Lastensuojelun Keskusliitto

Digitalisaatio voi tuoda sosiaalityön lähemmäs nuoria

Jaa

Teknologia ei voi korvata ihmisten välistä kasvokkaista vuorovaikutusta, mutta se voi täydentää sitä. Sosiaalityölle digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia kohdata lapset ja nuoret matalalla kynnyksellä ja mahdollistaa itselle sopivien palvelujen löytämisen vaikka omalta kotisohvalta käsin.

Lapset ja nuoret haluavat ja tarvitsevat tulla kohdatuiksi. Näkymättömyyden kokemus on niin voimakas, että se voi saada nuoren kyseenalaistamaan oman olemassaolonsa ja herättää vihaa itseä ja muita kohtaan.

Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan kyky ymmärtää toista ihmistä on yksi ihmisen tärkeimmistä tulevaisuuden taidoista, ja sitä täytyy harjoitella. Saarikivi puhuu Lasten suojelun kesäpäivillä Porvoossa 5.6. empatian kehittymistä ja digitaalisen ajan sille asettamista haasteista ja mahdollisuuksista.

Empaattinen kohtaaminen voi tapahtua myös digitaalisesti. Lapset ja nuoret ovat verkossa kuin kotonaan ja kokevat esimerkiksi sosiaalisen median pikemminkin syventävän ja lisäävän kuin vähentävän kanssakäymistään muiden kanssa (SoMe ja nuoret 2016). Teknologia tarjoaa siten myös sosiaalityölle uusia mahdollisuuksia kohdata nuoret matalalla kynnyksellä, heille tutussa verkkoympäristössä.

– Digitalisaatio voi purkaa ajan ja paikan luomia rajoitteita ja mahdollistaa siten todelliset lähipalvelut, arvioi hankesuunnittelija, sosiaalityöntekijä Sonja Soini Pelastakaa Lapset ry:n Digitaalinen sosiaalityö lasten ja nuorten tukena -hankkeesta.

– Lapsiperheen hektistä arkea helpottaa, jos asioita pystyy hoitamaan vaikka silloin, kun lapset nukahtavat. Ja se, että ensimmäisen yhteydenoton voi tehdä omalta kotisohvalta jopa anonyymisti, madaltaa avun hakemisen kynnystä roimasti. Tiedon ja prosessien avoimuuden lisääntyminen lisää luottamusta ja voi mullistaa koko auttamisjärjestelmän. Asiakas voi sitoutua palveluihin syvemmin, jos hän voi itse kotoa käsin tarkistaa kirjaukset, kommentoida niitä ja nähdä, kenelle ne on jaettu.

Vaikka sosiaalihuollon digitalisaatiossa ollaan vasta alussa, on lupaavia merkkejä jo olemassa. Edistysaskeleita otetaan koko ajan tiedottamisessa, koulutuksissa, sähköisissä palveluissa ja asiakastietojärjestelmien kehityksessä. Kun kehitetään uusia sosiaalityön tapoja digitaalisissa ympäristöissä, olennaista on, että työtä tehdään yhdessä lasten ja nuorten itsensä kanssa.

Pelastakaa Lapset on toteuttanut videosarjan, jossa esitellään erilaisia verkkopalveluita inspiraatioksi sosiaalityön kehittäjille. Videoita esitetään Lasten suojelun kesäpäivillä ja ne julkaistaan Pelastakaa Lapset ry:n YouTube-kanavalla tämän viikon aikana.

Lasten suojelun kesäpäivät pidetään 5.-6.6.2018 Porvoossa Taidetehtaalla. Päivien teema on tänä vuonna Sinä ja minä – Du ochjag: Aitoja kohtaamisia digitaalisessa ajassa.Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan kaikkia puheenvuoroja, mutta ilmoittautumista etukäteen toivotaan. Päiville osallistuu parisataa sosiaalialan ammattilaista.Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.lastensuojelunkesapaivat.fi/.

Lisätietoja: 

Viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen @ lskl.fi, p. 050-3533480 
Viestinnän suunnittelija Tuuli Valo, tuuli.valo @ lskl.fi, p. 050-5721089

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu lastensuojelualan keskusjärjestö, joka vaikuttaa lapsen oikeuksien asioissa kansallisella ja eurooppalaisella tasolla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Ei enää vuoden pätkälupia turvapaikanhakijoina tulleille nuorille4.4.2018 09:00Tiedote

Lapsi- ja perhejärjestöt vaativat, että ilman huoltajaa tulleiden jatkolupakäytäntöä muutetaan niin, että se tukee kotoutumista. Lyhyet jatkoluvat tai kielteiset päätökset ovat Maahanmuuttoviraston uusi laintulkinta, joka on tehty ilman lakimuutosta ja voidaan ilman sellaista myös korjata. On kohtuutonta ja myös kotoutumista heikentävää, että lähes tuhat nuorta joutuu jatkuvasti pelkäämään oleskeluoikeutensa päättymistä Maahanmuuttoviraston uuden käytännön takia.

Järjestöt paikkaavat julkisten palveluiden jättämiä aukkoja20.11.2017 07:50Tiedote

Järjestöjen vahvuus on niiden kyvyssä tukea ihmisiä elämän siirtymissä, sanoo tutkija, tietokirjailija Petri Paju. Tänään julkaistava teos Syliä tähteeksi – Järjestöjen elämää ja elämää järjestöissä sisältää 43 järjestöelämäkerrallista haastattelua. Niiden kautta tutkija on pyrkinyt vastamaan kysymykseen: mikä on järjestöjen merkitys ihmisille. On olemassa monia, jotka eivät olisi ehkä selvinneet yllättävästä elämänmuutoksesta ilman järjestöjen tarjoamaa vertaistukea, kirjailija sanoo.

”Lapsilisä pitäisi voida jakaa vanhempien kesken” – Poliittiset päättäjät ja virkamiehet haluaisivat muuttaa vuoroasumista koskevaa lainsäädäntöä20.11.2017 04:00Tiedote

EMBARGO 20.11. klo 04:00 Valtaosa poliittisista päättäjistä ja lapsi- ja perheasioita hoitavista virkamiehistä haluaisi helpottaa vuoroasuvien lasten tilannetta, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton teettämä asennekysely. 76 % vastaajista oli sitä mieltä, että lapsilisä pitäisi voida jakaa vanhempien kesken, jos lapsi vuoroasuu. 66 % vastaajista olisi sitä mieltä, että vuoroasuminen pitäisi huomioida asumistuen määrässä. Tukea oltaisiin valmiita antamaan myös vuoroasuvien vammaisten lasten asunnon muutostöihin molemmissa kodeissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme