Helsingin yliopisto

Dosentti Tarja Stenbergille Euroopan unitutkijoiden tiedepalkinto

Jaa

Tutkimusryhmän johtaja ja yliopistonlehtori, dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta on saanut Euroopan unitutkijoiden yhdistyksen myöntämän Pisa Sleep Award -tiedepalkinnon.

Pisa Sleep Award -tiedepalkinto myönnetään kahden vuoden välein poikkeuksellisen ansioituneelle unen fysiologian ja unihäiriöiden tutkijalle. Edellytyksen on, että palkitun tutkijan työn tuloksena unitutkimuksessa tai unilääketieteessä on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita.

Palkinnon myöntää Euroopan unitutkijoiden yhdistys, European Sleep Research Society.

Dosentti Tarja Stenberg on ensimmäinen suomalainen ja toinen pohjoismaalainen tutkija, jolle Pisa Sleep Award on myönnetty. Palkintoa on jaettu vuodesta 1994 lähtien.

Stenberg johtaa Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella Helsinki Sleep Team -tutkimusryhmää. Stenbergin ryhmässä tutkitaan muun muassa riittämättömän ja huonolaatuisen unen vaikutuksia ihmisen terveyteen, unen ja masennuksen yhteyksiä sekä unen biologisia säätelymekanismeja.

– Uni on meille elintärkeää. Emme voi täysin ymmärtää aivojen toimintaa ennen kuin ymmärrämme unen merkityksen aivoille. Parin viime vuoden aikana neurotutkijat ovat alkaneet toden teolla kiinnostua aivojen unenaikaisesta tiedonkäsittelyssä ja sen eroista valveaikaiseen prosessointiin verrattuna, Stenberg toteaa.

– Aivomme eivät toimi kunnolla, elleivät ne saa riittävästi unta, ja unenpuute vaikuttaa myös yleisterveyteemme. Unettomuus ja unihäiriöt ovat iso ongelma, eivät ainoastaan yksittäisten ihmisten vaan myös koko yhteiskunnan kannalta – unenpuute on merkittävä turvallisuusriski esimerkiksi liikenteessä.

Palkintoseremonia järjestetään 15.6. Pisassa. Juhlan yhteydessä Stenberg pitää palkintoluennon aiheesta ”Sleep homeostasis: adenosine revisited”.

Yhteystiedot:

Dosentti Tarja Stenberg
Puh. 050 448 2147
Sähköposti: tarja.stenberg@helsinki.fi

**********************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

Lataa
Dosentti Tarja Stenberg. (Kuva: Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto)
Dosentti Tarja Stenberg. (Kuva: Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä -teoksen julkistustilaisuus 28.3.20.3.2019 14:35:23 EETKutsu

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli ei-esittävän taiteen edelläkävijöitä Suomessa ja intohimoinen jazzmusiikin ystävä. Jazzharrastus syttyi vuonna 1941, kun hän kuuli radiosta Duke Ellingtonin kappaleen Mood Indigo. 1950-luvun lopulla Nordström ryhtyi keräämään vinyylialbumeja, joita lopulta karttui yli 11 000 kappaletta. Kaikkinensa Nordström hankki 16 000 äänilevyä. Vuonna 2015 L-G Nordströmin Säätiö lahjoitti hänen jazzkokoelmansa Kansalliskirjastolle. Nyt julkaistava teos Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä (Kansalliskirjasto 2019) kertoo keräilijästä, keräilemisestä, levykokoelmasta ja taiteesta – sekä tietenkin jazzista. Teoksen on kirjoittanut kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä. Oheisartikkelien kirjoittajina ovat jazzhistorian asiantuntijat Pekka Gronow ja Matti Laipio. Teoksen julkaisutilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston auditoriossa (Yliopistonkatu 1, Helsinki) torstaina 28.3. klo 14 alkaen. Ilmoittautumiset osoitteessa www.l

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme