Oulun yliopisto

Eläinmuseon sijoittumista osaksi Tietomaata selvitetään

Jaa
Oulun yliopiston eläinmuseon tulevaisuutta pohtinut työryhmä ehdottaa, että uudentyyppinen luontonäyttely sijoitettaisiin tulevaisuudessa Tiedekeskus Tietomaan 3. kerrokseen Oulun Myllytullissa. Työryhmässä on ollut mukana Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston edustajia. Eläinmuseon yleisönäyttely sijaitsi yliopiston tiloissa Linnanmaalla marraskuuhun 2017 saakka.
Kuva: Harri Tarvainen
Kuva: Harri Tarvainen

Tietomaa etsii parhaillaan määräaikaista selvityshenkilöä, joka laatisi esiselvityksen ja kustannusarvion luontonäyttelyn toteuttamisesta.

”Tavoitteena on toiminnallinen ja tiedekeskusmainen kansainvälisen tason näyttely, joka esittelee pohjoista luontoa ja eläimiä mielenkiintoisella tavalla”, kertoo Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö. Tietomaa on osa Luuppia.

”Pidämme tärkeänä, että yliopiston eläinmuseon näyttelytoiminta jatkuu ja kehittyy Oulussa. Tiloja on haettu ammattimaisen museotoiminnan yhteydessä, jolloin näyttely olisi paremmin yleisön saavutettavissa ja osana isompaa kokonaisuutta myös aikaisempaa vetovoimaisempi. Uudessa sijainnissa näyttely kehittyisi ajan mukana ja osaltaan kasvattaisi Oulun tarjontaa myös matkailijoille. Tietomaassa museo palaisi lähelle juuriaan, sillä ensimmäinen Oulun Luonnonystäväin Yhdistyksen museo avattiin vuonna 1932 kaupungin rakennuttamassa Ainolan talossa”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Yliopisto on sitoutunut rahoittamaan uuden näyttelyn rakentamista ja tukemaan sen toimintaa jatkossakin. Tutkimuksessa ja opetuksessa käytettävät eläinmuseon kokoelmat eivät ole osa tätä kokonaisuutta, vaan ovat opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä Linnanmaan kampuksella.

Esiselvityksen ja kustannusarvion pohjalta sekä kaupunki että yliopisto päättävät erillismäärärahasta keväällä 2019. Jos päätös on myönteinen, alkaa varsinainen näyttelyn suunnittelu, joka kestää noin vuoden. Rakentaminen alkaisi syksyllä 2020, ja näyttely valmistuisi alkuvuodesta 2021.

Aiemmin selvityksissä olleet Ainolan 1. kerros ja kellari todettiin työryhmässä lopulta soveltumattomiksi luontonäyttelylle, ja Tietomaan 4. kerros on varattu muuhun näyttelykäyttöön.

Lisätietoja:

Johtaja Jonna-Marleena Härö
Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Puh. +358 44 703 1341
Jonna-Marleena.Haro@ouka.fi

Professori Jouni Aspi
Oulun yliopisto
Puh. +358 40 877 7466
Jouni.Aspi@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Harri Tarvainen
Kuva: Harri Tarvainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye