Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ei koskaan enää – kokemuksellinen valoteos tuo sodan sukupolven eteemme

Jaa

Miltä tuntuisi kävellä läpi 40 metrisen tunnelimaisen valoteoksen, jonka mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien ihmisten nimet? Heitä oli satoja tuhansia. Nuoria miehiä ja naisia, iältään pääosin pari-kolmikymppisiä. Sukupolvi, jonka nuoruus meni sodassa ja tulevaisuus sen kovia muistoja kantaen.

Sukupolvi.Nyt. -teos rakentuu Töölönlahdelle. Yleisö pääsee kävelemään tunnelimaisen teoksen läpi. Kuva: Harri Nyman
Sukupolvi.Nyt. -teos rakentuu Töölönlahdelle. Yleisö pääsee kävelemään tunnelimaisen teoksen läpi. Kuva: Harri Nyman

Helsingin Töölönlahden puistossa 5. joulukuuta avautuva, Ylen ja Helsingin kaupungin yhteistyössätoteuttama Sukupolvi. Nyt. -valoteos on kävely läpi yhden sukupolven: toisessa maailmansodassa olleiden, sieltä selvinneiden ja siellä menehtyneiden sukupolvi.

”Teoksen lähtökohta oli omakohtainen havainto siitä, että on ollut vaikea ymmärtää rintamalla olleen sukupolven mittakaava ja sitä, miten sadat tuhannet kokemukset ovat Suomeen vaikuttaneet. Halusin rakentaa teoksen, jossa kävelijä voi fyysisesti ja konkreettisesti kokea, mistä puhumme kun puhumme sodankäyneen sukupolven laajuudesta ja merkityksestä”, teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Raimo Lång Yleltä kertoo.

Teos on kunnianosoitus sodan eläneelle sukupolvelle, mutta samalla se on myös tähän hetkeen vahvasti yhdistyvä, konkreettinen kokemus niille, joille sota on enää muisto suvun ja Suomen historiassa. Teoksessa nähtävät nimet on koottu muun muassa sotapolku.fi:stä ja matrikkeleista.

Teos koskettaa monia Suomessa asuvia konkreettisesti tänäkin päivänä. Sodassa olleita on vielä elossa, seuraavat sukupolvet kantavat edelleen äitiensä ja isiensä kokemusten seurauksia. Monelle Suomessa olevalle pakolaiselle sota on tälläkin hetkellä totta.

Presidentti Niinistö teoksen suojelijana

Sukupolvi. Nyt. -teos toteutetaan yhteistyössä Ylen ja Helsingin kaupungin kanssa, ja se sijaitsee Töölönlahden puistossa, Finlandia-talon takana.

”Itsenäisyydestä kertovan valotaiteen tuominen keskelle kaupunkia kansalaisten koettavaksi on vaikuttava ja hieno tapa juhlia itsenäisyyttä”, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

”Itselläni on teoksen rakentamisen edetessä kasvanut samanaikainen arvostus ja suru. Olen kiitollinen siitä, että tuo koko ikäluokka kannatteli maata ja meitä kaikkia”, Raimo Lång sanoo.

”Samalla on kasvanut suru tuon sukupolven menetyksistä. Mitä meidän elämämme olisi ollut, jos edellinen sukupolvi olisi saanut elää tavallisen, sodattoman elämän? Kenelläkään ei ole varaa tällaiseen kokemukseen. Toivon, että kävelijällä on teoksen läpi kuljettuaan rauhallinen, mutta henkisesti vyörytetty olo. Ja että tästä kokemuksesta saa jotakin kestävää mukaansa.”

Teoksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Sukupolvi. Nyt. -valoteos avautuu yleisölle itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta klo 15.30. Teoksen avaavat valokuvaaja Meeri Koutaniemi, elokuvaohjaaja Aku Louhimies sekä teoksen käsikirjoittaja-ohjaaja Raimo Lång.

Teos on avoinna päivittäin klo 16–21 (24.–25.12. teos on suljettu) 5. tammikuuta asti sekä 6.–10. tammikuuta klo 16–22.

Sukupolvi. Nyt. nähdään myös televisiossa 6. joulukuuta, jolloin sodan sukupolven mittainen nimilista vyöryy yöllä yli viiden tunnin ajan hitaasti tv-ruudun läpi.

”Vaikka teos sijaitsee Helsingissä, se on tehty kaikille suomalaisille. Siksi Yle haluaa tuoda teoksen sisällön myös televisioon, jolloin se on kaikkien ulottuvilla”, Raimo Lång sanoo.

Sukupolvi. Nyt. TV1:ssä 6.12. klo 01.20–7.00. Teos on katsottavissa myös Yle Areenassa 5.12. klo 16 alkaen.

#sukupolvinyt
#osaminua
#valohaaste

Mari-Anne Aronen, vastaava tiedottaja, Helsingin kaupunki, mari-anne.aronen (@) hel.fi, 09 310 36684

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yle: Nina Stenros, tuottaja, Asia / luovat sisällöt
Puh. 0400 602 242, nina.stenros@yle.fi

Helsingin kaupunki: Saila Machere, yksikön päällikkö, Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 09 310 25903, saila.machere@hel.fi

Kuvat

Sukupolvi.Nyt. -teos rakentuu Töölönlahdelle. Yleisö pääsee kävelemään tunnelimaisen teoksen läpi. Kuva: Harri Nyman
Sukupolvi.Nyt. -teos rakentuu Töölönlahdelle. Yleisö pääsee kävelemään tunnelimaisen teoksen läpi. Kuva: Harri Nyman
Lataa
Sukupolvi. Nyt. -teos toteutetaan yhteistyössä Ylen ja Helsingin kaupungin kanssa. Kuvassa teoksen logo.
Sukupolvi. Nyt. -teos toteutetaan yhteistyössä Ylen ja Helsingin kaupungin kanssa. Kuvassa teoksen logo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme