Droonit ja tekoäly metsän kuntoselvityksen apuna
Autonomisten miehittämättömien lennokkien eli droonien käyttö yleistyy nopeasti kaikkialla maailmassa. Drooniin asennettavat kamerat ja sensorit yhdistettynä tekoälyyn tekevät droonista älykkään mittalaitteen. Älykkäät robottidroonit voivat kerätä tietoa ympäristöstä tehokkaasti ja turvallisesti.
Metsän ja puiden terveyden mittaamiseen on suuri tarve
Monien taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten ohella metsät ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Toisaalta ilmastonmuutos lisää metsiin kohdistuvia riskejä. Ilmasto jatkaa lämpenemistä, jolloin lämpötilasta riippuvaiset tuhohyönteiset ja taudit leviävät. Lisääntyvä kuivuus heikentää puustoa. Myrskyt ja metsäpalot tuhoavat ja heikentävät metsiä.
Metsän kunnon tunteminen on perusta paremmalle metsänhoidolle ja tuhojen hallinnalle. Droonien avulla metsän kuntoa voidaan mitata yksittäisen puun tarkkuudella. Tarkka mittaustieto mahdollistaa muun muassa varhaisten häiriöiden tunnistamisen ja hoitotarpeen määrittämisen.
ASPECT-hanke keskittyi erityisesti kuusia tappaviin kirjanpainajiin, jotka ovat tällä hetkellä yksi suurimmista riskeistä boreaalisille metsille. Kirjanpainajat ovat aiheuttaneet laajoja metsätuhoja vuodesta 2015 lähtien Keski-Euroopassa ja vuodesta 2018 lähtien Etelä-Ruotsissa. Suomeen laajat kirjanpainajatuhot etenivät vuonna 2022, ja ne ovat aiheuttaneet merkittävää puustokuolemaa erityisesti Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Tämä on vasta alkua, koska ilmasto jatkaa lämpenemistään seuraavat sata vuotta. Suomessa pienikin lämpeneminen johtaa kirjanpainajan toisen saman vuotisen sukupolven syntymiseen, mikä aiheuttaa räjähdysmäisen populaatioiden kasvun.
Puun kunnon mittaaminen droonilla
Kirjanpainajaiskemän vaikutuksesta kuusen neulasten väri muuttuu vihreästä keltaiseksi, punaiseksi ja lopuksi harmaaksi, mikä voidaan havaita metsän yläpuolella lentävällä droonilla. Hankkeessa puiden kuntoa mitattiin erilaisilla kameroilla. Tarkimmat mittaukset tehtiin hyperspektrikameroilla, jotka tuottivat puiden latvuksista senttitarkkoja hyperspektrikuvia.
ASPECT-hankkeen tulokset osoittivat, että uudet syväoppivat tekoälymenetelmät pystyvät tunnistamaan puulajit ja löytämään terveet, kuolleet ja värioireiset puut jopa tavallisista värikuvista.
Lisäksi hanke osoitti, että tarkat hyperspektrikamerat havaitsivat varhaisessa vaiheessa pieniä muutoksia neulasten spektrivasteessa, ja tuottivat näin aikaisen tiedon kuusen terveydentilan muutoksesta.
Kehitetyt menetelmät mahdollistavat edullisen puiden kunnon mittauksen sekä myös muiden kuin kirjanpainajien aiheuttamien häiriöiden havaitsemisen. ASPECT-hankkeessa on myös selvitetty lannoitustarpeen tunnistamista sekä kehitetty menetelmiä ennalta määrittämättömien poikkeamien tunnistamiseen.
Tutkimushanketta on rahoitettu Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta. Tässä kymmenvuotisessa ohjelmassa on pyritty ICT:n laaja-alaisen kansalliseen ja kansainväliseen hyödyntämiseen. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistot, tutkimuslaitokset, yritykset ja rahoittajat.
Lisätietoja:
- tutkimusprofessori Eija Honkavaara, Maanmittauslaitos, eija.honkavaara(at)nls.fi,
p. 040 192 0835 - ASPECT-hanke
- Suomen Akatemian ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Liikuntatutkimuksen vaikuttavuutta edistetään uudella akatemiaohjelmalla5.6.2023 13:50:58 EEST | Tiedote
Liikuntatutkimuksen valtionavustukset siirtyvät opetus- ja kulttuuriministeriöstä Suomen Akatemian hoidettaviksi. Helmikuussa 2023 voimaan astuneen liikuntalain muutoksen myötä avustusten haku ja arviointi yksinkertaistuvat, kun ne siirtyvät kokonaisuudessaan yhden toimijan tehtäväksi. Ensimmäinen uuden Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelman haku päättyy tammikuussa 2024.
Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen aloille 59 uutta akatemiahanketta31.5.2023 12:37:57 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on osoittanut lähes 31 miljoonan euron rahoituksen 59 akatemiahankkeelle. Akatemiahankkeet sisältävät yhteensä 78 osahanketta.
Uudet akatemiahankkeet valittu biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen aloille30.5.2023 11:28:37 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Toimikunta osoitti rahoitukseen lähes 41 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai 18,5 prosenttia hakemuksista.
Suomen Akatemia myönsi akatemiapalkinnot Riikka Puhakalle ja Ville Vuoriselle24.5.2023 07:00:11 EEST | Tiedote
Luonnon vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja terveyteen tutkiva Riikka Puhakka sekä ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Luonnontieteiden ja tekniikan aloille valittu 59 uutta akatemiatutkijaa16.5.2023 12:45:36 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on valinnut 59 uutta akatemiatutkijaa. Uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen osoitetaan yhteensä noin 35 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai hieman yli 15 prosenttia hakijoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme