Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma: Euroopassa saadaan kiinni vain prosentti rahanpesusta

Jaa

Rahanpesu on satojen miljardien eurojen suuruinen ongelma.  Tutkimusten mukaan vain prosentti laittomasta rahasta saadaan Euroopassa kiinni. Eurooppalaisen arvostetun ajatuspajan Center of European Policy Studies CEPS:n työryhmä aloitti tänään työnsä ja tavoitteena on löytää keinot rahanpesun estämiseksi.

- Rahanpesu syö tavallisten ja rehellisten eurooppalaisten voimavaroja. Samalla se mahdollistaa veronkierron ja korruption. Ongelman kitkemiseksi tarvitaan kiireellisesti uusia toimia, vaati Eero Heinäluoma avatessaan rahanpesun vastaisen työryhmän ensimmäisen kokouksen Brysselissä.

Rahanpesusta on yritetty päästä eroon vuosikymmeniä aktiivisin keinoin mutta ilman riittäviä tuloksia.

- Valitettavasti tilanne on se, että eurooppalaisen sääntelyn tason määrittää lopulta sen heikon lenkki. Meillä on liian paljon kansallista liikkumavaraa ja rahanpesijät käyttävät hyväkseen maita, joissa valvonta ei ole tehokasta, huomauttaa Heinäluoma.

- Euroopassa on tehostettava yhteistä valvontaa. On kansalaisten ja alan yritysten etu, että EU:n jäsenmaissa on yhtenäiset säännöt ja niitä noudatetaan.

Aihe oli esillä myös talous- ja rahavaliokunnan kokouksessa tällä viikolla, kun uuden puheenjohtajamaan Kroatian valtiovarainministeri Zdravko Maric esitteli tulevan kauden ohjelmaa.

- Kysyin ministeriltä, millä keinoin jäsenmaat aiotaan saada mukaan rahanpesun torjuntaan. Hän antoi lupauksen, että asia otetaan vakavasti ja se nostetaan Ecofinin asialistalle jo touko-kesäkuussa. Tämä on hyvä suunta, Heinäluoma toteaa.

Euroopassa korkeasti arvostettu ajatuspaja CEPS on perustanut työryhmän tavoitteena etsiä yhteisiä keinoja rahanpesun kitkemiseksi ja luottamuksen rakentamiseksi osapuolten ja erimaiden välille. Työryhmää johtaa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma. Ensimmäinen kokous oli tänään torstaina, ja mukana ryhmässä on esimerkiksi tutkijoista ja edustajia komissiosta, rahoituslaitoksista ja Europolista.

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:
Eero Heinäluoma
p. 050 326 7967

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eero Heinäluoma

MEP Heinäluoma: Puhtaampaa rahaa reiluilla säännöillä – EU rahanpesulainsäädäntöä uudistamassa12.2.2021 12:46:28 EET | Tiedote

Tervetuloa seuraamaan MEP Eero Heinäluoman järjestämää webinaaria livenä Facebookissa keskiviikkona 17.2. klo 9:30 alkaen! Rahanpesu on koko Euroopan laajuinen ongelma. Torjunnassa haasteena on ollut sääntelyn ja siihen kohdistettavien resurssien puute. Samaan aikaan menetämme kuitenkin joidenkin arvioiden mukaan vuosittain jopa 427 miljardin dollarin edestä verotuloja, joista osa valuu suoraan rikollisten käsiin. Rahanpesun torjuntaan tähtäävän lainsäädännön kehittäminen on siis ehdottoman tärkeää ja ainut keino saavuttaa kansantalouden kehitystä edistävä rahavirtojen kestävä hallinta. Tilaisuudessa kuulemme kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiaisen, Finanssivalvonnan rahanpesun estämisen toimiston päällikön Pekka Vasaran, Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksen päällikön Jaakko Christensenin sekä Nordean rahanpesun estämisen asiantuntijan Anu Torkkelin näkemyksiä siitä, miten rahanpesua voitaisiin tehokkaammin torjua ja miten sääntelyä tulisi kehitt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme