DNA Oyj

DNA sai tavoittelemansa 5G-taajuuskaistan - 5G-palvelut tarjolle ensi vuonna

Jaa

DNA on voittanut tavoittelemansa 5G-taajuuskaistan Viestintäviraston taajuushuutokaupassa. Ensi vuodesta alkaen tarjolle tulevat 5G-palvelut mahdollistavat DNA:n asiakkaille jopa yli gigan yhteysnopeudet.

Viestintäviraston järjestämä 3,5 GHz:n taajuusalueen huutokauppa päättyi 1.10.2018. DNA sai tavoittelemansa 5G-taajuuskaistan 21 miljoonan euron hintaan. DNA:n 5G-toimilupa tulee voimaan 1.1.2019.

5G mahdollistaa aiempaa huomattavasti nopeammat ja lyhyemmän viiveen tiedonsiirtoyhteydet, mikä mahdollistaa asiakkaille entistä laadukkaammat ja monipuolisemmat mobiilidatapalvelut.

"5G on tärkeä edistysaskel mobiilidatan palveluille, ja olemmekin jo pitkään kehittäneet DNA:n matkaviestinverkkoa 5G-valmiuteen. Mobiilidatan käyttö on kasvanut viime vuosina valtavasti, mikä luo osaltaan painetta 5G-verkon pikaiselle käyttöönotolle", DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kommentoi.

Kahden viime vuoden aikana siirretyn datan määrä on kaksinkertaistunut DNA:n matkaviestinverkossa. Tefficientin tuoreen raportin* mukaan DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Esimerkiksi viime kuussa mobiilidataa käytettiin DNA:n verkossa keskimäärin 21 gigatavua liittymää kohden. Tulevat 5G-verkot palveluineen kiihdyttävät mobiilidatan käyttöä entisestään ja laajentavat sitä uusiin kohteisiin.

5G:n avulla valokuitutason laajakaistayhteys

Ensimmäisessä vaiheessa DNA tulee tarjoamaan 5G-tekniikalla toteutettuja, laadukkaita koti- ja yrityslaajakaistayhteyksiä.

"5G mahdollistaa suurta ja tasaista nopeutta vaativat palvelut monessa sellaisessa kiinteistössä, johon valokuituyhteyttä ei saa, tai johon sen toimittaminen olisi huomattavan kallista. Kallis kiinteistökohtainen tilaajakuitu korvataan siis 5G-yhteydellä", kertoo Leinonen.

DNA:n 5G-palveluiden tarjoaminen aloitetaan ensi vuonna kun markkinoille tulee 5G-päätelaitteita. Esimerkiksi ensimmäisten 5G-älypuhelinten odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2019 aikana, mikä mahdollistaa 5G-palveluiden leviämisen laajemmalle käyttäjäkunnalle.

DNA:n matkaviestinverkossa jo laajasti 5G-teknologiaa

DNA on kehittänyt matkaviestinverkkoaan systemaattisesti kohti 5G:tä. Verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu 5G:n vaatimuksia vastaavaksi. 5G-teknologian käyttöönottaminen aloitetaan 5G-toimiluvan tultua voimaan, ja laajamittaiset käyttöönotot aloitetaan 5G-kykyisten päätelaitteiden tullessa saataville.

  • Laitteiden väliset kaksisuuntaiset yhteydet mahdollistava IPv6-protokolla on ollut DNA:n verkoissa laajasti käytössä vuodesta 2015 alkaen, ja jo vuonna 2017 DNA:n verkossa oli valmius kahdelle (2) miljoonalle yhtäaikaiselle IPv6-käyttäjälle. IPv6 on edellytys monen 5G-palvelun täysipainoiselle käyttämiselle, sillä ilman sitä esimerkiksi keskenään kommunikoimaan tarkoitetut sensorit tai verkkopelaajat eivät saa suoraa yhteyttä toisiinsa.

  • Helmikuussa 2017 DNA ja Ericsson testasivat 5G:n mahdollisuuksia 5G-testiverkossa ja Ericssonin 5G-laitteilla.

  • Keväällä 2017 DNA:n matkaviestinverkon enimmäisnopeus nostettiin paikallisesti 1,2 gigabittiin sekunnissa.

  • DNA:n runkoverkko ja sen osaverkot on modernisoitu vastaamaan 5G:n kapasiteetti- ja yhteysnopeusvaatimuksia. Runkoverkon 5G-valmius saavutettiin toukokuussa 2018.

  • Toukokuussa 2018 DNA ja Ericsson tekivät 5G-kenttä- ja nopeustestejä Viestintäviraston testikäyttöön myöntämällä 3,5 GHz:n 5G-taajuudella.

  • Heinäkuussa 2018 DNA toteutti Ericssonin kanssa 5G-verkon Porin SuomiAreenalle yleisölle avoimeen DNA Älykotiin

DNA:n 5G-toimilupakausi kestää 15 vuotta.

Lisätietoja:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

*) Tefficientin uusi analyysi: https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69710283

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,9 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA selvitti: Lähes kaikki lasten puhelimet ovat älypuhelimia ja niiden käytöstä on sovittu pelisäännöt7.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Koulutiellä on jälleen joukoittain uusia ekaluokkalaisia, joiden mielessä pyörii – kaiken muun uuden muistettavan ja opittavan lisäksi – se repussa tai taskussa huomiota vaativa uusi puhelin. Tyypillisimmin lapselle hankitaan ensimmäinen oma puhelin juuri kouluunmenon kynnyksellä, mutta Lähes puolet lapsista on käyttänyt älypuhelinta jo sitä aiemmin ja lähes kaikilla ala-asteikäisillä on sovittuna kännykkään liittyviä pelisääntöjä. Muun muassa tällaista käy ilmi DNA:n teettämästä koululaistutkimuksesta.

Takaisin arkirytmiin – DNA ja SOS-Lapsikylä modernisoivat kahdeksan klassikkosatua yhteisiin perhehetkiin5.8.2019 10:00:00 EESTTiedote

DNA:n ja SOS-Lapsikylän Satuillaan-kampanjassa tunnetut klassikkosadut tuodaan nykypäivään modernisoituina versioina. Tavoitteena on mahdollistaa lapsille ja vanhemmille yhteisiä hetkiä satujen parissa ja muistuttaa satujen tärkeydestä osana lapsen kehitystä. Kampanjan aikana julkaistaan kahdeksan modernisoitua klassikkosatua äänikirjoina ja teksteinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme