SDP EDUSKUNTA

Eläimet ansaitsevat lain suojaa – Eläinten hyvinvointilaki uhkaa jäädä sote- ja maakuntauudistusten jalkoihin

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Tytti Tuppurainen on huolissaan eläinten hyvinvointilain etenemisestä sote- ja maakuntalakikarusellissa.

- On valitettavaa, jos pitkään valmisteltu laki, joka on jo eduskunnan käsittelyssä,  tyssäisi viime metreillä maakuntauudistukseen, joka tuskin etenee ennen sote-uudistusta. Kärsijöinä tässä ovat niin tuotanto-, lemmikki- kuin villieläimet, jotka ansaitsevat nykyaikaisen lain suojaa.  

- Eläinten hyvinvointilaki sisältää useita uudistuksia, joilla eläinten hyvinvointia parannetaan. Lakiin jäi kuitenkin valitettavan monta korjattavaa kohtaa, joihin SDP on vaatinut pitkin matkaa muutoksia. Suurimmat epäkohdat liittyvät tuotantoeläinten kohteluun. Eläinten lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistaminen on oltava lähtökohtana. Liikkuminen, kääntyminen ja makuulle sekä ylös pääseminen ovat eläimelle tärkeitä hyvinvointia ylläpitäviä käyttäytymistarpeita. Tämän vuoksi lakia tulisi muuttaa siltä osin, kun se edelleen sallii eläinten pitämisen kääntymisen estävissä rakenteissa ja tämä tulisi kieltää laissa poikkeuksetta.

- Tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat suojella tuotantoeläimiä paremmin. Siksi on väärin, että parsinavetat sallitaan edelleen kuten myös emakkojen pitäminen ahtaissa porsitushäkeissä tai esimerkiksi porsaiden kastrointi ilman tehokasta kivunlievitystä. SDP on vaatinut parannuksia esitykseen näiltä osin.

- Suomalaiset ovat koirakansaa. Tiettyjen rotujen suosio on tuonut kuitenkin lieveilmiöitä kuten liian pitkälle menevää jalostusta sekä pimeää pentukauppaa. Näitä epäkohtia SDP haluaa niin ikään suitsia lailla. Eläinlääkäreille tulisi säätää pakollinen ilmoitusvelvollisuus tietyistä kirurgisista toimenpiteistä, joilla korjataan perinnöllisiä epäterveitä rakennemuutoksia tai niiden seurauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi ylähengitysteitä avartavat leikkaukset tai toistuvat keisarinleikkaukset. Rotukohtaisilla jalostusohjeilla on parannettava koirien terveyttä ja eläinten verkkokauppaa tulisi suitsia, esimerkiksi niin että myyjiltä vaaditaan tunnistautumista,  Tuppurainen vaatii.

- Pakollinen koirien rekisteröinti sitä vastoin on oikein hyvä edistysaskel, Tuppurainen kehuu. Pakollinen rekisteröinti tulisi ulottaa myös kissoille.

- SDP haluaisi palauttaa myös lakkautetun eläinsuojeluasiamiehen viran sekä kirjata lain 1 pykälään maininnan eläimen itseisarvosta.

- Näillä korjauksilla laki olisi hyvä kokonaisuus ja antaisi lisää uskottavuutta suomalaiselle, vastuulliselle eläintuotannolle sekä eläintenpidolle. On hyvä muistaa, että laki määrittää minimitason ja antaa minimiturvaa eläimille. Mutta moni tuottaja ja eläinten omistaja kohtelee eläimiä jo nyt lakia paljon paremmin. Muutokset tulisi tehdä tarvittavien siirtymäaikojen sekä tuottajille suunnattujen korotettujen hyvinvointiavustusten turvin, Tuppurainen linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Heinäluoma: Joskus myös suurinta on puolustettava – Sote-erillisratkaisussa taattava luotettavat lähipalvelut pääkaupunkiseudulle16.8.2019 17:44:28 EESTTiedote

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan hallitus selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa. Tämä tavoite on Uudellemaalle erittäin keskeinen. Tänään hallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa alueen kuntien ja sote-toimijoiden keskeiset päättäjät olivat asiasta samaa mieltä. ”Joskus myös suurinta on puolustettava. Pääkaupunkiseutu on maan väkirikkain alue, jolla on jo tällä hetkellä riittävän suuret hartiat sote-palvelujen järjestämisessä. Tähänkin saakka erikoissairaanhoito on toiminut varsin hyvin ja ongelmat ovat olleet perusterveydenhoidosta ja vanhustenhoidossa,” painottaa kansanedustaja, SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma. ”Uudellamaalla asuu 1,6 miljoonaa ihmistä, joista pelkästään Helsingissä lähes 650 000. Uusimaa on merkittävästi suurempi kuin muut maakunnat ja alueen suurten kaupunkien haa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme