DNA Oyj

DNA panostaa mobiilinetin nopeuksiin metrojunissa ja -asemilla

Jaa

Omnitele Oy:n tuoreen tutkimuksen mukaan DNA:n mobiililaajakaista on Helsingin ja Espoon metroreitillä selkeästi nopein. Tulokset pätevät sekä saapuvaan että lähtevään mobiililiikenteeseen ja selittyvät DNA:n laajoilla panostuksilla 4G-verkon kapasiteettiin ja laatuun metroasemilla ja -junissa.

DNA on syksyn aikana laajentanut metroasemien ja metroreitin 4G-verkkoa merkittävästi koko nykyisen reitin varrella. Asemilla ja tunneleissa on tehty 4G LTE -kapasiteetin laajennuksia ja otettu käyttöön uusia tukiasemia. Lisäksi DNA on ottanut käyttöön useita LTE-taajuuksia yhdistävää, ja siten asiakkaan saamaa nopeutta parantavaa, LTE Carrier Aggregation –tekniikkaa.

”Nopea netti kuuluu myös julkiseen liikenteeseen. Kun nettiyhteys on nopea ja laadukas, niin nykyisillä sovelluksilla ja laitteilla muutaman minuutin metromatkallakin ehtii vaikka kuulla suosikkikappaleensa, katsoa viimeisimmät uutiset tai tarkistaa työasioita intranetistä tai muusta työpaikan järjestelmästä”, toteaa DNA:n handset-liiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Suurin osa mobiilista tiedonsiirrosta on edelleen saapuvaa liikennettä eli internetistä omaan laitteeseen ladattavaa aineistoa. Suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus oli 80,5 Mbit/s ja se saavutettiin DNA:n liittymällä. Telian liittymällä vastaava tulos oli 52,6 Mbit/s ja Elisan liittymällä 48,7 Mbit/s.

Lähtevän liikenteen nopeus vaikuttaa siihen kuinka kauan kestää esimerkiksi videon lähettäminen sosiaaliseen mediaan tai suuren tiedoston lataaminen pilvipalveluun. DNA:n liittymällä mitattiin suurin lähtevän liikenteen keskimääräinen tiedonsiirtonopeus (13,3 Mbit/s). Telian tulos (13,0 Mbit/s) oli toiseksi ja Elisan (11,6 Mbit/s) kolmanneksi suurin.

Tutkimusraportin mukaan tuloksista voidaan päätellä, että DNA:n liittymä hyödynsi mittareitillä eniten kolmen kantoaallon yhdistelmätekniikkaa (LTE Carrier Aggregation). Raportin mukaan kahden ja kolmen kantoaallon yhdistelmätekniikan käyttöaste selittää suurelta osin selkeät erot tiedonsiirtonopeuksissa.

Mittauksissa vertailtiin keskimääräisiä saapuvan ja lähtevän liikenteen tiedonsiirtonopeuksia. Mittauksissa käytettiin kunkin operaattorin nopeimpia saatavilla olevia kuluttajille suunnattuja mobiililaajakaistaliittymätuotteita. Tutkimuksen tulokset ja operaattoreiden paremmuusjärjestys vaihtelivat jonkin verran mittausreitillä ja metroasemien välillä. Tulokset antavat kuitenkin hyvän yleiskuvan operaattoreiden keskimääräisistä tiedonsiirtonopeuksista ja keskinäisistä eroista Helsingin ja Espoon metroreiteillä. Tutkimuksen mittaukset suoritettiin marras- ja joulukuussa 2017, ja kestivät kokonaisuudessaan noin 10 kalenteripäivää.

Oy Omnitele Ab on itsenäinen matkaviestinverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita.

Lisätietoja:

Tutkimuksesta ja DNA:n verkosta: www.dna.fi/verkko

DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi

DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2016 oli 859 miljoonaa euroa ja liiketulos 91 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,8 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, @DNA_Business ja @DNA_Palvelu sekä Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme