EHYT

EHYT ry selvitti : Suomalaiset haluavat alkoholipolitiikan pohjaksi terveysnäkökulmat

Jaa
Kolme neljäsosaa suomalaisista pitää alkoholinkulutuksen ja päihdehaittojen vähentämistä alkoholilainsäädännön uudistamisen painopisteenä. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry julkisti TNS Gallupin tuoreen selvityksen keskiviikkona Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa yhdessä järjestämässään Päihdehaitat muille -seminaarissa.

TNS Gallup selvitti EHYT ry:n toimeksiannosta huhtikuussa suomalaisten näkemyksiä siitä, tulisiko alkoholilainsäädännön uudistustyötä tehdä terveyden edistämisen vai työllisyyden näkökulmasta. Selvityksen* mukaan 74 prosenttia suomalaisista näkee, että alkoholilainsäädännön uudistamisen tulee perustua alkoholinkulutuksen ja päihdehaittojen vähentämiseen. Vain 17 prosenttia korostaisi uudistustyössä alkoholiteollisuuden, kaupan ja ravintoloiden työllisyysnäkökohtia. Julkisuudessakin esitetyt toiveet uusien työpaikkojen luomisesta alkoholilainsäädäntöä väljentämällä eivät siis saa vastakaikua kansalaisilta.  

Tulos on samansuuntainen kaikissa väestöryhmissä ja kaikkien puolueiden kannattajakunnissa. Eniten ymmärrystä työllisyysnäkökulmalle on perussuomalaisten äänestäjäkunnassa. Perussuomalaisistakin kaksi kolmesta (64 %) kuitenkin painottaisi alkoholilain uudistuksessa mieluummin päihdehaittojen ehkäisyä.

Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on parhaillaan valmistelussa STM:ssä. Kyselyssä selvitettiin myös kansalaisten näkemyksiä alkoholimainonnan rajoittamiseen. Hallitus päätti sitä koskevasta lakiesityksestä viime viikolla. Suomalaiset tukevat kyselyn perusteella toimia alkoholimainonnan rajoittamisesta. Enemmistö (58 %) rajaisi alkoholimainonnan pelkästään tuotetietoihin. Vain kolmannes on toista mieltä.

-Tuore selvitys antaa jälleen kerran vahvan tuen sille, että alkoholilainsäädännön uudistustyön peruslähtökohtina tulee edelleen olla terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Alkoholipolitiikka ei ole elinkeinopolitiikkaa vaan terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi. -Toivomme kansanedustajien ottavan kansalaisten mielipiteen huomioon lähitulevaisuuden päätöksissään. Kokonaiskulutuksen lasku vaikkapa 10 prosentilla vähentäisi pelkästään alkoholikuolemia sadoilla vuosittain. Vastaavasti kokonaiskulutuksen kasvu näkyy yhtä suoraan päihdehaittojen kasvuna. Alkoholi on monella tavalla työuria lyhentävä taustatekijä.

EHYT ry pitää tärkeänä, että alkoholinlainsäädäntöä tällä hallituskaudella uudistettaessa alkoholin kokonaiskulutuksen vähentäminen nostetaan myös lakiin kirjatuksi tavoitteeksi. Myös hallitusohjelmaan kirjatussa alkoholimainonnan rajoittamisessa olisi tärkeää kieltää mielikuvamainonta kokonaan. Nyt eduskuntaan mennyt esitys alkoholin ulkomainonnan kieltämisestä ja sosiaaliseen ja sähköiseen mediaan tulevista rajoituksista ovat hyviä askeleita oikeaan suuntaan, mutteivät itsessään riittäviä.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja sekä edistää liikenneraittiutta.

Lisätietoja: Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 508 234  

*Mielipiteet alkoholilainsäädännön uudistuksesta ja alkoholimainonnasta, TNS Gallup, 2013, otos 1004, ikähaitari 18-79 vuotta.

LIITE:  Graafit, vastausten koko jakauma sekä vastausten jakauma puolueiden ja kaikkien vastanneiden kesken.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) yhdistää 58 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.

https://www.ept-verkosto.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme