Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksella 13.4.2018 avautuva näyttely Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota kuvaa sadan vuoden takaisia tapahtumia Helsingin Diakonissalaitoksen näkökulmasta. Näyttely on esillä Diakonissalaitoksen päärakennuksessa 31.8. saakka, arkisin klo 9.00–16.00. Helsingin Diakonissalaitos, Alppikatu 2, 00530 Helsinki.

Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.

Kun saksalaiset kenraalimajuri Rudiger von der Goltzin johtama noin 10 000 miehen vahvuinen Itämeren divisioona saapui vapauttamaan Suomea 3.4. ja 12.4. Helsinkiä punaisten vallasta, joutui Alppikadun kortteli noin vuorokauden ajaksi osaksi saksalaisten ja punakaartin välistä taistelua. Helsingin vapautuksen ja valkoisten voiton jälkeen diakonissalaitoksen sairaalasta tuli saksalaisten 32. baijerilainen kenttäsairaala marraskuuhun 1918 saakka.

Vuonna 1918 Helsingin Diakonissalaitos oli sairaala, se ylläpiti kahta lastenkotia sekä koulutti naisia diakonissoiksi. Heitä työskenteli sisällissodan aikana seurakuntasisarina, hoitokodeissa ja kuntien sairaaloissa. Useimmat palveluspaikat sijoittuivat punaisen Suomen puolelle. Näyttely kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan vuoden 1918 aikana. Aineisto perustuu kirjeisiin, joita sisaret eli diakonissat ja koesisaret lähettivät Diakonissalaitokselle.

Keskeisessä osassa näyttelyssä on diakonissa Edith Sjösten. Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.

”Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta on muuttunut sadassa vuodessa eikä Alppikadun korttelissa näy millään tavoin sadan vuoden takaiset tapahtumat. Mutta sisällissodan merkkivuonna on syytä muistaa laitoksen tuona aikaista toimintaa ja siihen liittyneitä tapahtumia, sillä ne ovat paitsi osa Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa, myös osa Helsingin ja koko Suomen historiaa”, toteaa näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut intendentti Jaana af Hällström. Museon vapaaehtoinen Birgitta Geust on koonnut näyttelyyn sisar Edithin elämäkerran.

Diakonissalaitoksen museossa esillä olevaa näyttelyä täydentää kaksi 13.4.2018 avautuvaa verkko-ohjelmaa, jotka on optimoitu puhelinruudulle sopivaksi. Käytössä on museoiden yhteinen ns. Seinätön museo-sovellus.

Ohjelmien osoitteet ovat: tarinasoitin.fi/sisaret1918 ja tarinasoitin.fi/EdithSjosten

Näyttelyä täydentää lisäksi julistekooste, joka on esillä Alppikadun Kahvilassa (Lina-rakennus). Sota-aika/Kristid -julisteissa uudet sotakuvat yhdistyvät sadan vuoden takaisiin ajatuksiin ja tapahtumiin. Pohjimmaisena kysymyksenä niissä on: Mikä on muuttunut?  

Yhteyshenkilöt

Jaana af Hällström, intendentti
jaana.af.hallstrom@hdl.fi
+358 40 485 3545

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
markku.niskanen@hdl.fi
+358 50 306 8634

Kuvat

Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Lataa
Edith Sjösten. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto
Edith Sjösten. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto
Lataa
Lataa
Kauhajoen kenttäsairaala, jossa työskenteli kahdeksan viikon ajan sisar Eva Pikkarainen. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Kauhajoen kenttäsairaala, jossa työskenteli kahdeksan viikon ajan sisar Eva Pikkarainen. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Lataa
Potilaita kuljetetaan Diakonissalaitoksen sairaalaan. Museovirasto, Historian kuva-arkisto.
Potilaita kuljetetaan Diakonissalaitoksen sairaalaan. Museovirasto, Historian kuva-arkisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

KUTSU: Ihmisoikeuksista on kyse – Hirundo 10 vuotta -juhlaseminaari18.9.2018 12:19Kutsu

KUTSU KE 26.9. KLO 12-15.30 Keskiviikkona 26.9. juhlitaan Helsingin Diakonissalaitoksen 10-vuotista toimintaa EU:n liikkuvan väestön parissa. Juhlaseminaarin teema on ihmisoikeudet, joita tarkastellaan eri näkökulmista ja kulttuureista käsin. Aiheesta kuullaan lyhyitä puheenvuoroja sekä Suomesta että maailmalta. Aika: Keskiviikko 26.9. klo 12-15.30 Paikka: Helsingin Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopiston auditorio, Alppikatu 2, 00530 Helsinki Seminaarissa mukana muun muassa: Anca Enache, kehittämispäällikkö (HDL), Henna Huttu, neuvotteleva virkamies (STM, Romaniasiain neuvottelukunta), Anca Nica, unit coordinator (Roma Women and Participation, E-Romnja Association), Marja Pentikäinen, toimialajohtaja (HDL), Cristina Rat, PhD (Babes-Bolyai University), Sanna Vesikansa, apulaispormestari (Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi), Katri Viinikka, tasa-arvoasioiden suurlähettiläs (UM, Ihmisoikeuspolitiikan yksikkö) Videotervehdykset: Heidi Hautala, parlamentin jäsen (Euroopan parla

Moniäänisempää mediaa! - SuomiAreenalla keskustellaan median vallasta ja vastuusta28.6.2018 10:03Kutsu

Media on vallan vahtikoira, mutta medialla itsellään on myös valtaa. Median valta ja vastuu konkretisoituu valintoihin: mitä aiheita käsitellään, keiden ääni kuuluu ja mistä näkökulmasta maailmaa katsotaan. Auttaako media meitä ymmärtämään toisiamme vai lietsooko se vastakkainasetteluun? Entä kuuluuko kaikkien, myös vähemmistöjen ja syrjään jääneiden ääni? On aika pohtia, millaista mediaa tarvitaan ja miten siitä voi kehittää entistä parempaa.

Mera mångfald i media! - Under SuomiAreena diskuteras mediernas makt och ansvar28.6.2018 10:03Kutsu

Medierna fungerar som maktens vakthund men medierna besitter också själva makten. Mediernas makt och ansvar konkretiseras genom de val medierna gör: Vilka ämnen behandlas, vem får sin röst hörd och ur vilken synvinkel iakttas världen? Hjälper medierna oss att förstå varandra eller hetsar media till motsättningar? Hörs olika röster i media, också minoriteters och deras som hamnat i skymundan? Det är dags att diskutera hurudana medier vi behöver och hur medierna kan utvecklas till att bli ännu bättre.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme