Jyväskylän yliopisto

Ekologinen kriisi vaatii kiireellisiä koulutuksen uudistuksia

Jaa

Millaista osaamista koulutuksen pitäisi edistää, kun nopeasti etenevä ekologinen kriisi muuttaa maailmaamme? Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkimus- ja kehitystyössä pyritään edistämään kestävyysosaamista ja vihreää siirtymää.

Kutsu medialle

Keskiviikkona 27.4. käynnistetään ECF4CLIM-hankkeen tositoimet Jyväskylän yliopiston ja hankkeessa mukana olevien koulujen opettajien kanssa. Kestävyyskasvatuksen painajaisia ja unelmia hahmotellaan ensin aamupäivällä Ruusupuistossa eläytymismenetelmän avulla. Noin klo 12.30 ryhmätyöskentelyä jatketaan ulkona Seminaarinmäen luonnossa. Välilä käydään kahvitauolla kello 13.30–14.00 Viisauden talolla eli Puutarhurin talolla (J-rakennus).

Ilmastonmuutoksen ja lajikadon eteneminen koskettavat myös koulutuksen tulevaisuutta. Ekologinen kriisi vaatii kiireellisiä koulutuksen uudistuksia, sillä elämäntapamme siirtäminen kestävälle pohjalle vie vuosia.

Näihin haasteisiin on tartuttu Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa, jossa on meneillään useita kestävyysosaamiseen ja vihreään siirtymään liittyviä tutkimuksia.

– Siirtymä kohti kestävämpää elämänmuotoa edellyttää nopeita muutoksia sekä koulutuksessa että työelämässä, kertoo Koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Hannu Heikkinen.

Kestävyysosaamista jokaiselle eurooppalaiselle

Koulutuksen tutkimuslaitoksen hankkeissa kestävyysosaamisen ja viisauden edistäminen ovat tavoitteina eri näkökulmista. Meneillään olevista hankkeista suurin on Euroopan Komission massiiviseen Green Deal -ohjelmaan kuuluva miljoonarahoituksen saanut ECF4CLIM. Hankkeessa kehitetään konkreettista kuvausta kestävyysosaamisesta, jota jokainen eurooppalainen tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa. Lopputulos ei tule olemaan vain osaamisen määritelmiä, vaan kestävyysosaamista tullaan edistämään eurooppalaisissa kouluissa ja yliopistoissa arjen tekojen kautta. Suomesta mukana on Jyväskylän yliopiston lisäksi kaksi tamperelaista koulua: Sammon keskuslukio ja Juhannuskylän yhtenäiskoulu.

– Mielestäni vihreän siirtymän edellyttämää laaja-alaista tietoa ja viisautta voi hyvin sanoa kutsua myös ekososiaaliseksi sivistykseksi. Se tuottaa planetaarista hyvinvointia – ei vain ihmiselle, vaan koko elonkehälle, Heikkinen kuvaa.

Planetaarinen hyvinvointi onkin noussut Jyväskylän yliopistossa avainkäsitteeksi. Käsitteen on lanseerannut yliopiston monitieteinen JYU.Wisdom -resurssiviisausyhteisö pyrkimyksenään muuttaa ajatusmaailmaamme kohti kokonaisvaltaista kaiken elämän kattavaa hyvinvointitavoitetta.

– Planetaarinen hyvinvointi tarkoittaa tilaa, jossa luonnon ekosysteemien toiminta säilyy ennallaan siinä määrin, että lajit pitkällä tähtäimellä säilyvät luontaisissa elinympäristöissään ja yksilöeliöt, mukaan lukien ihmiset, voivat toteuttaa lajityypillisiä ominaisuuksiaan. Toisin sanoen planetaarisen hyvinvoinnin vallitessa sekä ihminen että ei-inhimillinen luonto voivat hyvin ja kukoistavat, kiteyttää JYU.Wisdomin johtaja ekologian professori Janne Kotiaho.

Ekologiset haasteet ovat niin suuria, että niiden edessä ihminen voi kokea toivottomuutta. Uusin Nuorisobarometri (2021) kuitenkin osoittaa, että nuorten luottamus ihmiskunnan kykyyn ratkaista nämä ongelmat on kasvanut.

– Vihreä siirtymä ei perustu vain osaamiseen, vaan tarvitsemme myös toivoa. Ilman toivoa meillä ei ole mitään. Mutta kestävä toivo voi perustua vain tutkittuun tietoon. Siirtymä kestävyyteen edellyttää vilpitöntä, mutta järkevästi perusteltua uskoa siihen, että joskus aurinko voi nousta parempaan maailmaan, Heikkinen tiivistää.

Lisätietoja:

professori Hannu Heikkinen,
hannu.l.t.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 50 342 1346

ECF4CLIM

Ekososiaalinen kestävyys ja koulutus
Viisaus ja oppiminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme