Helsingin yliopisto

Dlearn.Helsinki -tiimillä ratkaisu globaalien kompetenssien oppimiseen

Jaa

Dlearn.Helsinki -tiimin ratkaisun avulla nuoret oppivat globaaleja kompetensseja ja rakentavat parempaa tulevaisuutta. Ratkaisun selainpohjainen, oppilaiden raportoimia, globaalien kompetenssien oppimista tukeva tutkimusperustainen sovellus Dlearn.Helsinki 1.0 ja siihen sisältyvä kompetenssiseinä on kehitetty Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytieteen maisteriopintoihin kuuluvalla kurssilla Software Factory Experience.

Software Factory on tietojenkäsittelytieteen laitoksen kokeellinen ohjelmistojen tutkimus- ja suunnittelulaboratorio, jonka tavoitteena on innostava oppiminen, monialainen tutkimus ja yrittäjyyden kannustaminen. 

Helsinki Challenge-finalistitiimi Dlearn.Helsinki kertoo ratkaisunsa konkretisoituneen prototyypiksi, jota voi testata ja käyttää luokkahuoneessa juuri niin, kuten tiimiläiset suunnittelivat. Sovellus tukee oppilaiden globaalien kompetenssien oppimista. Kompetenssiseinä kokoaa yksittäisten oppilaiden vastaukset opettajan käyttöön siten, että hän voi yhdessä oppilaiden kanssa tarkastella vahvuuksia ja kehittämiskohteita globaalien kompetenssien osaamisessa.

– Avain ratkaisussamme on sen tutkimusperustaisuus ja prosessi kokonaisuudessaan, jonka myötä oletamme oppilaiden ja opettajien toiminnan sekä roolien muuttuvan luokkahuoneessa merkittävällä tavalla siten, että oppilaat oppivat globaaleja kompetensseja osana jokapäiväistä koulutyötään, tiimin vetäjä, professori Auli Toom toteaa.

– Yhteistyö Software Factoryn kanssa on ollut mahtava kokemus, kertoo tiimin jäsen Veera Kallunki. – Maisteriopiskelijat tiesivät heti mitä halusimme. Nyt pääsemme testaamaan sovellusta oppilaan, opettajan ja tutkijan näkökulmista.

Globaaleja kompetensseja ovat muun muassa taito analysoida ja ratkaista monimutkaisia ilmiöitä, ymmärtää ihmisten erilaisuutta, sitoutua rakentavaan pitkäkestoiseen yhteistyöhön ja kunnioittaa ihmisarvoa.

Helsinki Challenge

Helsinki Challenge – tiedekilpailun finaalissa kisaa voitosta seitsemän tiimiä. Kansainvälinen tuomaristo valitsi 20 semifinalistin joukosta kuusi tiimiä kilpailun finaaliin. Helsinki Challenge -finalistit ovat malariatartuntoja kolmiulotteisella hyttysverkolla torjuva ELMO, kesän lämpöä talven varalle varastoiva HeatStock, taskuun mahtuva laboratorio POCKit, henkisestä hyvinvoinnista huolehtiva äitiyspakkaus Parental Box, personoidun syöpähoidon mahdollistava tietokanta iCombine ja globaaleja taitoja uusilla tavoilla opettava Dlearn.Helsinki.

Tuomaristo valitsi tiimit finaaliin kriteereinään tiedepohjaisuus, ratkaisuhakuisuus, vaikuttavuus, uutuus ja luovuus.

Lisäksi yksi tiimi valittiin finaaliin yleisöäänestyksellä Helsinki Challenge Semifinal Pitch Night – tilaisuuksissa kesäkuun alussa. Eniten ääniä yleisöltä sai FutuRena, jonka tavoitteena on 3D-tulostaa toimiva minimunuainen.

Helsinki Challenge kokoaa suomalaiset yliopistot monitieteiseen yhteistyöhön koko maailman hyväksi. Kilpailun teemat ihminen muutoksessa, kestävä planeetta ja urbaani tulevaisuus linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Helsinki Challenge on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

professori Auli Toom, puh. 050 415 4852, s-posti auli.toom@helsinki.fi

---
Terveisin
Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Åkrarnas gipsbehandling effektiviserar vattenskyddet inom jordbruket25.5.2018 09:00Tiedote

Gipsbehandlingen av åkrar har visat sig vara effektiv, säker och även accepterad av bönderna som en metod att minska jordbrukets fosforbelastning på Östersjön. Resultaten bygger på ett omfattande pilotprojekt där gipsspridning har testats i Egentliga Finland. Om gipsbehandlingen togs i bruk i större utsträckning skulle det bli möjligt att uppfylla de mål som Skyddskommissionen för Östersjön (HELCOM) har fastställt för Finlands del när det gäller att minska fosforbelastningen. Gipsbehandlingen har stor potential med tanke på hela Östersjön.

Peltojen kipsikäsittelystä tehoa maatalouden vesiensuojeluun25.5.2018 09:00Tiedote

Peltojen kipsikäsittely on osoittautunut tehokkaaksi, turvalliseksi ja viljelijöiden hyväksymäksi keinoksi vähentää maatalouden fosforikuormitusta Itämereen. Tulokset perustuvat laajaan kipsinlevitystä testanneeseen pilottiin Varsinais-Suomessa. Kipsin laajamittaisella käytöllä pystyttäisiin vastaamaan Itämeren suojelukomission (HELCOM) Suomelle asettamiin fosforikuormituksen vähentämistavoitteisiin. Kipsikäsittelyllä olisi suuri potentiaali koko Itämeren tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme