Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n yrityskysely: Vientiyritysten määrä ennätystasolla – yrityksiä jo 24 000

Jaa
Vientiyritysten lukumäärän kehitys on palautunut koronaa edeltävälle kasvu-uralle ja määrä on nyt jopa hieman korkeampi kuin vuonna 2019. Arviolta noin 24 000 työnantajayritystä tekee tällä hetkellä vientiä tai toimii muuten ulkomailla. Tiedot käyvät ilmi EK:n yrityskyselystä, johon vastasi yhteensä yli 1 000 yrittäjää ja yritysjohtajaa.

Vientiyritysten määrä on korkein mitä EK:n selvityksissä on mitattu ja ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 2019 noin 1 000 yrityksellä ja on 3 000 yritystä suurempi kuin vuonna 2020. Varsinkin Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa kehitys on ollut myönteistä, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa Venäjän kaupan tyrehtyminen on aiheuttanut enemmän haasteita. Samaan aikaan viennin volyymien suhteen kehitys näyttää maltillisemmalta ja sen myönteinen suunta on kasvuhakuisten yritysten varassa.

”Näyttää siltä, että koronan myötä vientiyritysten määrässä tapahtunut notkahdus jäi hetkelliseksi. Koronan aikana tapahtunut digiloikka on myös madaltanut monien pienempien yritysten kynnystä tehdä ulkomaankauppaa eikä niukat resurssit tai maantieteellinen sijaintimme tai etäisyytemme tiettyihin kohdemarkkinoihin enää muodosta samanlaista estettä kaupankäynnille. Sen sijaan esimerkiksi erilaisten tuotantopanosten saatavuusongelmat, toimitusketjujen häiriöt ja hintojen nousu haastavat viennin positiivista kehitystä jatkossa”, arvioi EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.

Business Finlandin palveluja hyödyntäneet yritykset ovat melko tyytyväisiä saamaansa palveluun, joskin ne ovat tavoittaneet vain osan vientiyrityksistä. Vienninedistämispalveluja edellisen kolmen vuoden aikana tunnisti käyttäneensä noin 25 prosenttia vientiyrityksistä (9 % kaikista työnantajista). Innovaatiorahoitusta oli hyödyntänyt suurempi osuus eli noin 43 prosenttia vientiyrityksistä (26 % kaikista työnantajista).

Kriisit ovat kirittäneet pk-yritysten johtamista

Kriisit ja toimintaympäristön turbulenssi näkyvät yritysten johtamisessa. Noin 36 prosentilla yrityksistä on hallituksissaan ulkopuolisia jäseniä, omistajien muodostamia yrittäjyystiimejä esiintyy 31 prosentissa ja ulkopuolisista osaajista koostuvia neuvonantajatiimejä 15 prosentissa yrityksistä. Nämä yritykset arvioivat tiimien merkityksen lisääntyneen kriisien myötä. Tiimien merkitys korostuu etenkin kasvuhakuisissa yrityksissä.

”Keskisuurten Mittelstand-yritysten omistajat nousevat aineistossa esiin yrittäjinä, jotka hyödyntävät monipuolisesti erilaisia tiimejä yritystensä omistamisessa, johtamisessa ja kehittämisessä. Näihin yrityksiin kannattaa siis kiinnittää huomiota, kun etsimme hyviä käytäntöjä, joista muutkin yritykset voisivat hyötyä matkallaan seuraavan sukupolven Mittelstandeiksi. Mittelstand-yrityksiä on vielä valitettavan vähän. Yritysten kasvaminen Mittelstand-kokoluokkaan edellyttää päättäjiltä muun muassa toimintaympäristön vakautta ja ennustettavuutta lisääviä toimenpiteitä”, Huovinen sanoo.

Kustannusten nousu haastaa kannattavuuden

Yrittäjien omistajuus- ja kasvutavoitteissa on tapahtunut pieniä muutoksia aikaisempiin kyselyihin verrattuna. Kaikista pk-yrityksistä 49 prosenttia tavoittelee tällä hetkellä vähintään 10 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua (47 % vuonna 2021). Esimerkiksi hintojen nousun myötä kannattavuustilanne on tällä hetkellä haasteellinen monissa yrityksissä. Kannattavuuden positiiviseen kehitykseen seuraavan vuoden aikana uskoi 35 prosenttia työnantajista, kun taas 28 prosenttia ennakoi sen heikentymistä.

Yrityskyselyn infografiikka (pdf.)

Yrityskysely toteutettiin kesäkuussa 2022 ja siihen osallistui 1 048 työnantajayritystä. Aineiston analyyseissä hyödynnettiin päätoimialojen ja yrityskoon mukaan laskettuja painokertoimia, jolloin tulokset ovat yleistettävissä suuntaa antavasti työnantajayritysten perusjoukkoon.

Yhteyshenkilöt

Jari Huovinen
Johtava asiantuntija
jari.huovinen@ek.fi
040 861 4582

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia16.4.2024 16:33:34 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

Elinkeinoelämän viestit EU-vaaleihin: Euroopan on herättävä kilpailukykyhaasteeseen8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppa on vedenjakajalla. Vihreän talouden kilpailukyky, sisämarkkinoiden pelastaminen sekä turvallisuuden vahvistaminen tulee EK:n vaalitavoitteiden mukaan nostaa EU:n prioriteeteiksi seuraavalla viisivuotiskaudella. Ukrainan tuen jatkuminen on sekä Euroopan että Suomen ehdoton etu. Tulevalla vaalikaudella ratkaistaan EU:n talouden suunta - otammeko kilpailukykyhaasteen tosissamme vai näivetymmekö. Kilpailukyvyn varassa ratkeaa myös Euroopan kyky vastata ympäristön, turvallisuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: ”Meillä Suomessa on jo vuosia sitten lyönyt läpi ajatus siitä, että kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voivat toimia kestävän kasvun ajureina ja synnyttää innovaatioita, työtä ja hyvinvointia. On siis myös ympäristön etu, että kestävästi toimivat yritykset pärjäävät ja niiden kilpailukyky vahvistuu. Nyt on syytä vaikuttaa sen puolesta, että sama ajattelutapa saataisiin EU-politiikan johtoajatukseksi”. Valtiontukisääntöjä o

Vihreissä investoinneissa yli 30 prosentin vuosikasvu – seuraavat 6–9 kuukautta ratkaisevat jatkon3.4.2024 14:30:00 EEST | Tiedote

Suomen vihreän siirtymän investointiaikeiden euromääräinen summa kasvoi vuonna 2023 lähes kolmanneksella edellisvuoteen verrattuna. Hankkeita on kaikkiaan vireillä noin 260 miljardin euron edestä. Konkreettisia askelia on otettu lähes 19 miljardin euron arvosta. Hyvän vireen jatkuminen edellyttää, että sähköä käyttävien teollisuusinvestointien aalto siirtyisi suunnitelmista toteutukseen – seuraavat 6–9 kuukautta ovat ratkaisevia. EK:n on seurannut yhden vuoden ajan vihreiden investointien etenemistä verkkosivuiltamme löytyvän dataikkunan kautta (http://www.ek.fi/dataikkuna). ataikkunan tuoreimpien lukujen valossa Suomessa on vireillä yli 500 investointihanketta, jotka liittyvät energiasiirtymään tai puhtaaseen teollisuuteen ja siihen liittyvään palveluliiketoimintaan. Niiden arvo on kasvanut vuoden aikana 31 prosenttia ollen nyt 259 miljardia euroa. Investoinnit toisivat toteutuessaan varovaisestikin arvioiden 20 000 uutta työpaikkaa. Alavireinen suhdanne ja vaikea rahoitustilanne huom

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye