EHYT

Eläkkeelle jääminen saattaa lisätä rahapelaamista

Jaa

Rahapelaaminen pitäisi ottaa aikaisempaa useammin puheeksi sote-palveluissa.

Rahapelaamisesta on tullut entistä suositumpaa, myös iäkkäiden keskuudessa. Samalla myös ikäihmisten peliongelma on kasvussa.* Tämän vuoksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on julkaissut kolmen eläkeläisjärjestön kanssa oppaan, jossa on tietoa rahapelien toiminnasta. Opas on tarkoitettu eläkeläisten ja heidän läheistensä lisäksi myös sote-ammattilaisille.

”Toivomme, että sote-ammattilaiset voisivat ottaa rahapelaamisen puheeksi entistä useammin iäkkäiden kanssa. Oppaasta saa vinkkejä, miten toisinaan arkaluontoisesta asiasta voi puhua”, kertoo projektipäällikkö Tapio Jaakkola EHYTistä.

”Nyt eläkkeelle siirtyvä, suuri ikäluokka on se, joka on elänyt jatkuvasti kasvavan pelitarjonnan maailmassa.  Heidän keskuudessaan pelaaminen on entistä suositumpaa, jolloin riski peliongelmille kasvaa”, kertoo suurten ikäluokkien rahapelaamista tutkiva Riitta Matilainen ja Maria Heiskanen.

Matilaisen ja Heiskasen mukaan rahapeliongelmia voitaisiin ehkäistä entistä paremmin, jos kiinnitettäisiin enemmän huomiota elämän käännekohtiin: eläkkeelle jäämiseen ja esimerkiksi puolison kuolemaan.

”Tässä saman kokonaisen sukupolven rahapelaamista voisi verrata myös heidän alkoholinkäyttöönsä, joka voi jatkuessaan samalla tasolla ja samalla juomistyylillä kuin aiemmin aiheuttaa suuria ongelmia sukupolven vanhentuessa ja haurastuessa. Ihmisille olisi tärkeää kertoa suoraan, että eläkkeelle siirryttäessä käytettävissä olevan rahan määrä vähenee ja oma pelaaminen pitää suhteuttaa uuteen taloudelliseen tilanteeseen.” Matilainen toteaa.

”Jos eläkeläisen rahat ovat tiukalla, niin riski rahapeliongelmaan kasvaa. Niillä, joiden terveys reistailee, on muita enemmän peliongelmia. Toisaalta peliongelmista kärsivät eläkeläiset kokivat terveytensä huonommaksi kuin muut. Eli on vaikea sanoa, kumpi oli ensin”, Jaakkola sanoo.

Alkoholi tuttu juttu, rahapelaaminen ei

Suomessa on arviolta 124 000 rahapeliongelmaista, joiden tilanteesta kärsivät myös läheiset. Riskialttiisti rahapelejä pelaavia on noin 560 000.*

Rahapelaaminen on aihe, jonka puheeksiotto sote-palveluissa ei ole niin itsestään selvää kuin esimerkiksi alkoholin käytön. Näin kokevat esimerkiksi vantaalaisten mielenterveysyhteisöjen, Havurastin ja Myyrastin, ohjaajat. Matalan kynnyksen keskuksissa käy noin 60-90-vuotiaita, joilla on tai on ollut päihde- ja/tai mielenterveysongelmia.

”Havurastissa kävijät kertoivat, että missään palveluissa ei olla kysytty rahapelaamisesta. Ei terveyspalveluissa tai päihdepalveluissa, jonka asiakkaana nämä ihmiset ovat kuitenkin olleet jo vuosia”, kertoo Havurastin ohjaaja Marja Helvamo.

Helvamo ja hänen kollegansa ja Eveliina Haapa-aho ottivat rahapelaamisen puheeksi vapaaehtoisissa ryhmätapaamisissa tänä syksynä. Ikäihmisten vastaanotto oli ohjaajien mukaan myönteinen: kukaan ei tunnistanut pelaavansa liikaa, mutta suurin osa osallistujista piti tärkeänä, että pelaamisesta puhutaan. Ohjaajia yllätti, miten rahapeleistä puhuminen herätti ryhmäläiset miettimään omaa suhdetta riippuvuuksiin yleensä.

”Yhdessä ryhmässä koettiin, että mekanismi esimerkiksi alkoholiriippuvuuteen on samankaltainen”, kertoi Helvamo.

Helvamon ja Haapa-ahon mukaan rahapelaamisesta pitäisi puhua alati kasvavan eläkeläisten joukon kanssa. EHYTin ja kolmen eläkeläisjärjestön Eläke pelissä -oppaan he kokivat monipuoliseksi: oppaan avulla keskustelun aloittaminen oli helppoa.

”Ennen ryhmän alkua kukaan ei halunnut ottaa opasta mukaansa, mutta ryhmäkeskustelun jälkeen he kiinnostuivat aiheesta ja ottivat sen mukaan kotiinsa”, Helvamo sanoo.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Tapio Jaakkola, EHYT ry, p. 050 463 8212 tai tapio.jaakkola@ehyt.fi

Vastaava hoitaja, ohjaaja Marja Helvamo, Mielenterveysyhteisöt Havurasti & Myyrasti,

Vanhusten Kotiapusäätiö sr, p.050 434 3966 tai marja.helvamo@vanhustenkotiapu.fi

Lisätietoa ikääntyneiden pelaamisesta saa myös Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa valmisteilla olevasta tutkimuksesta, jossa kartoitetaan vuosien1945-1955 välillä syntyneiden kokemuksia ja näkemyksiä rahapelaamisesta: VTM Riitta Matilainen ja VTM Maria Heiskanen: riitta.matilainen@helsinki.fi, maria.heiskanen@helsinki.fi

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus vuodelta 2015

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Uusi verkkosivusto auttaa minimoimaan huumeidenkäytön riskit6.9.2018 08:40Tiedote

Suomessa on avattu Mind Your Trip -verkkosivusto, joka tarjoaa huumeiden käyttäjille tietoa uusista psykoaktiivisista huumausaineista, huumetestausta ja vinkkejä siitä, kuinka minimoida käytön riskit. Sivuston kautta saa helposti yhteyden päihdetyöntekijään, jonka kanssa voi keskustella käytön vähentämisestä tai lopettamisesta. Mind your Trip -sivu ja mobiilisovellus ovat käytössä 13:ssa eri EU-maassa ja se on suunnattu erityisesti nuorille aikuisille.

Selvitys: Puutteellinen tiedonkulku vaikeuttaa päihdepalveluihin pääsyä ”Muutosvaiheessa asiakas voi jopa pudota täysin palvelujen piiristä”31.8.2018 09:23Tiedote

Sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät eivät välttämättä tiedä paljoakaan päihdepalveluista. EHYT ry:n päihdeasiamiestoiminnan teettämä selvitys antoi viitteitä siitä, että peruspalvelujen toimialat eivät aina ole juurikaan tekemisissä toistensa kanssa, eivätkä yksittäiset työntekijät hahmota palveluiden kokonaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme