EHYT

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: suomalaisen elinkeinoelämän tulee ottaa päihdehaitat vakavasti

Jaa

Alkoholin saatavuutta lisäävien lakimuutosten haittavaikutukset osuvat jo ennestään kaikkein huono-osaisimpaan väestöryhmään. Vaikutukset ovat kuitenkin laajempia, sillä alkoholi aiheuttaa myös suomalaiselle työelämälle vuosittain huomattavat miljardiluokan tappiot. EHYT ry peräänkuuluttaa elinkeinoelämältä vastuullista keskustelua alkoholipolitiikasta.

Alkoholin saatavuutta on Suomessa lisätty poliittisin päätöksin. Viime aikaisessa keskustelussa on kuitenkin kiinnitetty huomiota vain vähän siihen, että alkoholin saatavuutta lisäävät toimet aiheuttavat kaikkein kielteisimmät vaikutukset jo ennestään huono-osaisten väestöryhmien parissa.

Alkoholin saatavuutta lisättiin vuonna 2018 lakimuutoksella, joka salli nelosoluiden, vahvojen siiderien ja niin sanottujen limuviinojen, ml. lonkeroiden, myynnin kioskeissa ja ruokakaupoissa. Näiden juomien myyntipisteiden määrää lisääntyi 350:stä Alkon myyntipisteestä 5300 myyntipisteeseen.

Lakimuutoksen jälkeen vuonna 2018 alkoholikuolemat lisääntyivät 125:lla edelliseen vuoteen verraten. Myös henkirikosten määrä kasvoi noin 30 prosentilla. Suurin osa henkirikoksista on ryyppyriitatappoja, joissa joko uhri tai tekijä tai molemmat ovat humalassa.

Tätä ennen alkoholin kokonaiskulutus Suomessa oli laskenut lähes kymmenen vuoden ajan. Lasku pysähtyi vuoden 2018 lakimuutokseen. Lakimuutoksen kielteiset vaikutukset alkoholin kokonaiskulutukseen jäivät onneksi odotettua pienemmiksi. Lopputulokseen vaikuttivat ennen kaikkea veronkorotukset ja kauppojen pidättäytyminen hintakilpailusta. Tämä johti alkoholin vähittäismyyntihintojen nousuun.

Elinkeinoelämän tulee ymmärtää päihdehaittojen merkitys

Alkoholi aiheuttaa suomalaiselle elinkeinoelämälle valtavat vuosittaiset tappiot. EHYTin Aalto-yliopiston tutkijoilta tilaamasta raportista selviää, että alkoholinkäyttö aiheuttaa suomalaisessa työelämässä merkittävät noin 0,5–1 miljardin haittakustannukset (mm. tuottavuuden lasku, sairauspoissaolot sekä henkilöstö- ja maineongelmat). Noin 500 000 suomalaista käyttää alkoholia yli riskirajojen. Suomen kansantaloudelle päihteidenkäyttö aiheuttaa vuosittain useiden miljardien eurojen haittakustannukset.

Elinkeinoelämän toimijat debatoivat säännöllisesti julkisuudessa alkoholin myynnin vapauttamisen puolesta taloudellisten intressien ohjaamina. Viime lauantaina Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaati Twitterissä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n rahoituksen perumista, kutsuen sitä Isisin ja Talebanin kaltaiseksi toimijaksi, jonka "rahoittaminen verovaroista on häpeäksi avoimelle, sivistyneelle yhteiskunnalle".

EHYT ry katsoo, että edellisen kaltaiset elinkeinoelämän edunvalvojien puheet heijastelevat ymmärtämättömyyttä alkoholi- ja muiden päihdeongelmien vakavuudesta sekä niistä syntyvistä kielteisestä vaikutuksista sekä elinkeinoelämälle että koko yhteiskunnalle. Suomalaisten yritysten tulisi suhtautua vakavasti päihdeongelmiin ja torjua niiden yleistymistä, ei vähätellä päihdehaittojen ehkäisyn merkitystä.

Keskuskauppakamarin ja elinkeinoelämän on kannettava vastuu työelämän päihdehaittojen ehkäisystä oman etunsa nimissä. Niiden tulee kannustaa suomalaisia työpaikkoja laatimaan laadukkaita päihdeohjelmia, joissa kiinnitetään huomiota alkoholiongelmien varhaiseen tunnistamiseen sekä tuen tarjoamiseen mahdollisimman ajoissa. Tämä on kannattavaa paitsi yrityksille, myös suomalaiselle yhteiskunnalle.

EHYT ry tarjoaa omat toimintamallinsa ja osaamisensa ehkäisevän päihdetyön työn tueksi osoitteessa huugo.fi. Myös anonyymi ja ilmainen Päihdeneuvonta p. 0800 900 45 palvelee 24/7 niin päihteidenkäyttäjiä heidän läheisiään kuin työelämän edustajia. EHYTin työ on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä perustuu osaltaan lakiin ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
puh. 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) yhdistää 58 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.

https://www.ept-verkosto.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nuorten huumeiden käytön kasvu näkyy liikenteessä, hyvä puheyhteys vanhempien ja nuorten välillä voi ehkäistä ongelmia24.5.2021 10:12:36 EEST | Tiedote

Lähestyvä kesä ja höllentyvät koronarajoitukset houkuttelevat nuoria tien päälle. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kannustaa vanhempia ja muita kasvattajia keskustelemaan viimeistään nyt huumeiden vaikutuksesta ajokykyyn ja tarkkaavaisuuteen liikenteessä. Erityisesti kannabiksen käyttö ja kokeilu ovat yleistyneet nuorilla muita huumeita enemmän.

Kaikkien aikojen viimeisen Smokefree-kilpailun voitot Sastamalaan, Lopelle, Liperiin ja Pieksämäelle – vuosikymmeniä vaikuttanut kilpailu päättyy20.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

EHYT ry:n Smokefree-kilpailuun osallistui 899 koulu- ja harrasteryhmää ympäri Suomen, yhteensä 16 200 nuorta. Kilpailussa koululuokat ja harrasteryhmät sitoutuivat olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita 150 päivän ajan. Kilpailun tarkoituksena on ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme