Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Elinkeinoelämä odottaa Montrealin YK-kokouksesta vahvaa sopimusta luontokadon pysäyttämiseksi

Jaa

Montrealista tarvittaisiin Pariisin ilmastosopimukseen verrattava käänne globaaleissa ympäristötoimissa, arvioi EK:n johtaja Ulla Heinonen. Huom: EK:n johtavat asiantuntijat Minna Ojanperä ja Janne Peljo ovat paikan päällä Montrealissa 11.–16.12.

Keskiviikkona 7.12. Montrealissa alkava YK:n biodiversiteettikokous on historiallinen: se näyttää, pystyvätkö maailman valtiot pääsemään yhteisymmärrykseen luontokadon pysäyttämisestä ja siihen vaadittavista toimista. Kokouksen on määrä päättyä 19.12.

Huolestuttavaa vauhtia etenevä luontokato muodostaa merkittäviä riskejä taloudelle ja yritysten toiminnalle tulevaisuudessa. Maailman talousfoorumin mukaan yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on riippuvaista luonnosta ja sen palveluista. Vaikutukset näkyvät eri yritysten arjessa eri tavoin, heijastuen muun muassa raaka-aineiden saatavuuteen ja hintaan.

Aikaisemmat yritykset aikaansaada luontokatoa hillitsevä kansainvälinen sopimus ovat epäonnistuneet – nyt siihen ei ole varaa, arvioi EK:n Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen:

”Montrealista tarvitaan Pariisin ilmastosopimukseen verrattava käänne globaaleissa ympäristötoimissa. Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen muodostaa ilmastonmuutoksen tapaan perustavanlaatuisen haasteen ihmiskunnalle. Jos käännettä ei aikaansaada, häviävät niin elämisen kuin yritystoiminnan edellytykset”.

Kokouksen keskeisenä tavoitteena on sopia konkreettisista ja mitattavista tavoitteista luontokadon pysäyttämiseksi. Päällimmäisenä tavoitteena on suojella maailman maa- ja merialueista 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”EK tukee tavoitteita luontokadon pysäyttämiseksi globaalisti, Euroopassa ja Suomessa. Odotamme Montrealin kokouksesta vahvaa ja uskottavaa sitoumusta sekä tavoitteisiin että toimiin luontokadon pysäyttämiseksi”, toteaa Ulla Heinonen.

Suomalaiset yritykset ovat varsin hyvin heräämässä ilmiöön. EK:n kesällä julkaisemassa yrityskyselyssä 83 prosenttia yrityksistä katsoo, että luontokatoon tarttumisella on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys liiketoiminnan menestyksen kannalta. Paine tulee omistajien ja yritysjohdon tahtotilan ohella asiakkailta, viranomaisilta ja muilta sidosryhmiltä.

Useat elinkeinoelämän toimialat ovat jo tarttuneet toimeen laatimalla tiekarttoja ja tavoitteita luontokadon hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

EK:n edustajat Minna Ojanperä ja Janne Peljo ovat paikan päällä Montrealin biodiversiteettikokouksessa 11. -16.12. Yhteystiedot alla.

Lisätiedot EK:n vihreän kasvun vastuualueelta:
johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982, valokuvat
johtava asiantuntija Minna Ojanperä, puh. 050 521 8152, valokuvat
johtava asiantuntija Janne Peljo, puh. 040 52 85754, valokuvat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU, kauppapolitiikka, Venäjä, pakotteet

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme