Like Kustannus Oy

Eeva Litmasen Surun suitsima suku kertoo itsenäisen Suomen historian yhden suvun silmin

Jaa

Näyttelijänä tunnettu Eeva Litmanen kertoo Surun suitsima suku –kirjassaan (ilmestyy 8.9.) itsenäisen Suomen historian kovia kokeneen sukunsa silmin.

Kuuluisan inkeriläisen runonlaulaja Larin Parasken jälkipolvien elämä mullistui kahdessa sodassa. Perheet hajosivat ja yhteydet katkesivat. Kun Eeva Litmanen lähti etsimään tietoja isoisänsä äidin äidistä Paraskesta ja muista sukulaisistaan rajan molemmilta puolin, arkistoista paljastui monta vaiettua salaisuutta. Suvun vaiheet 1800-luvun lopulta 1900-luvulle kytkeytyvät verevästi Suomen historian kipukohtiin.  

“Suorastaan päätä räjäyttäviä hetkiä koin penkoessani tietoa sukulaisista eri arkistoista. Eteeni ilmestyi sellaisia sanoja kuten sisällissota, kansalaissota, veljessota, veriteko, teloitus ja kuolema. Kun luin ensimmäisen kerran kuulustelupöytäkirjaa, jossa kerrotaan että isoäitini on ollut pidätettynä, karanteenissa, punainen – asioita joita suvussa ei ole puhuttu – oli suorastaan vaikea uskoa, että se oli totta”, kommentoi Litmanen.  

Värikästä elämää monessa polvessa 

Eeva Litmasen isoisä taisteli sisällissodassa punaisten puolella ja joutui sen jälkeen pakenemaan Neuvosto-Venäjällä. Siellä hän toimi vakoojana ja teki laitonta rajakauppaa. Litmasen isä puolestaan istui sotien alla vankilassa puukotuksesta. Jälleenrakennuskauden Suomesta piirtyy kuva työläisperheen näkökulmasta.  

Litmanen on haastatellut kirjaa varten elossa olevia sukulaisiaan. Kirjan loppupuolella käydään läpi Eeva Litmasen aikuistuminen, äidin sairastuminen dementiaan ja 70-luvun suomalaisen kulttuurivasemmiston vaiheita. 

“Oli rikastuttava kokemus sukeltaa oman suvun ja samalla Suomen historiaan. Lapsuuden muistoissani isoäitini ei ollut kovin mukava. Nyt ymmärrän, että tämä johtuu hänen kovasta elämästään. Suosittelen kaikille matkaa oman suvun äärelle”, Litmanen toteaa.  

Eeva Litmanen (s.1944) on näytellyt puoli vuosisataa teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Vuonna 2007 Like julkaisi hänen omaelämäkertansa Saa siinä monena olla. Eeva Litmanen nähdään YLE:n Tastula & Flinkkilä -keskusteluohjelman syyskauden avausjaksossa lauantaina 8.9.  

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@like.fi  

Haastattelupyynnöt: adele.couavoux@like.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus Oy
Like Kustannus Oy
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus Oy

Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä ilmestyy Iranissa persiaksi ensimmäisenä suomalaisena näytelmänä16.4.2019 11:02:23 EESTTiedote

Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä julkaistaan kirjana persiaksi Iranissa Teheranin kansainvälisillä kirjamessuilla 24.4.2019. Näytelmä on ensimmäinen suomalainen persiaksi käännetty näytelmä. Käännöstyön on tehnyt kääntäjä ja ohjaaja Mohsen Abolhassani ja sen julkaisee Bidgol Publishing, joka tunnetaan Iranissa erityisesti näytelmäkirjojen kustantamona. Sofi Oksanen on kirjoittanut kirjaan esipuheen ja näytelmästä on jo järjestetty Iranissa lukudraamatapahtuma, jossa näyttelijät lukivat teoksen yleisön edessä. - Iranissa on tapana julkaista näytelmät ensin kirjoina ja vasta sen jälkeen teatterit alkavat miettiä, sopisiko näytelmä heidän ohjelmistoonsa. Näytelmien kustantaminen on siis merkittävä kustannusala. Näin toimitaan, koska julkaistu näytelmä on jo läpäissyt sensuurin ja se on tae siitä, että näytelmän esitykseen voi alkaa panostaa, Sofi Oksanen kertoo. - Seuraavaksi siis odottelemme näytelmän esitystä teatterissa. Abolhassani on työskennellyt käännöksen parissa vii

Stupido Records täyttää 30 vuotta – uutuuskirja paljastaa sattumukset ja sekoilut suomalaisen musiikkibisneksen aluskasvillisuudessa20.3.2019 09:37:00 EETTiedote

Stupido Records on harvoja suomalaisia itsenäisiä pitkän linjan indie-levy-yhtiöitä. Sen 30-vuotista taivalta juhlitaan 11. ja 12.4. Helsingin Tavastia-klubilla, luonnollisesti värikkään livekattauksen voimin. Perustaja Joose Berglund paljastaa uutuuskirjassaan Stupido Records 30-vuotta – pari lanttia kaaoksesta, kuinka virolaisen Villu Tammen singlelevyn "vahingossa" julkaiseminen johti lopulta vuosikymmenien työhön suomalaisen vaihtoehtorockin parissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme