Helsingin yliopisto

Dobermannin hepatiitti vahvistumassa autoimmuunisairaudeksi

Jaa

Dobermannin hepatiitin luokittelu tutkimusten perusteella autoimmuunitaudiksi tarjoaa mahdollisuuden hoitaa tautia sairastavia koiria immunologista tulehdusta hillitsevillä lääkeaineilla, toteaa Helsingin yliopistossa väittelevä Hanna Dyggve.

Dobermannin hepatiitti on erityisesti nartuilla esiintyvä tulehduksellinen maksasairaus, jossa maksasolut tuhoutuvat ja korvautuvat sidekudoksella. Taudin varhainen diagnosointi on vaikeaa, sillä se voi olla pitkään täysin oireeton. Parantavaa hoitoa ei ole.

Dobermannin hepatiitin tiedetään olevan perinnöllinen, mutta sen periytymismekanismia ei toistaiseksi tunneta. Hanna Dyggve on pystynyt väitöskirjassaan paikallistamaan tautiin vaikuttavia geenialueita.

– Tautiin sairastuvilla koirilla todettiin terveisiin koiriin verrattuna 15 kertaa useammin tiettyä kudostyyppirakennetta koodaava geeni sekä isältä että emältä saatuna. Vastaavasti toiset kudostyyppigeenit suojasivat taudilta. Perinnöllinen riski autoimmuunisairauksiin liittyy vahvasti näihin geenialueisiin, eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Hanna Dyggve toteaa.

Lisäksi löytyi viitteitä siitä, että dobermannin hepatiittiin sairastuneiden koirien immunologinen sietokyky omia kudosrakenteita kohtaan olisi murtunut. Dobermannin hepatiittia sairastavilla koirilla ilmeni vasta-aineita omia tumarakenteita ja entsyymejä vastaan.

__________

ELL Hanna Dyggve väittelee 1.12.2017 kello 12 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Doberman hepatitis - Role of Immunological and Genetic Mechanisms". Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 5, Fabianinkatu 33, 3. krs.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Dyggve
hanna.dyggve@gmail.com

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme