Jyväskylän yliopisto

Elämässä koetut vaikeudet voivat saada epäröimään lasten hankintaa

Jaa

Lapsettomuuden harkinnan taustalla on monia syitä. Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Outi Alakärppä havaitsi haastattelututkimuksessaan uutena löydöksenä, että elämässä koetut vaikeudet voivat saada epäröimään lasten hankintaa. Enemmistö Alakärpän haastattelemista nuorista naisista näki kuitenkin lapsen osana tulevaisuuden elämänkulkua.

Outi Alakärppä. Kuvaaja Petteri Kivimäki
Outi Alakärppä. Kuvaaja Petteri Kivimäki

Syntyvyys on laskenut Suomessa jo vuodesta 2011 alkaen. Alkuvuodesta julkistetun väestön ennakkotilaston mukaan syntyvyyttä mittaava kokonaishedelmällisyysluku putosi kaikkien aikojen matalimmalle tasolle, keskimäärin 1,35 lasta naista kohden. Merkittävänä syynä alenevalle syntyvyydelle on nähty erityisesti nuorten aikuisten perheen perustamisen siirtyminen yhä myöhemmäksi.

– Nuoria aikuisia syytetään usein itsekkyydestä, kun puhutaan vanhemmaksi tulon siirtämisestä tai lapsettomuuden valinnasta. Tutkimukseni kuitenkin osoittaa, että vanhemmaksi tulo koetaan haastavana, jos pysyvä työsuhde ja riittävä toimeentulo tuntuvat saavuttamattomilta, Alakärppä toteaa.

Perheen perustamiseen liittyvä päätöksenteko on vaikeaa aikana, jota leimaa epävarmuus ja jossa toisaalta korostetaan yksilön vastuuta.

– Aikaamme leimaavat työttömyyden lisäksi monet epävarmuudet. Jaksamiseen liittyvät huolet ja ilmastonmuutos ovat niistä tärkeimpiä. Nämä epävarmuustekijät aiheuttivat huolta osassa nuoria naisia. Vastuu lapsesta tuntui liian suurelta.

Alakärppä näkee huolestuttavana kehityksen, jossa perheen perustamisesta tulisi vain tiettyjen ryhmien etuoikeus.

– Odotuksissa havaittiin eroja eri koulutustaustaisten ja elämäntilanteessa olevien nuorten naisten välillä. Pitkäaikaistyöttömien, toisen asteen koulutuksen omaavien naisten lapsettomuuden perusteluissa korostuivat kasvuympäristössä koetut vaikeudet ja jaksamiseen liittyvät syyt.

– Korkeakoulutettujen syyt liittyivät puolestaan uralla etenemiseen ja ilmastonmuutokseen. Kaikkia lapsettomuutta suunnittelevia naisia yhdisti kuitenkin lapsuudessa tai nuoruudessa koettu koulukiusaaminen, Alakärppä havaitsi.

Enemmistö haastatelluista näki kuitenkin työn ja lapsiperheen yhteensovittamisen mahdollisena, mitä tutkija pitää positiivisena. Odotukset lapsiperhe-elämästä olivat realistisia, mutta myönteisiä. Yhteiskuntapoliittisilla päätöksillä voidaan mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittaminen ja kannustaa perheen perustamiseen.

–Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa näiden odotusten toteutuminen. Työelämään kiinnittymiseen, työn ja perheen yhteensovittamiseen ja erityisesti työttömien nuorten naisten elämäntilanteeseen ja hyvinvointiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, Alakärppä toivoo.

KM Outi Alakärppä tutkii väitöstyössään suomalaisten nuorten naisten vanhemmaksi tulon sekä työn ja perheen yhteensovittamisen odotuksia. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistuun tutkimukseen haastateltiin 30:tä lapsetonta, 18–27-vuotiasta naista. Yksilö- ja ryhmähaastattelujen lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään Nuorisobarometri 2019 -kyselyaineistoa. Tutkimusta on rahoittanut Alli Paasikiven Säätiö.

Alkuperäisjulkaisu

Alakärppä, O., Sevón, E., & Rönkä, A. (2020). Perheen perustamisen odotukset nuorten lapsettomien naisten elämänkulussa. Yhteiskuntapolitiikka, 85(1), 5–16. Julkaisu on saatavilla osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202002115173

Lisätietoja:

Tohtorikoulutettava Outi Alakärppä, puh. 0408054827, outi.j.alakarppa@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Outi Alakärppä. Kuvaaja Petteri Kivimäki
Outi Alakärppä. Kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen27.3.2020 17:40:57 EETTutkimus

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Tutkimus kaivoi esille unohdetun palan bakteeritautien hoidon historiaa – faageilla hoidettiin menestyksekkäästi punatautia26.3.2020 11:03:26 EETTutkimus

Viruspandemian riehuessa on hyvä muistaa, että suuri osa viruksista on ihmisille haitattomia tai jopa hyödyllisiä. Bakteereita infektoivien virusten eli faagien avulla voidaan torjua tauteja aiheuttavia bakteereita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valotti uudessa nousussa olevan faagiterapian historiaa. Tutkimuksessa selvisi, että faagiterapia oli yleisesti ja menestyksellisesti käytössä Brasiliassa 1920-1940. Tutkimus julkaisiin Lancet Infectious Diseases –lehdessä maaliskuussa 2020.

Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä24.3.2020 11:33:50 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Vaasanseudun mielenterveysseuran yhteistyössä kehittämä Magis – Maaginen seikkailu mobiilipeli on laadittu lasten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Peli on nyt saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta että App Storesta tai selainversiona osoitteesta https://magisgame.com/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme