkahuoneen ulkopuolelle monimuotoisiin oppimisympäristöihin, oppijan osallistuminen ja osallisuus, yhteisöllisyys ja tulevaisuuden taitojen oppiminen. Katso uudelta videoltamme miten kouluissamme opetellaan algoritmeja ja robotiikkaa yhdessä oppien.

Digitalisaatio-ohjelman kokonaisbudjetti on vuosille 2016–2019 yhteensä 35 miljoonaa euroa, joka käytetään tietoteknisen infran kuntoon saattamiseen, koneiden ja laitteiden hankintaan ja tietojärjestelmien kehittämiseen ja kokeiluihin. Vuoden 2017 loppuun mennessä kaikilla opettajilla oli kannettava tietokone, ja vuoden 2019 loppuun mennessä kaikilla oppilailla ja opiskelijoilla on tietotekniset laitteet ja niihin liittyvät muut varusteet, kuten latauskaapit.

Helsingin opetuksen digitalisaatio-ohjelma on jäsennetty viiteen kokonaisuuteen:

1. Osaamisen, toimintakulttuurin ja johtamisen kehittäminen
Digitalisaatio-ohjelman alkuvaiheessa opetushenkilöstön ja rehtorien digitaalista osaamista kehitettiin itsearviointien ja digi.hel.fi-taitotasojen avulla. Näiden pohjalta on toteutettu täydennyskoulutusta, tuotettu verkkomateriaalia ja luotu tutor-opettajaverkosto vahvistamaan erityisesti tietoteknologian opetuskäytön perus- ja syventävää osaamista.

2. Innovatiiviset kokeilut
Innovatiivisten kokeilujen ydinajatuksena on mahdollistaa ja innostaa kaikki Helsingin kaupungin koulut kehittämään omaa digitaalista toimintakulttuuriaan sekä innovoimaan tulevaisuuden koulun rakenteita ja pedagogisia ratkaisuja. Lukuvuonna 2016–2017 käynnistyi uuden pedagogiikan ja digitalisaation innovatiiviset kokeilut yhteensä reilussa 60 koulussa ja oppilaitoksessa. Kokeilukoulujen toimintaa on ohjattu ja kehittämistyötä tuettu kokeilukouluille järjestetyissä seminaareissa ja teemakohtaisissa koulutuksissa. Joissakin kouluissa on jo nyt syntynyt uudenlaisia toimintamalleja ja työskentelyä, toisissa kouluissa ollaan vielä kehittämistyön alussa.

3. Oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit
Koulujen fyysisiä oppimisympäristöjä on kehitetty, jotta ne ovat avoimia, monipuolisia, joustavia ja mahdollistavat erilaisia työskentelytapoja sekä vahvistavat yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Tämä on otettu huomioon myös uusien rakennuskohteiden ja perusparannusten suunnittelussa ja toteutuksessa mahdollisuuksien mukaan. Oppimisympäristöä on laajennettu koskemaan koko kaupunkia ja jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa on uusia, joustavia oppimisen tiloja. Uuden oppimisen ja oppimisympäristön älykoulu- konseptin luominen on käynnistynyt.

4. Opetusta ja oppimista tukevan digitaalisen järjestelmän kehitys
Vuonna 2017 aloitettiin toimialalla luoda visiota oppimisen ja kasvamisen tueksi tarvittavista tulevaisuuden digipalveluista. Pilotointiin tulee jo vuonna 2018 uudenlainen digipalvelu, joka helpottaa aluksi iltapäivätoimintaan ja varhaiskasvatuspalveluihin ilmoittautumista.

5. Tietotyövälineet opettajille ja oppijoille
Vuosien 2016 ja 2017 aikana oppilaille hankittiin kannettavia tietokoneita lähes 16 000 kpl. Lisäksi kaikille opettajille hankittiin kannettavat tietokoneet vuoden 2017 loppuun mennessä. Koulujen ja oppilaitosten langatonta verkkoa on kehitetty, mutta tämä vaatii edelleen kehitystoimenpiteitä vuoden 2018 aikana. Toimiala on myös uudistanut ICT-hankintaprosessin ja rakentanut sähköisen ICT-laiterekisterin.

Lisätietoja
Liisa Pohjolainen, toimialajohtaja, puh. 310 86200, liisa.pohjolainen@hel.fi
Marjo Kyllönen, kehittämispalveluiden päällikkö, puh. 310 86208, marjo.kyllonen@hel.fi
Soili Haapala, tietohallintopäällikkö, puh. 310 86547, soili.haapala@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Privat daghem med verksamhet i en gammal industrifastighet stängs18.1.2019 17:27Tiedote

Den privata serviceproducenten Oy Ankkalampi Ab:s daghem Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Hallonnäsgatan 17) har bedrivit verksamhet från och med augusti 2018. Vid ibruktagande av daghemslokaler krävs att man har beviljats ett bygglov innan man inleder verksamheten. I samband med att bygglovet handläggs säkerställs att lokalerna är hälsosamma och trygga. Dessutom ska de byggåtgärder som krävs i bygglovet och byggnadstillsynens slutsyn vara gjorda. Oy Ankkalampi Ab har efter att verksamheten inletts ansökt om tillfällig ändring av användningssyfte från gammal industrifastighet till daghem. Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion förvägrade enhälligt Oy Ankkalampi Ab ett tillfälligt bygglov på sitt möte 18.1.2019. Daghemmets brandsäkerhetslösningar uppfyller inte gällande krav och brandsäkerhetsutredningen är delvis ogjord. I de planer som sökanden har lagt fram finns trots begäran om kompletteringar inte behöriga evakueringsväg- och avskiljningsarrangemang beskrivna. Ogjord är o

Vanhassa teollisuuskiinteistössä toimiva yksityinen päiväkoti suljetaan18.1.2019 17:19Tiedote

Yksityisen palveluntuottajan Oy Ankkalampi Ab:n päiväkoti Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Vattuniemenkatu 17) on toiminut elokuusta 2018 alkaen. Päiväkotitilojen käyttöönotto edellyttää ennen toiminnan aloittamista rakennusluvan, jonka käsittelyn yhteydessä tilojen terveellisyys ja turvallisuus varmistetaan. Lisäksi luvan mukaiset rakennustoimenpiteet ja rakennusvalvonnan loppukatselmus tulee olla tehtyinä. Oy Ankkalampi Ab on hakenut tilapäistä käyttötarkoituksen muutosta vanhasta teollisuuskiinteistöstä päiväkodiksi toiminnan aloittamisen jälkeen. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto epäsi kokouksessaan 18.1.2019 tilapäisen rakennusluvan yksimielisesti. Päiväkodin paloturvallisuusratkaisut eivät täytä vaatimuksia, ja paloturvallisuusselvitys on keskeneräinen. Hakijan esittämissä suunnitelmissa ei täydennyspyynnöistä huolimatta ole osoitettu asianmukaisia poistumistie- ja osastointijärjestelyjä, ja aikaisemmin teollisuuskäytössä olleesta kiinteistöstä vaadittava hait

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme