Digi- ja väestötietovirasto

Digitukiviikolla puhutaan tulevaisuuden supervoimasta – arjen digitaitojen kasvattaminen kannattaa!

Jaa

Toista kertaa järjestettävä Digitukiviikko haluaa lisätä keskustelua tulevaisuuden supervoimista eli arjen digitaidoista. Digi- ja väestötietovirasto järjestää teemaviikon 30.8.-3.9.2021 yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa. Teemaviikko kannustaa jokaista meistä kehittämään digitaitojamme. Monipuolisesta ohjelmasta löytyy kiinnostavaa asiaa sekä omien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille että digitukea tarjoaville. Viikon virtuaalitapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

 Digi- ja väestötietoviraston verkossa tarjoama Digitukiviikko jakautuu teemapäiviin, joista ensimmäisessä digitukea käsitellään antajan näkökulmasta ja myöhemmin viikolla perehdytään mm. tulevaisuuden digitaitoihin, erilaisiin käyttäjänäkökulmiin sekä digitaalisten palveluiden laatuun. Valtakunnallisen ohjelman rinnalla alueelliset digituen tarjoajat järjestävät paikallista, käytännönläheistä ohjelmaa, josta saa vinkkejä esimerkiksi sähköiseen asiointiin.

– Digituen tehtävä on auttaa varmistamaan, ettei kukaan jää digitaalisen yhteiskunnan ulkopuolelle. Digitalisaation kohdalla kyse on pysyvästä muutoksesta, eikä vain ohimenevästä ilmiöstä. Siksi erilaisia digitaitoja voisikin oikeastaan kutsua tulevaisuuden supervoimiksi, sillä juuri näiden taitojen laaja-alainen kehittäminen auttaa meitä yhteisönä pärjäämään paremmin. Digitaidot ovat tämän päivän kansalaistaitoja, kertoo digituen projektipäällikkö Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirastosta.

Digitaitojen kasvattaminen sujuvoittaa arkea – ja apua on tarjolla
Teemaviikon avulla digituelle pyritään saamaan niin kansalaisten, yritysten kuin yhteisöjenkin huomio, jotta kaikilla näillä yhteiskunnan tasoilla osattaisiin alkaa kehittää omaa, itselle tärkeää digitaalista osaamista.

Samalla viikko herättelee ihmisiä havaitsemaan, että meistä jokainen on toisinaan digitukea tarjoavalla ja toisinaan sitä tarvitsevalla puolella. Saatamme esimerkiksi ensin auttaa läheistä jonkun palvelun käytössä ja osallistua sitten työpaikan järjestämään tietoturvakoulutukseen. Kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan erilaista digitukea on aina tarjolla.

– Digitalisaatio on ihan kaikkien juttu ja me haluamme edistää positiivisia kokemuksia siitä. Digitukiverkoston jäsenet tekevät todella arvokasta työtä suomalaisten digiosaamisen kehittämisessä ja tällaisia osaajia ja avun tarjoajia tarvitaan jatkossa koko ajan lisää: opettajia, palveluntarjoajia, kokeneempia läheisiä jne. Siksi kannustamme mahdollisimman monia nykyisiä digitukijoita ja aiheesta kiinnostuneita osallistumaan viikon tarjontaan, tiivistää Piirainen.

Lue lisää ja katso päivittyvä ohjelma: dvv.fi/digitukiviikko

Digi- ja väestötietoviraston koordinoimaan digitukiverkostoon kuuluvia digituen tarjoajia on tuhansia ympäri Suomen. Digitukiviikko on Digi- ja väestötietoviraston ja valtakunnallisen digitukiverkoston yhteistyössä järjestämä avoin ja maksuton tapahtumaviikko, joka näkyy ympäri Suomen. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta digiosaamisen merkityksestä ja digitaitojen kasvattamisesta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Digi- ja väestötietovirasto, digituen projektipäällikkö Minna Piirainen, puh. 0295 535 280

Digi- ja väestötietovirasto, digituen suunnittelija Mirva Gullman, puh. 0295 535 229

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digiturvaviikko avaa digiturvallisuuden ajankohtaisimmat ilmiöt 25.-29.10.20218.9.2021 13:56:23 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää valtakunnallisen Digiturvaviikon toista kertaa lokakuun lopussa. Virtuaalinen teemaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen ja tarjoaa käytännöllisiä keinoja digiturvallisuuden parantamiseen. Viikko tarjoaa päivittäin livelähetyksiä verkossa – luvassa on mm. ajankohtaisia keskusteluja digiturvallisuuden tilasta, Digiturvabarometrin tuoreista tuloksista ja ihmisen roolista digimaailmassa sekä vinkkejä turvalliseen etätyöhön ja syväsukellus kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen. Viikon aikana vietämme myös kahta teemapäivää: kansallista Salasanapäivää ti 26.10. ja Tietoturvapäivää ke 27.10.

Tjänsten Katso är stängd – Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Från början av september fungerar inte längre Katso-koden och Katso-auktorisering i i någon av Statsförvaltningens e-tjänster. I fortsättningen sköts uträttandet av ärenden för någon annans räkning med hjälp av Suomi.fi-tjänsterna. Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden. Det lönar sig att bekanta sig med den nya praxisen i e-tjänsten i god tid före viktiga förfallodagar.

Katso-palvelu on suljettu – monilta yrityksiltä, yhdistyksiltä ja muilta yhteisöiltä puuttuu yhä sähköiseen asiointiin vaadittavat Suomi.fi-valtuudet1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Katso-tunniste ja Katso-valtuus eivät enää toimi valtionhallinnon asiointipalveluissa. Monella yrityksellä, yhdistyksellä tai muulla yhteisöllä on edelleen käytössä vain Katso-tunniste. Puolesta-asioinnin uudet käytännöt kannattaa tarkistaa asiointipalveluista ajoissa ennen tärkeitä eräpäiviä.

Julkisen hallinnon digiturvallisuus kehittyy jatkuvasti, mutta uhkia on hallittava paremmin31.8.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston toteuttaman kyselyn tulokset osoittavat, että julkisen hallinnon organisaatiot ovat kehittäneet järjestelmällisesti tietoturvaa, tietosuojaa ja häiriötilanteisiin varautumista viimeisen kahden vuoden aikana. Tähän kehitykseen ovat osaltaan vaikuttaneet lainsäädännön tuomat vaatimukset, muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (25.5.2018) ja tiedonhallintalain (1.1.2020) voimaantulo. Aktiivista reagointia ovat vaatineet myös toimintaympäristön nopeat muutokset, kuten koronapandemian aiheuttama etätöihin siirtyminen sekä tietoverkkorikollisuuden ja kybervakoilun yleistyminen.

We are not born with digital skills - youth need more support in the digital world30.8.2021 06:00:00 EEST | Press release

Young people feel that they do not get enough support for learning how to use digital services. Being a digital native does not guarantee the ability to act in a digital world; instead, skills must be actively taught to young people. This is reflected in the survey published by the Digital and Population Data Services Agency on 30 August 2021 titled ‘The Digital Support for Young People’. The publication of the survey will launch the Digital Support Week, which focuses on the development of everyday digital skills from 30 August to 3 September 2021.

Digitala färdigheter uppstår inte av sig själva – ungdomarna behöver mer stöd för att fungera i den digitala världen30.8.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Unga upplever att de blir för ensamma i att lära sig digitala tjänster och digital ärendehantering. Digitaliseringen garanterar inte färdigheter i den digitala världen, utan man måste aktivt lära unga färdigheter. Detta framgår av kartläggningen Nuorten digitaidot ja digituen tarve (Ungas digitala färdigheter) som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerade 30.8.2021. Kartläggningens publikation inleder Veckan för digitalt stöd 30.8–3.9.2021 som fokuserar på utveckling av digitala färdigheter i vardagen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme