Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkekomitea-podcast: Onko alustatalouden renki duunari vai yrittäjä?

Jaa

Kenen vastuulla on maksaa ruokalähetin eläke- ja sosiaaliturva? Kierretäänkö työnantajan velvoitteita naamioimalla työtä yrittäjyydeksi? Alustatalouden linjanvedoista keskustelevat Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski, Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches ja Eläketurvakeskuksen lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa olevia työtekijöitä, ja heille kuuluu työsuhteen turva. Päätös oli odotettu, ja noudattelee työ- ja elinkeinoministeriön työneuvoston linjausta viime vuodelta.

Ruokalähettiyhtiö Wolt Enterprises aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Yrityksen mukaan ruokalähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä: lähettihän voi vapaasti päättää omista työajoistaan ja -keikoistaan.    

Eläkkeiden näkökulmasta yrittäjä vai työntekijä -linjanvedossa on kyse siitä, kuka huolehtii lähetin eläketurvasta. Yrittäjinä lähetit joutuisivat maksamaan koko eläkemaksunsa itse, työntekijöinä maksuun osallistuisi myös työnantaja.

Alustataloutta markkinoidaan joustavana tapana tehdä työtä, mutta kenen oikeudet järjestelyssä joustavat?

Onko alustataloudessa kyse työnantajan velvollisuuksien kiertämisestä? Vai onko lainsäädäntö jäänyt jälkeen ja tarvitsemme sosiaaliturvaan muutoksia, joilla huomioidaan paremmin uuden työn tarpeet?

Aiheesta keskustelevat Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski, Palvelualojen ammattiliiton lakimies Suvi Vilches ja Eläketurvakeskuksen lakiasioista vastaava johtaja Karoliina Kiuru.

Eläkekomitean puheenjohtajana toimii Ylioppilaslehden napakka päätoimittaja, Tuija Siltamäki.

Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana Suomen virallisin konklaavi käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten eläkejärjestelmän kestävyyttä ja työmaahanmuuttoa.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Lisätietoja:
Viestinnän asiantuntija, Antti Karkiainen, puh. 029 411 2334, antti.karkiainen@etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Podcasten Eläkekomitea: Är plattformekonomins drängar donare eller företagare?15.11.2021 08:30:00 EET | Tiedote

På vems ansvar är det att betala för matbudets pensions- och socialförsäkring? Kringgår man arbetsgivarskyldigheter genom att maskera jobbet till företagsverksamhet? Linjerna för plattformsekonomin diskuteras av Wolts direktör för samhällsrelationer Olli Koski, jurist Suvi Vilches från Servicefacket och Pensionsskyddscentralens direktör för juridiska frågor Karoliina Kiuru.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme