Digi- ja väestötietovirasto

Digituen vakiinnuttamiseen rahoitusta – Tavoitteena palvella sekä kansalaisia että yrittäjiä

Jaa

Valtiovarainministeriö on myöntänyt Digi- ja väestötietovirastolle 1,8 miljoonaa euroa digituen valtakunnallisen, vakiinnutettavan toimintamallin kehittämiseen ja pilotointiin vuodelle 2022. Rahoitus myönnettiin Digitalisaation edistämisen ohjelmasta, jonka yhtenä tavoitteena on laajentaa digituen valtakunnallinen toimintamalli kattamaan myös elinkeinotoimintaa harjoittavien digituen kehittämisen.

”Digitaalisaatio muuttaa päivittäistä elämäämme ja mullistaa niin asioinnin tapoja niin viranomaisissa kuin yksityisissä palveluissa. Tästä kehityksestä pitää kaikkien päästä osalliseksi, eikä se saa syrjäyttää ketään. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että digitalisaatiota kehitetään ihmisten ehdoilla ja huolehditaan kaikkien tosiasiallisista mahdollisuuksista käyttää palveluita. Digituen tarjoaminen on tässä merkittävä keino”, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo.

Digi- ja väestötietovirasto vastaa jatkossa digituen kehittämisestä ja laajaa toimijakenttää yhdistävästä verkosto- ja sidosryhmäyhteistyöstä. Digituen kehittämisessä huomioidaan sekä kansalaisten että elinkeinotoimintaa harjoittavien erilaiset digituen tarpeet.

” Digitalisaation edistämisen ohjelma tukee ja kannustaa viranomaisia tuomaan palvelunsa kansalaisten ja yritysten saataville digitaalisina vuoteen 2023 mennessä. Myönnetyllä digituen rahoituksella pyritään varmistamaan, että kaikki pysyvät mukana digitalisaatiota edistettäessä ja digituen toimintamallin vakiinnuttaminen etenee”, kertoo Heli Hänninen valtiovarainministeriöstä.

Rahoitus mahdollistaa digituen tarpeiden kartoittamisen ja asiakaslähtöisen kehittämisen

Digitukea kehitetään ja digitaitoja edistetään useiden toimijoiden yhteistyönä. Digituen toimintamalli pohjautuu jatkossakin valtakunnalliseen verkosto- ja sidosryhmäyhteistyöhön ja paikallistasolla annettaviin digituen palveluihin. Kehitettävässä toimintamallissa digituen tarjoajien roolit säilyvät ennallaan.  

Digi- ja väestötietoviraston saama rahoitus kohdentuu digituen pysyvän toimintamallin valmisteluun yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa. Mallin on määrä tulla käyttöön vuonna 2023.

”Digi- ja väestötietoviraston digituen tärkeimpiä tavoitteita ovat digituen laadun ja löydettävyyden edistäminen, digituen valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten toimijoiden tukeminen, digituessa tarvittavan osaamisen kasvattaminen ja sekä ajantasaisen tilannekuvatiedon tuottaminen muun muassa digituen tarpeesta ja digiosaamisesta”, kertoo johtaja Mikko Mattinen Digi- ja väestötietovirastosta.

Digituki kehittää yksilöiden ja yhteisöjen digitaitoja

Digituki kuuluu hallitusohjelman yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin, jonka avulla pyritään vahvistamaan yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta yhteiskunnassa. Digituki-palvelut auttavat digitaalisten palvelujen ja laitteiden käyttämisessä sekä tukevat yksilöiden ja yhteisöjen digitaitojen kehittymistä. Digitaitojen kehittyminen myös madaltaa kynnystä omaksua ja ottaa käyttöön uusia sähköisiä palveluja.

”Nyt myönnetty rahoitus mahdollistaa digituen toimintamallin laajentamisen lisäksi sen, että digituen kehittämisessä tarvittavaa tilannekuvatietoa pystytään keräämään ja koostamaan. Tarvitsemme digitalisoituneen yhteiskunnan ja palveluverkoston käyttöön jatkuvasti tietoa siitä, millaisia muutoksia digitaalisten palvelujen ja laitteiden käytössä, käyttömotivaatiossa, asenteissa ja osaamisessa tapahtuu. Samalla kartoitamme, millaisia vaikutuksia palveluiden laadulla ja käyttökokemuksella on digituen tarpeeseen. Digin hyödyntäinen edellyttää riittävän osaamisen lisäksi motivaatiota olla mukana digissä. Silloin digitalisaatio voi tukea toimintaa, eikä aiheuta harmia”, sanoo digituen projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Valtiovarainministeriö on vuodesta 2018 myöntänyt valtionavustuksia maakuntaliittojen digituen alueellisille hankkeille. Digi- ja väestötietovirasto on vastannut digituen valtakunnallisesta kehittämisestä. Nykyiset maakuntaliittojen digituen valtionavustushankkeet päättyivät lokakuun lopussa 2021, ja digituen valtakunnallinen toimintamallin kehittäminen siirtyy kokonaisuudessaan Digi- ja väestötietovirastolle

Lue lisää

Haluatko kuulla lisää?

Digi- ja väestötietovirasto järjestää 10.12.2021 klo 9–12 Digituki 2022 -webinaarin. Tilaisuudessa esitellään digituen kehittämisen teemat vuodelle 2022 ja julkaistaan Yritysten ja yhteisöjen digituen kehittämisen suositukset.

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen: https://dvv.fi/digituki2022-webinaari

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kuntaministerin erityisavustaja Valtteri Aaltonen, p. 029 553 0399, etunimi.sukunimi[at]gov.fi

valtiovarainministeriö, erityisasiantuntija Heli Hänninen, p. 029 553 0255, etunimi.sukunimi[at]gov.fi

Digi- ja väestötietovirasto, digituen projektipäällikkö Minna Piirainen, p. 0295 535 280, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Once again, over 50,000 Finns will receive this year a special greetings card18.1.2022 08:00:00 EET | Press release

Perhaps Finland’s most anticipated postcard will be delivered to the homes of tens of thousands of citizens in January 2022, when young people born in 2004 will be congratulated on their 18th birthday. In this joint message from the authorities and public administration organisations, people who are reaching adulthood receive congratulations and a reminder of how their civil rights and obligations are increasing.

Confusing digital service increases the need for digital support: new recommendations encourage investments in quality10.12.2021 07:00:00 EET | Press release

A high-quality digital service is easy to use, and digital support is also available for using it. Using a confusing digital service, on the other hand, is not easy even to someone with digital skills. The recommendations published today by the Digital and Population Data Services Agency encourage investments also in the quality of digital services and digital support for businesses and communities.

Konfunderande digitjänster ökar behovet av digistöd - Nya rekommendationer uppmuntrar till att satsa på kvalitet10.12.2021 07:00:00 EET | Tiedote

En digitjänst av hög kvalitet är lätt att använda och det finns även digistöd för att använda den. Att använda en konfunderande digitjänst är ofta svårt till och med för den som är digitalt skicklig. De rekommendationer som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerade idag uppmuntrar till att satsa på kvaliteten på företagens och sammanslutningarnas digitjänster och digistöd.

Financing provided to make digital support a permanent service for citizens and businesses3.12.2021 09:10:00 EET | Press release

The Ministry of Finance has granted the Digital and Population Data Services Agency EUR 1.8 million for building an operating model for digital support. A pilot project is to be completed in 2022, and the model is to be later adopted nationwide as a permanent service. The financing was granted from the Programme for the Promotion of Digitalisation. One of the programme objectives is to expand the national operating model to cover digital support to business operators.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme