Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksella 13.4.2018 avautuva näyttely Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota kuvaa sadan vuoden takaisia tapahtumia Helsingin Diakonissalaitoksen näkökulmasta. Näyttely on esillä Diakonissalaitoksen päärakennuksessa 31.8. saakka, arkisin klo 9.00–16.00. Helsingin Diakonissalaitos, Alppikatu 2, 00530 Helsinki.

Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.

Kun saksalaiset kenraalimajuri Rudiger von der Goltzin johtama noin 10 000 miehen vahvuinen Itämeren divisioona saapui vapauttamaan Suomea 3.4. ja 12.4. Helsinkiä punaisten vallasta, joutui Alppikadun kortteli noin vuorokauden ajaksi osaksi saksalaisten ja punakaartin välistä taistelua. Helsingin vapautuksen ja valkoisten voiton jälkeen diakonissalaitoksen sairaalasta tuli saksalaisten 32. baijerilainen kenttäsairaala marraskuuhun 1918 saakka.

Vuonna 1918 Helsingin Diakonissalaitos oli sairaala, se ylläpiti kahta lastenkotia sekä koulutti naisia diakonissoiksi. Heitä työskenteli sisällissodan aikana seurakuntasisarina, hoitokodeissa ja kuntien sairaaloissa. Useimmat palveluspaikat sijoittuivat punaisen Suomen puolelle. Näyttely kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan vuoden 1918 aikana. Aineisto perustuu kirjeisiin, joita sisaret eli diakonissat ja koesisaret lähettivät Diakonissalaitokselle.

Keskeisessä osassa näyttelyssä on diakonissa Edith Sjösten. Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.

”Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta on muuttunut sadassa vuodessa eikä Alppikadun korttelissa näy millään tavoin sadan vuoden takaiset tapahtumat. Mutta sisällissodan merkkivuonna on syytä muistaa laitoksen tuona aikaista toimintaa ja siihen liittyneitä tapahtumia, sillä ne ovat paitsi osa Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa, myös osa Helsingin ja koko Suomen historiaa”, toteaa näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut intendentti Jaana af Hällström. Museon vapaaehtoinen Birgitta Geust on koonnut näyttelyyn sisar Edithin elämäkerran.

Diakonissalaitoksen museossa esillä olevaa näyttelyä täydentää kaksi 13.4.2018 avautuvaa verkko-ohjelmaa, jotka on optimoitu puhelinruudulle sopivaksi. Käytössä on museoiden yhteinen ns. Seinätön museo-sovellus.

Ohjelmien osoitteet ovat: tarinasoitin.fi/sisaret1918 ja tarinasoitin.fi/EdithSjosten

Näyttelyä täydentää lisäksi julistekooste, joka on esillä Alppikadun Kahvilassa (Lina-rakennus). Sota-aika/Kristid -julisteissa uudet sotakuvat yhdistyvät sadan vuoden takaisiin ajatuksiin ja tapahtumiin. Pohjimmaisena kysymyksenä niissä on: Mikä on muuttunut?  

Yhteyshenkilöt

Jaana af Hällström, intendentti
jaana.af.hallstrom@hdl.fi
+358 40 485 3545

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
markku.niskanen@hdl.fi
+358 50 306 8634

Kuvat

Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Lataa
Edith Sjösten. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto
Edith Sjösten. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto
Lataa
Lataa
Kauhajoen kenttäsairaala, jossa työskenteli kahdeksan viikon ajan sisar Eva Pikkarainen. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Kauhajoen kenttäsairaala, jossa työskenteli kahdeksan viikon ajan sisar Eva Pikkarainen. Helsingin Diakonissalaitoksen valokuva-arkisto.
Lataa
Potilaita kuljetetaan Diakonissalaitoksen sairaalaan. Museovirasto, Historian kuva-arkisto.
Potilaita kuljetetaan Diakonissalaitoksen sairaalaan. Museovirasto, Historian kuva-arkisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö. Se muodostaa tytäryhtiöineen yhteiskunnallisen konsernin, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Olemme erikoistuneet vaativien erityisryhmien palveluihin, joita kehitämme ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ansaitsevat muutakin kuin kylmiä roiskeläppiä” – Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät kampanjan26.3.2018 06:30Tiedote

Nuorten eriarvoistuminen näkyy siinä, miten ja mitä he syövät. Kun yhdellä on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä opiskelijaruokaa, kokeilla uusia ravintoloita ja ruokakulttuureja, toinen seisoo leipäjonossa tai nauttii yksin kotona kylmän einespizzan. Siksi Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on tuoda koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneet nuoret yhteisen pöydän ja hyvän ruoan ääreen.

Helsingin Diakonissalaitokselta yhteisön tukea paperittomille22.3.2018 07:30Tiedote

TIEDOTE 22.3.2018. Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke tekee etsivää työtä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten parissa ja tarjoaa heille toimettomuuden sijaan yhteisöllistä toimintaa ja yhteisön tukea. Samalla kun rakennetaan ihmisiin luottamuksellista yhteistyösuhdetta, tarjotaan psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta ja oikea tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa Suomeen jääminen tarkoittaa, minkälaisia seurauksia sillä voi olla ja millaisia vaihtoehtoja heillä on.

Vamoksen mediayksikkö tuo nuorten äänen kuuluville20.3.2018 07:00Tiedote

Liian usein nuorten asioista puhuvat muut kuin nuoret itse. Näin on etenkin silloin, kun on kyseessä paljon tukea tarvitsevat nuoret. Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamos perustaa kevään ajaksi mediayksikön, jonka tehtävänä on kertoa sosiaalisessa mediassa videon, valokuvan ja tekstin välityksellä nuorten tarinoita heidän elämästään, niin opiskelu- ja työkuvioista, vaikeuksien voittamisesta kuin tulevaisuuden haaveistakin. Tavoitteena on tuoda nuorten oma ääni esiin ja siten lisätä heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme