WolfcomWolfcomWolfcomWolfcom

Eestlased loobuvad heliplaatidest voogedastuse kasuks

Jaa

Kolme suurima plaadifirma andmetel siirdub muusikatarbimine ka Eestis digitaalsetesse voogedastuskanalitesse ning see sunnib muusikuid avaldama pikkade plaatide asemel pigem singleid. Füüsiliste salvestiste ehk heliplaatide müük langeb jätkuvalt ja vähenes eelmisel aastal üle-eelmisega võrreldes 40% võrra. Digitaalsete streaming-teenuste kaudu tarbitud muusika maht kasvas 2018. aastal lausa 43%. See viitab selgele muutusele Eesti tarbijate muusikakuulamisharjumustes. Uutmoodi muusikatarbimine, mis toimub voogedastusteenuste kaudu, sunnib artiste keskenduma plaatide asemel senisest enam singlite avaldamisele.

Muusikavaldkonnas on toimunud märkimisväärne tarbimisharjumuste muutus. Uued levikanalid võtavad võimust, tõrjudes muusikatarbimise traditsioonilised vormid kõrvale. Eriti just mobiiltelefonides kasutatavad muusika voogedastusteenused muudavad muusika tarbijatele üha kergemini kättesaadavaks. Uusi teenuseid kasutades on noored korraldanud revolutsiooni ja seda on praegu edetabeleid valitsevas muusikas nii näha kui ka kuulda. 2018. aasta statistika põhineb kolme suurema muusikaettevõtte – Universal Music Groupi, Warner Music Groupi ja Sony Musicu – avaldatud Baltimaade müüginäitajatel ja rahvusvahelise fonograafiatööstuse föderatsiooni IFPI hinnangutel. Eelmainitud muusikafirmade turuosa Eestis on 60%.

„Muusika on üldiselt esimene sisuvaldkond, mis on digipöördega edukalt hakkama saanud ja alustab uut kasvu. Ma usun, et Eesti muusikas saabub varsti jälle kuldajastu, sest e-teenustega harjunud eestlased oskavad digitaalses maailmas elada ja selles uusi väärtusi luua,“ ütleb muusikatootjate katusorganisatsiooni IFPI Soome asedirektor Tommi Kyyrä. „Digitaalsete muusikateenuste areng paistab Eestis praegu heal järjel olevat. Muusika digimüük kasvas võrreldes möödunud aastaga 43,5% ja selle koguväärtus ületas 2 miljonit eurot. Suund on õige ja me usume, et sarnaselt teiste Põhjamaadega viivad voogedastusteenused ka Eestis kogu fonogrammivaldkonna tõusuteele.“

Kuna lisaks füüsilistele helisalvestistele langes jätkuvalt ka digifonogrammide ost ja allalaadimine ligi neljandiku võrra (22,5%), siis tugines digimuusika kasv puhtalt streaming-teenustele. Viimaste tulu kasvas 2018. aastal rohkem kui poole võrra (51%).

Artistidele ja muusikaettevõtetele pakub digimaailm niisiis võimalusi, ent tekitab ka katsumusi. Voogedastusajastu muusika on üha enam hitipõhine, sest laiem avalikkus eelistab kuulata populaarseid lugusid. Digiajastu konkurents on ülemaailmne, seega võib hea laul lüüa läbi kogu maailmas, keelest või esitajast olenemata.

„Muusika digitarbimine sunnib samas Eesti tähti võistlema kõigi maailmatähtedega. Selleks et digitaalses tarbimisühiskonnas edu saavutada, peavad artist ja plaadifirma pakkuma täpselt sellist muusikat, mida tarbijad soovivad kuulata. Varem ostis fänn ikka lemmikartisti uue albumi, kuid enam pelgalt bändi või artisti nimest ei piisa. Lood peavad olema suurepärased, muidu klõpsab digiajastu tarbija edasi-nuppu,“ selgitab Eestis tegutseva Warner Music Groupi Baltimaade direktor Teppo Lounema ja lisab: „Hitid lisavad muusikatarbimisse positiivset hoogu. Tänu nendele saavutatud kasv võimaldab ka kodumaistesse artistidesse varasemast rohkem investeerida.“

Eesti 2018. aasta kõige kuulatumad singlid ja plaadid olid järgmised

Top 3 singles Estonia 2018

1. Nublu feat. Reket: Mina Ka, Team Something
  2. Post Malone: rockstar, Universal Music
  3. Drake: God´s Plan, Universal Music

Top 3 albums Estonia, 2018

1. Post Malone: beerbongs & bentleys, Universal Music
  2. XXXTENTACION: 17, Bad Vibes, Forever/EMPIRE
  3. Reket: Rahu, Distribution Reket

Lisainformatsioon

Tommi Kyyrä, FPI Finland ry, +358 50 5664226, tommi.kyyra@ifpi.fi

Teppo Lounema, Baltic Director, Warner Music Group, +358 50 592 5632, teppo.lounema@warnermusic.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommi Kyyrä, FPI Finland ry, +358 50 5664226, tommi.kyyra@ifpi.fi
Teppo Lounema, Baltic Director, Warner Music Group, +358 50 592 5632, teppo.lounema@warnermusic.com
Samuel Sorainen, Wolfcom Oy, +358 400 5798653, samuel.sorainen@wolfcom.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Tehtaankatu 40 B
00150 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Viestintätoimisto Wolfcom Boutique PR- and Communications, Helsinki, Finland

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saapuu takaisin Helsinkiin torstaina24.6.2019 13:25:12 EESTTiedote

Helsinkiläinen yksinpurjehtija Tapio Lehtinen suoritti maailman haastavimman purjehduskilpailun Golden Globe Racen 322 päivän purjehtimisella. Haasteista huolimatta sisukas suomalaiskapteeni oli lopulta yksi viidestä maaliin selvinneestä purjehtijasta, saapuen kilpailun lähtö- ja päätesatamaan Ranskan Les Sables d’Olonneen 19. toukokuuta. Lehtinen on nyt purjehtimassa takaisin kotiinsa Helsinkiin. Hänen odotetaan saapuvan Kauppatorin edustalle torstaina 27.6. ja tekevän kaupungintalolle perinteisen lipputervehdyksen noin kello 15.30.

Hampurilaismestarit tänä viikonloppuna Helsingissä11.6.2019 12:07:38 EESTTiedote

Burger Lovers -festivaali kokoaa 14.-16. kesäkuuta Helsinkiin Suomen parhaita ja arvostetuimpia hampurilaisravintoloita ja burgereihin erikoistuneita keittiömestareita. Kampin Narinkkatorilla järjestettävän ruokatapahtuman kipinä syttyi intohimoisten burgerinystävien halusta vahvistaa Suomen hampurilaiskulttuuria ja antaa kaikille mahdollisuus tutustua hampurilaisten monipuolisuuteen ruokavaliosta riippumatta.

ISS Palvelut modernisoi ravintolapalveluidensa omavalvonnan Fredmanin kanssa11.6.2019 07:50:00 EESTTiedote

Suomen suurimpiin yksityisiin työnantajin kuuluva ISS Palvelut on valinnut kotimaisen Fredman Food Tech -palvelukokonaisuuden varmistamaan ravintolapalveluidensa omavalvonnan ja keittiön johtamisprosessit. Palvelusopimuksen myötä yli sadan ravintolan omavalvontamenetelmät digitalisoidaan ruokaturvallisuuden takaamiseksi ja henkilökunnan työn helpottamiseksi. Fredmanin palvelun asennus ja henkilökunnan valmennus niiden käyttöön tullaan saattamaan valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä.

Marttiini teki Sastalle 50-vuotisjuhlapuukon21.5.2019 09:50:00 EESTTiedote

Luonnonystäviä jo 50 vuoden ajan pukenut suomalainen erävaatemerkki Sasta esittelee juhlavuotenaan viisi muiden kotimaisten laatumerkkien kanssa suunniteltua ja valmistettua yhteistuotetta. Juhlamalliston tavoitteena on muistuttaa kuluttajia kotimaisen suunnittelun ja tuoteosaamisen jatkuvuuden tärkeydestä sekä tukea vastuullisia suomalaisia toimijoita. Ensimmäinen yhteistyö oli Coston kanssa tehty sarkalippis ja kesän kynnyksellä juhlavuoden valikoima täydentyy Marttiinin Sasta-juhlapuukolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme