Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Dosentti Ilkka Taipaleelle Lääkäriliiton tunnustuspalkinto

Jaa

Lääkäriliiton kuudes Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto jaetaan sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipaleelle vuosikymmeniä jatkuneesta monipuolisesta työstä kansanterveyden edistämiseksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Palkintolautakunnan perusteluiden mukaan Taipaleessa kiteytyy ihmisrakkaus, potilaan parhaaksi toimiminen ja huono-osaisten puolustaminen.

Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.
Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.

LL, lääketieteen ja kirurgian tohtori, psykiatrian erikoislääkäri ja sosiaalilääketieteen dosentti Taipale on ehkäissyt syrjäytymistä ja edistänyt terveydenhuollon tasa-arvoa jo yli 50 vuoden ajan sekä kliinisellä että tieteellisellä työllään ja lisäksi ylilääkärinä sekä kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna. Tämän lisäksi hän on ollut hyvin näkyvä kansalaisjärjestöaktivisti ja kansainvälinen toimija.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Taipaleella on ollut rohkeutta ja oivaltavuutta puhua asioista ennen valtavirtaa. Hän on kehittänyt innovatiivisia menetelmiä ja levittänyt niistä tietoa myös globaalisti. Hän toimii aktiivisesti yhä edelleen, ilman työnantajaa tai vahvaa taustaorganisaatiota.

Taipaleen työ vähäosaisten puolesta käynnisti vuonna 1967 Marraskuun liikkeen, joka toimi asunnottomien alkoholistien, vankien ja mielisairaiden olojen parantamiseksi. Taipaleen ideoimana Y-säätiö alkoi 1980-luvulla hankkia asunnottomille asuntoja ja on nykyisin suurin valtakunnallinen asunnottomien tukija.

Vuodesta 1996 alkaen Taipale kiersi pitkäaikaistyöttömien eläkeselvittelijänä noin 150 kunnassa. Kokemus sai Taipaleen kansanedustajana vaatimaan lainsäädännöllisiä uudistuksia, ja ns. Lex Taipale syntyi vuonna 2005.

Taipaletta on nimitetty Suomen toiseksi suurimmaksi pienkustantajaksi. Työ alkoi legendaarisesta Huutomerkki-sarjasta, jatkui Tammen Kansanterveysfoorumissa ja sen jälkeen loputtomassa aktiivisuudessa saada tärkeitä kirjoja kansalaisten ulottuville.

Max Oker-Blom -palkinnon saajan tulee olla ansioitunut tavalla, joka on edistänyt lääkärintyötä ja lääkäriyttä sekä terveydenhuollon ja sairaanhoidon kehitystä. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Edellisen kerran Max Oker-Blom -palkinto jaettiin vuonna 2015 neurokirurgian professori Juha Hernesniemelle.

Max Oker-Blom oli Lääkäriliiton perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli aikansa edelläkävijä kansanterveystieteessä, kansanvalistuksessa, lääkärien ammattijärjestötoiminnassa ja lääketieteen etiikassa. Oker-Blom korosti toiminnassaan kollegiaalisuutta ja piti liittoa "lääkärikunnan sydämenä ja omanatuntona".

Ilkka Taipale esiintyy Lääkäri 2020 -tapahtuman lehdistötilaisuudessa ke 8.1. klo 10 Messukeskuksessa. Palkinto jaetaan tapahtuman avajaisissa ke 8.1. klo 17 alkaen.

Yhteyshenkilöt

Ilkka Taipale, puh. 044 2939469, ilkka@ilkkataipale.fi

Marjo Parkkila-Harju, palkintolautakunnan puheenjohtaja, puh. 050 5961670, marjo.parkkila-harju@fimnet.fi

Kati Myllymäki, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja, puh. 040 4506354, kati.myllymaki@laakariliitto.fi

Kuvat

Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.
Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.
Lataa
Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.
Ilkka Taipale. Kuva: Mikko Käkelä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Sairauksia jää hoitamatta, kun vastaanottoaikoja perutaan13.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Lääkärit ovat huolissaan siitä, että potilaat jättävät tulematta vastaanotoille, eivät hakeudu tarvittaviin tutkimuksiin ja jopa peruvat sovittuihin leikkauksiin tulonsa. Käynnit ovat pudonneet jopa alle puoleen. Viikkotasolla peräti 100 000 käyntiä jää toteutumatta. Tämä näkyy monilla erikoisaloilla julkisella sektorilla ja perusterveydenhuollossa. Erityisesti yksityissektorilla lääkärit ovat todenneet vastaanottokäyntien peruutuksia ja potilasmäärän vähentymistä kevään aikana. Työmäärä on vähentynyt heillä huomattavasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme