Helsingin yliopisto

Dobermannin hepatiitti vahvistumassa autoimmuunisairaudeksi

Jaa

Dobermannin hepatiitin luokittelu tutkimusten perusteella autoimmuunitaudiksi tarjoaa mahdollisuuden hoitaa tautia sairastavia koiria immunologista tulehdusta hillitsevillä lääkeaineilla, toteaa Helsingin yliopistossa väittelevä Hanna Dyggve.

Dobermannin hepatiitti on erityisesti nartuilla esiintyvä tulehduksellinen maksasairaus, jossa maksasolut tuhoutuvat ja korvautuvat sidekudoksella. Taudin varhainen diagnosointi on vaikeaa, sillä se voi olla pitkään täysin oireeton. Parantavaa hoitoa ei ole.

Dobermannin hepatiitin tiedetään olevan perinnöllinen, mutta sen periytymismekanismia ei toistaiseksi tunneta. Hanna Dyggve on pystynyt väitöskirjassaan paikallistamaan tautiin vaikuttavia geenialueita.

– Tautiin sairastuvilla koirilla todettiin terveisiin koiriin verrattuna 15 kertaa useammin tiettyä kudostyyppirakennetta koodaava geeni sekä isältä että emältä saatuna. Vastaavasti toiset kudostyyppigeenit suojasivat taudilta. Perinnöllinen riski autoimmuunisairauksiin liittyy vahvasti näihin geenialueisiin, eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Hanna Dyggve toteaa.

Lisäksi löytyi viitteitä siitä, että dobermannin hepatiittiin sairastuneiden koirien immunologinen sietokyky omia kudosrakenteita kohtaan olisi murtunut. Dobermannin hepatiittia sairastavilla koirilla ilmeni vasta-aineita omia tumarakenteita ja entsyymejä vastaan.

__________

ELL Hanna Dyggve väittelee 1.12.2017 kello 12 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Doberman hepatitis - Role of Immunological and Genetic Mechanisms". Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 5, Fabianinkatu 33, 3. krs.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Dyggve
hanna.dyggve@gmail.com

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme