DNA Oyj

DNA ja Ericsson päivittävät 4G-verkkoa esineiden internetin aikaan

Jaa

Tänä vuonna DNA:n verkossa otetaan käyttöön NB IoT (Narrow Band Internet of Things) -teknologiaa, joka mahdollistaa aiempaa kattavamman kuuluvuusalueen sekä energia- ja kustannustehokkaammat esineiden ja teollisen internetin sovellukset matkaviestinverkoissa. Teknologia on käyttöpilotoinnissa Keskon vähittäiskaupan liiketilassa sisäilmaa mittaavassa palvelussa. Pilotin toteutuksesta vastasivat DNA, Talotohtori-palvelua tuottava Enermix Oy sekä laitteiden verkkoon kytkemisen osalta UnSeen Technologies.
 
Nyt toteutetut testit osoittavat, että uusi NB-IoT-tekniikka mahdollistaa yhä laajemman laitekirjon kytkemisen verkkoon. Se tarkoittaa, että jatkossa 4G-verkkoon voidaan kytkeä yhä erilaisempia sensoreita ja yhä haastavimmissa paikoissa olevia laitteita, ja näin helpottaa esimerkiksi kiinteistöjen ilmanlaadun, viemäriverkoston kunnon tai logistiikkavaraston täyttöasteen valvontaa.
 
Talotekniikan ja vähittäiskaupan sensorit verkkoon
 
Tällä hetkellä Keskon vähittäiskaupan liikkeessä on testattavana NB-IoT teknologiaa hyödyntävä sisäilmaa mittaava palvelu, joka tarjotaan asiakkaalle Enermixin Talotohtori-pilvipalvelun kautta. Piloteissa verkkoon kytkettiin ilmanpainetta ja lämpötilaa mittaavia sensoreita. Laitteiden kytkemisestä verkkoon vastasi UnSeen Technologies. Mukana testeissä on myös tavarantoimittajia.
 
4G-verkossa toimivan tekniikan etuihin kuuluvat laitteiden pitkä akunkesto ja toimintavarmuus haasteellisilla verkon kuuluvuusalueilla. NB-IoT sopii hyvin kohteisiin, joissa siirretään suhteellisen harvoin pieniä datamääriä. Lisäksi sen etuja on vähäinen energiankulutus. Näin ylläpitotarve vähenee merkittävästi.
 
”Näemme NB-IoT-radioteknologian käyttömahdollisuuden merkittävänä lisänä Talotohtori kiinteistöjen hallintapalveluun liittymisessä. Se mahdollistaa uuden ja kustannustehokkaan tavan liittää entistä enemmän yksittäisiä antureita palveluumme”, sanoo Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen.
 
”Tiedonsiirron kokonaiskustannukset alenevat selvästi. Liiketoiminnan kannalta fiksujen sovelluskohteiden määrä kasvaa aivan uusiin lukemiin. Teknologian osaava hyödyntäminen tarjoaa hyvän sauman parantaa yritysten kilpailukykyä,” sanoo UnSeenin toimitusjohtaja Esa Alanen.
 
 
Miljoonien laitteiden verkko
 
"Esineiden internet asettaa uudenlaisia haasteita verkkoresurssien käytölle, sillä verkkoon kytkettävien laitteiden määrä moninkertaistuu. Narrow band-IoT eli NB-IoT vastaa haasteeseen osaltaan, ja asiakastarpeesta riippuen DNA laajentaa NB-IoT-tekniikkaa vuoden  2017 aikana merkittävästi", sanoo radioverkkojen johtaja Jarkko Laari DNA:lta.
 
”Verkon laitepeitto laajenee vaikeammin käsiksi päästäviin alueisiin kuten maaperään tai älymittareihin kellaritiloihin, joissa akun vaihto tai lataus ei ole aiemmin ollut mahdollista tai se on ollut hyvin kallista”, kertoo toimitusjohtaja Olli Sirkka Suomen Ericssonilta. Ericsson vastaa NB-IoT -teknologian toimituksesta DNA:n verkkoon.
 
NB-IoT-tekniikan etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön kaistalla, jonka leveys on vain 200kHz normaalisti noin 10-20 megahertsin LTE-kanavasta. Se voidaan ottaa hyvinkin nopeasti käyttöön asentamalla vain uusi ohjelmisto nykyisiin 4G (LTE) -verkkoihin. Yhden 200kHz:n kaistan arvioidaan pystyvän tukemaan yli 200 000 NB-IoT-yhteyttä hyödyntävää laitetta solua kohti.
 
Ericssonin ennusteen mukaan vuonna 2022 maailmassa on 29 miljardia verkkoon kytkettyä älylaitetta, joista 18 miljardia on niin sanottuja IoT-laitteita.
 
Lisätietoja medialle:
 
johtaja, radioverkot Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi
toimitusjohtaja Esa Alanen, UnSeen Technologies, puh. 050 487 4092, esa.alanen@unseen.fi
toimitusjohtaja Janne Heinonen, Enermix Oy, puh. 050 439 4800, janne.heinonen@enermix.fi
 
DNA, viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Ericsson, viestintä, puh. 044 299 2556, milla.nummenpaa@ericsson.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2016 oli 859 miljoonaa euroa ja liiketulos 91 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,8 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, @DNA_Business ja @DNA_Palvelu sekä Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n käyttämä 5G-verkko yltää nyt Etelä-Karjalassa liki joka kolkkaan11.4.2024 09:55:00 EEST | Tiedote

DNA:n käyttämän 5G-verkon rakennustyöt Etelä-Karjalassa ovat saavuttaneet pisteen, jossa 5G-verkon peitto yltää maakunnassa liki kaikkialle ja asukkaiden tavoittavuus lähestyy 100 prosentin tasoa heidän asuinpaikkojensa perusteella. Koko maan tasolla kuuluvuudessa on kuitenkin yhä alueellista vaihtelua, minkä vuoksi verkkoa parannetaan jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Laskennallisesti 5G-verkko tavoittaa noin 96 prosenttia suomalaisista koko maassa, yhteensä yli 250 paikkakunnalla. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.

DNA’s 5G network now reaches almost every corner of South Karelia11.4.2024 09:55:00 EEST | Press release

DNA’s 5G network in South Karelia now reaches nearly all parts of the region, and coverage of the population is approaching 100% based on residents’ location. At the national level, however, there are still regional variations in coverage, which is why the network is constantly being improved. In particular, DNA’s goal is to reinforce and increase geographic coverage. The 5G network has a theoretical coverage of around 96% of Finland’s population in more than 250 localities. The construction of 5G infrastructure also improves 4G connections.

DNA:n 5G-verkko yltää nyt Kanta-Hämeessä liki joka kolkkaan – ja paranee yhä11.4.2024 09:55:00 EEST | Tiedote

DNA:n 5G-verkon rakennustyöt Kanta-Hämeessä ovat saavuttaneet pisteen, jossa 5G-verkon peitto yltää maakunnassa liki kaikkialle ja asukkaiden tavoittavuus lähestyy 100 prosentin tasoa heidän asuinpaikkojensa perusteella. Koko maan tasolla kuuluvuudessa on kuitenkin yhä alueellista vaihtelua, minkä vuoksi verkkoa parannetaan yhä jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Laskennallisesti 5G-verkko tavoittaa noin 96 prosenttia suomalaisista koko maassa, yhteensä yli 250 paikkakunnalla. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye