Vaasan kaupunki - Vasa stad

Efterlängtade Vasa Körfestival kommer igen i maj – anmälningen har börjat

Dela

Det efterlängtade körsångsevenemanget återkommer efter en paus på två år. Vasa Körfestival XXVIII ordnas för 28:e gången 25–29.5.2022. Programmet detta år är mångsidig inhemsk körmusik med hög kvalitet. Körerna kan anmäla sig till utgången av januari 2022.

Akademen Missa Silvestris 2018. Foto: Linda Helaskoski
Akademen Missa Silvestris 2018. Foto: Linda Helaskoski

–Både traditionellt och överraskande program, delvis bekanta men också nya artister, lovar festivalens konstnärliga ledare Kristian Heberg och producent Ilkka Nyqvist vid Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Huvudartist är manskören Akademiska Sångföreningen (Akademen), som hör till Finlands äldsta körer och är en del av Helsingfors universitets studentkår. Högklassiga Akademen, som uppträder med ett omfattande program, representerar traditionell manskörssång, där det finns såväl lyriska stämningar och pompöst sjungande som ett studentikost lätt grepp. Vid Körfestivalen uppträder Akademen med sina 60 sångare i Trefaldighetskyrkan.

Tidlösa klassiker, nya kompositioner och en lättare stämning

Ett annat effektfullt köruppträdande i Trefaldighetskyrkan är Vigilia (1915), som är Sergei Rahmaninovs (1873-1943) älskade men sångtekniskt krävande körverk.

Den här ortodoxa kyrkomusikens pärla förenar gamla kyrkomelodier och den senromantiska symfonikerns fingeravtryck. Den text som hörs i verket följer förloppet i den ortodoxa vigilia-gudstjänsten som pågår hela natten, men är mera ett konsertuppträdande än ett verk som framförs i gudstjänsten. Vigilia består av olika stämningar och den har komponerats för en storkör. Vid Körfestivalen framförs den av Oulun kamarikuoro, Tuiran kamarikuoro och Cassiopeia.

Under Körfestivalen kan man också lyssna på lättare och mera underhållande körmusik. Kipinät -kören är en strålande kör med fokus på rytmmusik, som lever på kärlek till musik och att sjunga tillsammans. Kören kommer från Jyväskyläs finska musikcampus och är en populärmusikinriktad blandad kör, som främjar finsk körtradition. För de minsta åhörarna i familjen uppträder barnmusikensemblen Soiva siili.

En intressant nyhet vid vårens Körfestival är sångkollektivet Sabrina ja Saarten tyttäret, som komponerar, producerar och uruppför Ainon tarina (Ainos berättelse) hösten 2021. Det är ett genomkomponerat verk på den fjärde sången i Kalevala. Ainon tarina har uppstått som ensemblens gemensamma kompositionsprocess framlotsad av deras konstnärliga ledare Sabrina Ljungberg. Verket innehåller helt ny musik och det för åhöraren in i tidlösa sinneslandskap.

Biljettförsäljningen till konserterna börjar i januari 2022. Körerna kan anmäla sig till festivalen till utgången av januari 2022.

Nyckelord

Kontakter

Ilkka Nyqvist, kulturproducent, Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster / Vasa körfestival, tfn 0400 564 469, ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Bilder

Akademen Missa Silvestris 2018. Foto: Linda Helaskoski
Akademen Missa Silvestris 2018. Foto: Linda Helaskoski
Ladda ned bild
Sabrina ja Saarten tyttäret. Foto: Suvi Sievilä, photo/grafia
Sabrina ja Saarten tyttäret. Foto: Suvi Sievilä, photo/grafia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

En ny hundpark öppnas i Korsnäståget – polishundsuppvisning och ärtsoppa på invigningen7.12.2021 09:46:50 EET | Tiedote

En ny hundpark öppnas i Korsnäståget på torsdag denna vecka. Invigningen av parken firas 9.12 kl. 15–18. För invigningen slår grönområdesenheten upp ett fälttält och bjuder alla besökare på smaklig ärtsoppa. På programmet står kl. 16 även en polishundsuppvisning under ledning av hundförare från polisinrättningen i Österbotten. Uppvisningen ordnas inte om hundpolispatrullen får ett brådskande uppdrag samtidigt.

Ristinummelle avataan uusi koirapuisto – avajaisissa poliisikoiranäytös ja hernekeittoa7.12.2021 09:44:14 EET | Tiedote

Ristinummelle avataan uusi koirapuisto tämän viikon torstaina. Puiston avajaisia vietetään 9.12. klo 15.00-18.00. Viheralueyksikkö pystyttää avajaisiin kenttäkeittiön ja tarjoaa kaikille kävijöille maukasta hernekeittoa. Ohjelmassa on myös Pohjanmaan poliisilaitoksen koiranohjaajien vetämä poliisikoiranäytös. Näytös alkaa klo 16, ellei koirapoliisipartiolle tule kiireistä tehtävää samaan aikaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum