Suomen Punainen Risti SPR

Ebola leviää Kongossa ja uhkaa naapurimaita – Suomen Punainen Risti tukee 103 000 eurolla varautumista Burundissa ja Etelä-Sudanissa

Jaa

Kongossa epidemiaan on kuollut yli tuhat ihmistä ja viime viikkoina tapausten määrä on kasvanut hälyttävästi. Katastrofirahaston tuella Suomen Punainen Risti on lähettänyt avustustyöntekijän Kongoon ja vahvistaa varautumista naapurimaissa.

Kuva: Corrie Butler / IFRC
Kuva: Corrie Butler / IFRC

Kongon demokraattisessa tasavallassa alkoi viime kesänä maan historian kymmenes ja tähän asti suurin ebola-epidemia. Maassa on todettu jo yli 1 700 ebola-tapausta ja yli tuhat ihmistä on kuollut tautiin.

Kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuvetoomuksen tavoitteena on auttaa 15,5 miljoonaa ihmistä 15 kuukauden aikana Kongossa ja naapurimaissa.

Suomen Punainen Risti tukee vetoomusta auttamalla Etelä-Sudania ja Burundia varautumaan epidemiaan. Lisäksi SPR:n avustustyöntekijöitä on osallistunut kansainväliseen avustusoperaatioon alusta alkaen. Tällä hetkellä Kongossa työskentelee viestintään erikoistunut avustustyöntekijä.

Varautuminen on keskeistä, sillä epidemia-alueet sijaitsevat Ugandan, Ruandan, Etelä-Sudanin ja Burundin rajoilla. Riski taudin leviämisestä uusille alueille on suuri.

Ebolan torjuminen vaatii lisärahoitusta

Punaisen Ristin 31,5 miljoonan Sveitsin frangin hätäapuvetoomus on alirahoitettu. Jos kansainvälisen yhteisön tuki ei nopeasti kasva, avustusoperaation jatko on uhattuna.

– Nyt jo käsillä on historian toiseksi tappavin ebola-epidemia, ja Kongossa turvallisuustilanne vaikeuttaa avustustyötä. Meillä ei ole varaa siihen, että ebola leviää laajemmalle, mahdollisesti tiheästi asuttuihin kaupunkeihin, jolloin tilannetta on paljon vaikeampi hallita. Emme myöskään voi antaa epidemian levitä muihin maihin, toteaa Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski.

Vapaaehtoiset auttavat yhteisöissä

Suomen Punaisen Ristin tuki tähtää siihen, että Etelä-Sudanissa ja Burundissa pystyttäisiin saamaan tilanne hallintaan heti, kun mahdollinen ensimmäinen tartunta ilmenee.

Kongossa kansainvälinen Punainen Risti kouluttaa vapaaehtoisia auttamaan yhteisöissään.

– Vapaaehtoisia on koulutettu jo 1 500. He vastaavat esimerkiksi kuolleiden turvallisesta, ihmisarvoisesta ja kulttuurin mukaisesta käsittelystä ja hautaamisesta. Menettelyn ansiosta voidaan estää uusia tartuntoja ja pelastaa ihmishenkiä, kertoo avustustyöntekijä Maria Santto Kongon Gomasta.

Kongossa Punainen Risti tukee myös terveysasemia infektioiden ehkäisyssä, tarjoaa psykososiaalista tukea ja vahvistaa paikallisen Punaisen Ristin toimintoja.

Punaisen Ristin avustustyötä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon:
- Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
- Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
- MobilePay:lla numeroon 1001
- Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186.

Rahankeräyslupa: POL-2015-8798, myönnetty 30.11.2015.

Yhteystiedot medialle:

Kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski, p. 040 189 4885 (käytettävissä pe noin klo 15.30 asti, sitten lennolla. La käytettävissä n. klo 12 alkaen.)

Heidi Isohanni, EVD (Ebola Virus Desease) Regional Public Health Advisor (Kenia 8.3.-23.4.2019.), p. 050 549 6639

Avustustyöntekijä Maria Santto (Kongossa)
paikallinen puh. +243890185453
suomalainen puh. +358 40 652 6893 (parhaiten toimii Whatsapp)

Viestintäpäällikkö Siru Aura, p. 040 838 8919

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Corrie Butler / IFRC
Kuva: Corrie Butler / IFRC
Lataa
Kuva: Corrie Butler / IFRC
Kuva: Corrie Butler / IFRC
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme