KIASMA

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida -näyttelyn teoksista voi löytää oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta ja himoa

Jaa
Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto.
Jacolby Satterwhite, En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016, Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kuvakaappaus
Jacolby Satterwhite, En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016, Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kuvakaappaus

Näyttely kysyy, millaista on queeristi eletty elämä. Termi queer tarkoittaa tässä yhteydessä olemisen tai tekemisen tapaa, johon kuuluu vapautumista totutusta. Näyttelyn teokset ovat kuin koodeja, joita voi purkaa ja siten löytää uudenlaisia yhteyksiä itsen ja maailman välillä. Dreamy viittaa sanana puolestaan esimerkiksi unelmointiin ja fantasiaan.

”Teoksissa voi nähdä halun ja yhteyden etsimisen pohjavireen. Uskon, että näyttely tarjoaa kävijöille tunnistamispisteitä seksuaalisuuden, sukupuolen, halun, läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden alueilla”, kertoo kokonaisuuden kuratoinut freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus.

Näyttelyn taiteilijat ovat Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida avautuu Kiasmassa samaan aikaan Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden pohtia LGBTQI+-liikkeen ja -kulttuurin historiallista jatkumoa. Kiasman verkkosivuilla julkaistu kuraattorin essee avaa lisää Dreamyn teemoja.

Odotettu ensi-ilta Kiasma-teatterissa

Dreamyn teemoja syventää ja avartaa osaltaan Kiasma-teatterin ohjelmisto. Luvassa on esityksiä kiinnostavilta kansainvälisiltä tekijöiltä ja kotimaassa puhuttavilta taiteilijoilta. Esimerkiksi esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan odotettu, kansainvälisestä yhteistyöstä ponnistava Enter Exude saa ensi-iltansa Kiasma-teatterissa toukokuussa.

Ohjelmiston käynnistää Berliinissä asuva ja työskentelevä Ania Nowak. Arvostetun esitystaiteentalon HAU Hebbel am Uferin tilaustyö To the Aching Parts! (Manifesto) on julkinen puhe queerin olemisen puolesta. Palkittu romanialainen esitystaiteilija Manuel Pelmuş tuo puolestaan Permanent Collection -teoksensa Dreamyn näyttelysaleihin syksyllä. Siellä hän luo esiintyjien kanssa kehoilla versioita esillä olevasta näyttelystä tai sen osasta.

Kiasma-teatterin ohjelmistossa nähdään teokset myös esitystaiteilija Jamie MacDonaldilta, esiintyjä ja kirjoittaja Moe Mustafalta sekä dramaturgi Emil Santtu Uutulta. Tiedossa on lisäksi juhlat, kun Queer Art Superstar – Ball järjestetään Kiasman aulatiloissa 17. kesäkuuta museon sulkeuduttua.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida
28.4.–26.11.2023

Pressikuvia: https://press.kiasma.fi/media/dreamy/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:


Max Hannus, kuraattori, max.hannus@gmail.com, 050 3797 121
Saara Hacklin, kokoelmaintendentti, saara.hacklin@kiasma.fi, 0294 500 634


Kiasma-teatteri:
Jonna Strandberg, vastaava tuottaja, jonna.strandberg@kiasma.fi, 0294 500 649


Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631

Kuvat

Jacolby Satterwhite, En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016, Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kuvakaappaus
Jacolby Satterwhite, En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016, Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kuvakaappaus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Strike over – Kiasma_strike accepts outcome of negotiations28.4.2023 15:23:40 EEST | Press release

A strike by more than two hundred artworkers and four organisations against Museum of Contemporary Art Kiasma has ended with a negotiation outcome that will affect the entire art and museum field. A meeting of the Board of the Finnish National Gallery on 27.4 approved revised ethical guidelines for private funding, which will hopefully bring about a significant change on the Finnish museum scene, and beyond.

Kutsu medialle: Tom of Finland – Rohkea matka- ja Dreamy-näyttelyiden esittely Kiasmassa to 27.4. klo 10–1412.4.2023 09:06:45 EEST | Kutsu

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Kiasmassa avautuva näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä ja osoittaa hänen asemansa yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä. Samaan aikaan avautuu omista kokoelmistamme koottu näyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida. Tervetuloa näyttelyiden tiedotustilaisuuteen Kiasmaan torstaina 27.4.2023 klo 10–14. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme