EHYT

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto: Prosenttirajan korotus vesittää hallituksen tavoitteen terveyden edistämisestä ja eriarvoisuuden vähentämisestä

Jaa

Alkoholilain uudistus toteutettiin yhden elinkeinon ehdoilla. Asiantuntijoiden puolueettomat arviot sivuutettiin täysin.

– Olemme erittäin pettyneitä siihen, miten huonosti lakivalmisteluprosessi vietiin läpi. Esimerkiksi asiantuntija-arviot sivuutettiin kokonaan, eikä lakiuudistuksen vaikutuksia lasten asemaan selvitetty kunnolla, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtaja, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen sanoo.

Lakiuudistusta tehtäessä kansanterveys ja hallituksen kärkihanke terveyden edistämisestä ja eriarvoisuuden vähentämisestä jäivät panimoteollisuuden ja päivittäistavarakaupan etujen jalkoihin.

Koko kansaan vaikuttava uudistus toteutettiin yhden elinkeinon ehdoilla.

– Tämä tulee väistämättä vaikuttamaan siihen, että päihdehaitat yhteiskunnassamme kasvavat. Samalla eriarvoisuus kasvaa, ja syrjäytymisvaarassa olevien määrä nousee, Kaukonen jatkaa.

Alkoholin enimmäisvahvuuden nosto vähittäiskaupassa 5,5 prosenttiin lisää THL:n arvioiden mukaan alkoholin kokonaiskulutusta kuudella prosentilla.

Tämä lisää muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon menoja, alkoholikuolemia, tapaturmia ja järjestyshäiriöitä.

– Ehkäisevän ja korjaavan päihdetyön resursseja on välttämätöntä lisätä. Myös sote-uudistuksessa tulee huomioida muuttunut tilanne, Kaukonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Olavi Kaukonen
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtaja
A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja
puh. 050 5286 189

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 45 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.

www.ept-verkosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme