Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eläinsuojelutarkastuksilla puututaan eläinten liialliseen keräilyyn

Jaa

Helsingin valvontaeläinlääkärit kohtaavat usein koteja, joissa on liiankin paljon lemmikkejä. Suuresta eläinmäärästä huolehtiminen vaati paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Tämä voi joskus osoittautua omistajalle ylivoimaiseksi.

Kissa löytöeläintalossa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Kissa löytöeläintalossa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen

Eläinten hamstraaja löytyy yleensä eläinsuojeluilmoituksen perusteella. Ilmoitus on tehty esimerkiksi, kun rappukäytävään on alkanut kulkeutua pahaa hajua. Yhteydenotto voi koskea myös epäilyä koirien riittävästä ulkoilutuksesta.

”Pienessä kerrostaloasunnossa voi joskus olla yli kymmenen koiraa tai kissaa”, kertoo Helsingin ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkäri Elli Valtonen. ”Kun omistajan jaksaminen ei riitä eläinten ulkoilutukseen ja hoitoon, eläimet tekevät tarpeitaan asuntoon”.

Kissojen ja koirien ohella tarkastuksilla tavataan hiiriä, rottia, kaneja ja muita pieniä lemmikkieläimiä. Tarkastetuista kohteista noin 40 prosentissa oli vähintään kaksi eläintä.

Suuri eläinmäärä vaatii paljon työtä. Kovin monta koiraa ei voi ulkoiluttaa kerralla, jolloin niiden ulkoiluttaminen useassa erässä voi viedä monta tuntia päivässä. Jos kissojen hiekkalaatikko jää siivoamatta, alkavat kissat etsiä puhtaampia paikkoja tarpeiden tekemiseen. Kollikissat merkkaavat ympäristöään virtsaamalla, jos niitä ei kastroida riittävän aikaisin.

Lemmikkieläimen hankintahinta on vain osa eläimen kuluista. Eläintä ottaessa tulee varautua myös tarvikkeiden hankintaan, ruokakustannuksiin ja eläinlääkärikuluihin.

Eläinsuojelutarkastuksilla paljon toimenpiteitä

Vuonna 2017 ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkärit tekivät 349 tarkastusta, joista suurin osa tehtiin helsinkiläisiin yksityisasuntoihin. Myös eläinkaupoissa, hevostalleissa ja muissa vastaavissa valvontakohteissa vierailtiin.

Suurin osa tarkastuksista, lähes 90 prosenttia, kohdistui koiriin ja kissoihin. Tarkastuksista noin 40 prosentissa annettiin määräyksiä tai ryhdyttiin kiireellisiin toimenpiteisiin eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Määräykset koskivat yleisimmin eläinten perushoitoa, kuten ruokintaa, ulkoilutusta, pitopaikan puhtautta tai sairauden hoitoa.

Kiireellisiin toimenpiteisiin ryhdyttiin, jos eläin oli hylätty tai omistaja oli vakavasti laiminlyönyt sen hoidon. Vakavista eläinsuojelurikkomuksista tehdään tutkintapyyntö poliisille. Viime vuonna helsinkiläisille eläinten omistajille määrättiin kymmenen eläintenpitokieltoa.

Löytöeläinten määrä ennallaan

Pääkaupunkiseudun löytöeläimet toimitetaan Helsingin Viikin löytöeläintaloon. Siellä annetaan tilapäistä hoitoa myös eläinsuojelullisista syistä haltuun otetuille eläimille.

Vuonna 2017 talossa hoidettiin 675 helsinkiläistä eläintä, kun määrä vuonna 2016 oli 683. Koirista 90 prosenttia ja kissoista 60 prosenttia palautui takaisin omistajilleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontaeläinlääkäri
Elli Valtonen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 32073
elli.valtonen@hel.fi

Kuvat

Kissa löytöeläintalossa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Kissa löytöeläintalossa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Matti Miinalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asukas- ja yrityspysäköinti käyttöön 1.11.2018 Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Kivihaassa ja koko Etelä-Haagassa15.10.2018 19:27Tiedote

Helsingin kantakaupungissa käytössä oleva asukas- ja yrityspysäköinti laajenee marraskuussa Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Kivihakaan ja koko Etelä-Haagaan. Muutos tarkoittaa, että pysäköintiin kadunvarsipaikoilla tarvitaan arkisin kello 8–20 marraskuun alusta alkaen asukas- tai yrityspysäköintitunnus. Ilman pysäköintitunnusta katujen varsilla voi pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen enintään neljä tuntia arkisin kello 8–20. Pysäköintiä ei ole rajoitettu ilta- ja yöaikaan kello 20–8 eikä viikonloppuisin. Liikkeiden edustoilla säilyy asiointipaikkoja, joilla voi pysäköidä lyhytaikaisesti ilman tunnusta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 12.10.201812.10.2018 16:23Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-10-12_Ylja_14_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 26.10.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme