Jyväskylän yliopisto

E-urheilussa mahdollisuus monimuotoiseen maskuliinisuuteen – naiset pysyvät marginaalissa

Jaa
FM Maria Ruotsalainen osoittaa väitöstutkimuksessaan, että Overwatch e-urheilun, eli Overwatch (Blizzard Entertainment 2016) tietokonepelin kilpapelaamisen tuotantovalinnat on tarkoitettu herättämään katsojissa ja faneissa nationalistisia tunnekokemuksia. Tämä ilmiö liittyy läheisesti koko e-urheilun jatkuvaan urheilullistamiseen.
Maria Ruotsalainen, kuva JYU/Petteri Kivimäki
Maria Ruotsalainen, kuva JYU/Petteri Kivimäki

Väittelijä osoittaa myös, että Overwatch e-urheilun urheilullistaminen vaikuttaa myös tapaan, jolla sukupuoli ja erityisesti maskuliinisuus esitetään: atleettinen maskuliinisuus sulautuu yhteen nörttimaskuliinisuuden kanssa.

Overwatch e-urheilun vastaanoton tarkastelu paljastaa kuitenkin rikkaamman ja monipuolisemman kuvan tavoista, joilla kansallisuus ja sukupuoli neuvotellaan Overwatch e-urheilussa. Fanit ja katsojat vahvistavat mutta myös vastustavat kansallismielisiä tunteita sekä sen ehdottamia maskuliinisuuden muotoja hyödyntäen vaihtoehtoisia tapoja ymmärtää kilpailupelaamista.

Erityisen relevantti tälle on anime (japanilainen animaatio) ja siihen liittyvät kulttuuriset ilmiöt, joita fanit käyttävät Overwatch e-urheilun kehystykseen. Tällä on vaikutusta myös siihen, minkälaisesta halutusta maskuliinisuudesta fanien keskuudessa neuvotellaan: hegemoninen maskuliinisuus muotoillaan uudelleen hybridi-maskuliinisuuden muotoon, jossa on elementtejä atleettisesta maskuliinisuudesta, nörtti-maskuliinisuudesta ja kawaii-maskuliinisuudesta.

Tämä mahdollistaa valkoisille ja aasialaisille miehille monimuotoisempia tapoja performoida maskuliinisuutta, mutta valitettavasti sillä on vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta muiden asemaan. Naiset ovat edelleen marginaaleissa Overwatch e-urheilussa kuten e-urheilussa yleensäkin.

FM Maria Ruotsalaisen nykykulttuurin tutkimuksen väitöskirjakäsikirjoituksen ”Overwatch esports and the (re)configurations of gender and nationality " tarkastustilaisuus pidetään 23.8.2022 alkaen klo 12 Seminaarinmäellä salissa S212. Vastaväittäjänä toimii yliopistotutkija FT Tom Brock (Machester Metropolitan University) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Tilaisuutta voi seurata myös etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-ruotsalainen-230822
Kustoksen puhelinnumero, johon etäyleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358408405968

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9184-5

Taustatietoja:

Maria Ruotsalainen on tutkimuksessaan käsitellyt naispelaajuutta, e-urheilun vastaanottoa ja faneutta. Lisäksi hän on aikaisemmassa tutkimuksessaan tarkastallut populismia ja vihapuhetta. Maria Ruotsalainen on Suomen Pelitutkimuksen seuran hallituksen jäsen.

Lisätietoja:

Maria Ruotsalainen, 040 646 9488, maria.a.t.ruotsalainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maria Ruotsalainen, kuva JYU/Petteri Kivimäki
Maria Ruotsalainen, kuva JYU/Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye