Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Eksote vaarantaa sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden

Jaa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote käynnistää yt-neuvottelut. Säästötoimet vaarantavat sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Yt:t koskevat lähes koko Eksoten henkilökuntaa. Lomautusten ulkopuolelle on rajattu kaikki ympärivuorokautisissa palveluissa vuorotyössä työskentelevät sekä muun muassa lääkärit ja psykologit.

– Lomautukset eivät ole missään olosuhteissa mahdollista ilman, että sosiaalihuollon asiakasturvallisuus kärsii, painottaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Talentia muistuttaa, että asiakkaiden on saatava sosiaalipalveluita lakisääteisissä määräajoissa. Tähän velvoittaa sosiaalitakuu. Sosiaalitakuu koskee esimerkiksi toimeentulotukipäätöksiä ja vammaishuollon palvelupäätöksiä. Lastensuojelulaki velvoittaa kuntia tekemään selvitykset ja päätökset niin ikään määräajoissa.

– Toimeentulotuen käsittelyssä on jo nyt Eksotessa viivettä, sillä jopa kymmenet hakijat kuukaudessa eivät saa päätöstä toimeentulotuesta lain asettamassa määräajassa. Myöskään sosiaalihuollon perhepalvelujen palvelutarpeen arviointia ei ole koko tänä vuonna pystytty hoitamaan palvelutakuun edellyttämässä ajassa, Karsio sanoo.

Jos asiakkaat eivät lomautusten takia saa tarvitsemiaan sosiaalipalveluita, voi tästä tulla jälkiseuraamuksia työnantajalle. Talentia riitauttaa sosiaalitakuita uhkaavat lomautukset, ilmoittaa niistä valvontaviranomaisille aluehallintovirastoon sekä saattaa virkamiesten ja päättäjien toiminnan eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi.

–Tässä karvas ja kestämätön kiitos henkilöstölle venymisestä korona-aikana, Karsio sanoo.

Korona on jättänyt jälkeensä suuren palveluvelan sosiaalipalveluihin. Säästäminen tässä tilanteessa on kestämätön tie.

– Säästäminen sosiaalitoimen henkilöstökuluista ei myöskään ole aitoa säästämistä, vaan saattaa kostautua tulevaisuudessa suurentuneinta kuluina. Esimerkiksi liian vähäinen perheiden tukeminen näkyy huostaanottojen tarpeena, päihdehuollon karsiminen taas lisää erikoissairaanhoidon tarvetta. Esimerkkejä kyllä riittää, Karsio huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme