SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Englannissa vietetään vuorostaan naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlaa

Jaa

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen on pyydetty puhumaan ja osallistumaan paneeliin Labour-puolueen kansainväliseen tilaisuuteen naisten osallisuudesta politiikkaan, naisten oikeuksista ja demokratiasta. Nämä aiheet kiinnostavat kansainvälisesti, sillä naisten oikeuksien ja tasa-arvon keskeinen merkitys demokratialle ymmärretään, sanoo Haatainen.

Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet vuonna 1906. Tähän uudistukseen vaikuttivat merkittävästi aikanaan työväenliike sekä edistykselliset naiset. Äänioikeustaistelu levisi ympäri maailmaa ja naisten saivat sata vuotta sitten useissa maissa äänioikeuden. Naisten äänioikeus oli taloudellinen ja poliittinen uudistus, joka antoi naisille oikeuden äänestää. Äänioikeus ei kuitenkaan kaikkialla merkinnyt vaalikelpoisuutta eli naisten mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa, Haatainen toteaa puheessaan.

Naisten saatua täydet poliittiset oikeudet on naisten osallisuuden ja oikeuksien eteen tehty pitkäjänteisesti töitä yhdessä muiden puolueiden ja järjestöjen kanssa niin Suomessa kuin maailmalla, Haatainen korostaa.

Tässä ajassa naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat suuria ongelmia, jotka sosiaalisessa mediassa ympäri maailman levinnyt #metoo -kampanja nosti esiin. #Metoo teki näkyväksi myös sen, että sanat ovat alistamisen ja vallankäytön keino.

Näimme esimerkkejä vähättelyn ja vaikenemisen kulttuurista, joka on aiheuttanut tuskaa ja vaikuttanut kielteisesti kaikkeen kehitykseen läpi ihmiskunnan historian, toteaa Haatainen.

#Metoo -ilmiö voidaan Haataisen mukaan nähdä mahdollisuutena, joka voi parhaimmillaan muuttaa alistavia ja vallitsevia asenteita ympäri maailmaa. Voidaan jopa sanoa, että se on maailman laajuisesti näkyvintä, mitä naisliikkeessä on tapahtunut sitten naisten saaman äänioikeuden.

Meidän on työskenneltävä yhdessä sen eteen, että tulevaisuudessa näemme paljon naisia ympäri maailmaa osallistumassa poliittiseen, taloudelliseen ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon yhdenvertaisesti miesten kanssa.

Paljon on lasikattoja rikottavina niin Suomessa kuin maailmalla, lopettaa Haatainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositio: Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua16.11.2018 13:33Tiedote

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryrtysten aggressiivista verosuunnittelua. Kolme oppositiopuoletta pahoittelee, että hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle. Hallituspuolueiden edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä laissa. Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi vastikään ilmi, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta. ”Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata”, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. ”Tietenkin suurin osa yrityksistä on lainkuuliaisia. Ei ole suomalaisten yri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme