Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkekomitea-podcast selvittää: Miksi nuorten naisten mielenterveysongelmat ovat yleistyneet?

Jaa

Miksi juuri nuoret naiset masentuvat tässä ajassa, ja mitä asialle pitäisi tehdä? Aiheesta keskustelemassa Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola, Nyyti Ry:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen ja Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt. Kokousta johtaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Mielenterveyden sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Erityisesti nuorten ja lähellä eläkeikää olevien naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet voimakkaasti vuodesta 2016.

Sama mielenterveyden häiriöiden kasvava trendi näkyy Kelan sairauspoissaolotilastoissa ja Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa. Erityisesti naisten oireilu työelämässä on kasvanut kaikilla mittareilla. Lisäksi moni uupuu jo opiskeluaikana.

Miksi mieli on maassa maailman onnellisimmassa valtiossa, ja miksi juuri nuoret naiset sairastuvat masennukseen?

Mitä ongelmalle pitäisi tehdä, onko uudesta Kansallisesta mielenterveysstrategiasta lääkkeeksi? Pitäisikö Suomen ottaa mallia Ruotsista, missä työelämä on joustavampaa ja fokus on ihmisen jäljellä olevassa työkyvyssä työkyvyttömyyden sijaan?

Lääkettä kaamoksen keskellä etsivät mielenterveysstrategian isä, professori Sami Pirkola, opiskelijoiden mielenterveyttä tukevan Nyyti Ry -järjestön puheenjohtaja Sanni Lehtinen ja Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Noora Järnefelt.

Eläkekomitean puhetta johtaa tuttuun tapaan Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Suoraa puhetta ja ymmärrystä

Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.

Syksyn aikana arvovaltaisen konklaavin esityslistalla on ollut aiheita työelämän muutoksesta sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen. Ensimmäisen tuotantokauden viimeinen jakso ilmestyy tammikuussa.

Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!

Kuuntele jakso Eläkekomitea-podcastin kotisivulla

Lisätietoja:
Viestinnän asiantuntija, Antti Karkiainen, puh. 029 411 2334, antti.karkiainen@etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme