FolkhälsanFolkhälsan

Elin Qvist är Finlands Lucia 2018

Jaa

Nu är Finlands Lucia 2018 vald. Hon heter Elin Qvist, är 19 år gammal och kommer från Grankulla.

Foto: Folkhälsan/Askar Ibragimov
Foto: Folkhälsan/Askar Ibragimov

- Det känns helt otroligt, säger Elin Qvist, Finlands Lucia 2018. Jag har inte alls hunnit smälta det här ännu. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha blivit vald för det har varit så underbara luciakandidater i år. Alla skulle ha passa perfekt som lucior. Jag är väldigt ödmjuk för att jag får ha den här rollen i år.

Alla kandidater är viktiga

Folkhälsan riktar ett stort och varmt tack till alla tio kandidater som ställde upp i luciavalet!

- Alla kandidater gör en stor insats för insamlingen; röstningen står årligen för cirka en femtedel av den totala summan som vi samlar in, säger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund. Ni har gjort ett fint jobb och många barnfamiljer får stöd och hjälp i en annars tung vardag tack vare er.

Elin Qvist studerar första året på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och utöver det vikarierar hon ibland som lärare i lågstadiet Granhult.

Elin Qvist uppskattar luciainsamlingen mycket och tycker att insamlingsändamålet är väl valt.

- Att hjälpa andra är en viktig aspekt av Lucia, säger Finlands Lucia 2018, Elin Qvist. Sedan jag var liten har jag drömt om att en dag få vara med i Luciagänget, inte bara för att få vara med och sjunga de otroligt vackra sångerna, få sprida ljus i en annars väldigt mörk decembervardag och gemenskapen som kommer med luciauppdraget, men även för att få vara en Lucia som sträcker ut en hand åt dem som behöver; de som inte har någon, som känner sig bortglömda, som upplevt sorg och mörker – jag skulle vilja vara deras ljus denna vinter och hjälpa dem hitta värme och gemenskap.

Frontfigur för insamlingen

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen och gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Lucia står för ljus och glädje, men hon är också en påminnelse om att vi kan hjälpa medmänniskor som har det svårt.

Under åren 2014–2018 samlar luciainsamlingen in medel för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Luciainsamlingen gjorde rekord 2017 med 164 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2019. Du kan läsa mer om insamlingen på www.folkhalsan.fi/lucia.

Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns. Delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Lucia med följe har ett digert program i december

Elin Qvist kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka torsdagen den 13.12 klockan 17 av professor emeritus Sixten Korkman. Efter det åker luciakortegen genom Helsingfors centrum.

Du kan också se och höra Lucia och luciakören på Luciamarknaden på Centralgatan i Helsingfors lördagen den 8.12 klockan 11–13. Samtidigt kan du passa på att köpa fina halmarbeten, god mat och läckra bakverk.

Lucia har redan närmare 100 besök inbokade, bland annat sjukhus, äldreboende, hos Finlands president Sauli Niinistö och i riksdagen.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

- Läs mer om Finlands Lucia på www.folkhalsan.fi/lucia

- Delta i insamlingen på www.lucia.fi

- Gilla Finlands Lucia på facebook.com/finlandslucia

Yhteyshenkilöt

Ytterligare information ger kommunikationsdirektör
Camilla Westerlund, tfn 050 374 8239.

Du kan också skicka e-post på lucia@folkhalsan.fi.

Kuvat

Foto: Folkhälsan/Askar Ibragimov
Foto: Folkhälsan/Askar Ibragimov
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme