SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Englannissa vietetään vuorostaan naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlaa

Jaa

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen on pyydetty puhumaan ja osallistumaan paneeliin Labour-puolueen kansainväliseen tilaisuuteen naisten osallisuudesta politiikkaan, naisten oikeuksista ja demokratiasta. Nämä aiheet kiinnostavat kansainvälisesti, sillä naisten oikeuksien ja tasa-arvon keskeinen merkitys demokratialle ymmärretään, sanoo Haatainen.

Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet vuonna 1906. Tähän uudistukseen vaikuttivat merkittävästi aikanaan työväenliike sekä edistykselliset naiset. Äänioikeustaistelu levisi ympäri maailmaa ja naisten saivat sata vuotta sitten useissa maissa äänioikeuden. Naisten äänioikeus oli taloudellinen ja poliittinen uudistus, joka antoi naisille oikeuden äänestää. Äänioikeus ei kuitenkaan kaikkialla merkinnyt vaalikelpoisuutta eli naisten mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa, Haatainen toteaa puheessaan.

Naisten saatua täydet poliittiset oikeudet on naisten osallisuuden ja oikeuksien eteen tehty pitkäjänteisesti töitä yhdessä muiden puolueiden ja järjestöjen kanssa niin Suomessa kuin maailmalla, Haatainen korostaa.

Tässä ajassa naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat suuria ongelmia, jotka sosiaalisessa mediassa ympäri maailman levinnyt #metoo -kampanja nosti esiin. #Metoo teki näkyväksi myös sen, että sanat ovat alistamisen ja vallankäytön keino.

Näimme esimerkkejä vähättelyn ja vaikenemisen kulttuurista, joka on aiheuttanut tuskaa ja vaikuttanut kielteisesti kaikkeen kehitykseen läpi ihmiskunnan historian, toteaa Haatainen.

#Metoo -ilmiö voidaan Haataisen mukaan nähdä mahdollisuutena, joka voi parhaimmillaan muuttaa alistavia ja vallitsevia asenteita ympäri maailmaa. Voidaan jopa sanoa, että se on maailman laajuisesti näkyvintä, mitä naisliikkeessä on tapahtunut sitten naisten saaman äänioikeuden.

Meidän on työskenneltävä yhdessä sen eteen, että tulevaisuudessa näemme paljon naisia ympäri maailmaa osallistumassa poliittiseen, taloudelliseen ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon yhdenvertaisesti miesten kanssa.

Paljon on lasikattoja rikottavina niin Suomessa kuin maailmalla, lopettaa Haatainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä teki henkilövalintoja ryhmän toimielimiin18.4.2019 14:05:55 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmä on valinnut puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin ja varapuheenjohtajiksi Johanna Ojala-Niemelän ja Suna Kymäläisen. Valinnat olivat yksimielisiä. Ryhmän työvaliokuntaan valittiin Kim Berg, Maria Guzenina, Mika Kari, Ilmari Nurminen ja Katja Taimela. Uusi ryhmäjohto pitää infotilaisuuden tänään heti ryhmäkokouksen päätyttyä eduskunnan päärakennuksen auditoriossa (arviolta klo 15).

Lauri Ihalaisen puhe Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa17.4.2019 09:00:00 EESTTiedote

Arvoisat kokousedustajat ja ystävät Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkki on pyrkimys kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa ja työelämää, missä kaikki pysyvät mukana. Ajassa on liikaa eriarvoisuutta ja talouskasvu ei ole koskenut kaikkia. Hyvinvointiyhteiskunnan yksi keskeisistä tavoitteista on luoda edellytykset sille, että työllisyysaste on mahdollisimman korkea naisille, miehille ja vaikeammin työmarkkinoille pääseville. Korkea työllisyysaste on yksi keino rahoittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistavat julkiset palvelut, koulutus ja sosiaaliset suojaverkot. Yhden prosentin työllisyysasteen nosto tuo noin miljardin tuloja Suomen julkiseen talouteen. Nostamalla työllisyysastetta tuetaan yhteiskunnan toimivuutta ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Työ ei ole vain keino tulla toimeen – se on enemmän Oikeus työhön ihmisarvoa kunnioittaen on Työttömien Keskusjärjestön osuva viesti kaikille – erityisesti päättäjille. Työ ei ole ihmisarvon mitta, mutta se on enemmän kuin vain kein

SDP:n Ilmari Nurminen: Hoitajamitoitus on korjattava – kuluneen hallituskauden heikennyksiin on puututtava13.4.2019 09:21:00 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistuttaa, että tulevalla vaalikaudella vanhustenpalvelun epäkohtiin on puututtava nopeasti. - Tuntuu ettei mene päivääkään ilman ikäviä uutisia vanhustenhoivasta. On järkyttävää, ettei tähän ongelmaan olla kyetty puuttumaan aikaisemmin. Nyt on viimeinen hetki hoitaa asiat sellaiseen kuntoon, että hoiva- ja hoitohenkilökunta voi tehdä työnsä inhimillisissä olosuhteissa ja että jokainen vanhus saa heille kuuluvan hyvän ja yksilöllisen hoivan. - On selvä asia, että tarvitsemme lisää lääkäreitä ja hoitajia huolehtimaan ihmisten laadukkaasta hoidosta ja hoivasta. On todella tärkeää, että 0,7 minimihoitajamitoitus kirjataan lakiin. - Edellinen hallitus heikensi vanhusten hoivaa esimerkiksi vesittämällä nykyisen, ennestään riittämättömän hoitajamitoituksen ehtoja niin, että hoitovahvuuteen on voitu laskea mukaan myös ammattihenkilöstöön kuulumattomat. Tämäkin epäkohta pitää huomioida vanhuspalvelujen ongelmia korjatessa, Nurminen toteaa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitaja hoitaa juuri niin hyvin kuin hänen annetaan hoitaa13.4.2019 08:34:55 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että puhe riittävästä hoitohenkilökunnan määrästä on paras keino parantaa hoiva- ja hoitotyön laatua ja ammattilaisten työssä jaksamista - Parasta hoivaa antavat sellaiset hoitajat, joiden työolosuhteista huolehditaan asianmukaisella tavalla. Uupunut ja ylikuormitettu hoitaja ei pysty tekemään työtään niin hyvin kuin haluaisi. Hoitajamitoituksen parantaminen ei yksin riitä, mutta se on silti toimenpiteenä välttämätön, painottaa Mäkisalo-Ropponen. Mäkisalo-Ropposen mukaan hoivatyön jatkuva kiire uuvuttaa hoitajia myös ammatti-identiteetin ja todellisuuden välisen ristiriidan kautta. - Hoitajat tietävät, miten työssä pitäisi toimia, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia toimia oman ammattietiikkansa mukaisella tavalla. Tässä on yksi syy siihen, miksi kymmeniä tuhansia hoitoalan koulutettuja työntekijöitä on viime vuosina hakeutunut pois oman alan töistä. - Riittävä hoitajamitoitus ja työolosuhteiden inhimillistäminen parantaisivat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme