Keskuskauppakamari

Elinkeinoelämän järjestöt: Puoliväliriihessä kivet poistettava yritysten koronaloikan edestä

Jaa
Suomalaisten yritysten pitää päästä kiihdyttämään vauhtia jo lähikuukausina, muuten maamme uhkaa jäädä jälkeen Euroopan elpyvän talouskasvun imusta, elinkeinoelämän järjestöt vaativat.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät vaativat puoliväliriihessä päätöksiä uudistuksista, jotta Suomi olisi parempi ympäristö yrityksille työllistää ja investoida.

– Vaurautta ja hyvinvointia syntyy, kun yritykset investoivat ja luovat työpaikkoja. Siksi yrityksiä pitää kannustaa rakenteiden rohkealla uudistamisella. Tarvitsemme uudistusten koronaloikan, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen vaatii. 

Mitä paremmin yritykset pääsevät kasvun imuun, sitä paremmin myös työllisyys kohenee. 

– Kaikki mahdolliset kivet on poistettava yritysten kasvun tieltä. Hallituksella on vastuu työllisyysasteen nostamisesta. Pitää toteuttaa aitoja ja vaikuttavia työmarkkinauudistuksia eikä lykätä niitä. Kehysriihi ei saa olla asioiden siirtoriihi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Järjestöjen mielestä esimerkiksi TE-palveluiden siirto kunnille ei ole rakenteellinen työmarkkinauudistus, joka luo uusia työpaikkoja. Järjestöt ovat erittäin huolissaan mahdollisen muutoksen vaikutuksista palveluihin tilanteessa, jossa talouden kasvu kiihtyy ja eri puolilla maata on pulaa työvoimasta.

Järjestöjen mukaan hallituksen pitää toteuttaa puoliväliriihessä rakenteellisia uudistuksia, panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja palata kehyksiin vuonna 2022. Velkapolitiikka ei voi jatkua koronan jälkeen. Suomalainen hyvinvointimalli on uhattuna ilman uudistuksia. 

Julkisia investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvitaan, mutta järjestöjen mielestä niitä ei voi rahoittaa velkaantumalla entistä enemmän. 

– Hallituksen pitää kehitysriihessä varmistaa päätöksillä T&K-rahoituksen jatkuvuus. Suomen tulevaisuuden kasvu edellyttää rahoituksen kasvupolkua kohti neljän prosentin osuutta bruttokansantuotteesta. Sillä tuettaisiin ja kannustettaisiin yritysten uudistumista, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa. 

Velkaantumisesta ei saa tulla uutta normaalia, järjestöt varoittavat. Vastuulliseen taloudenpitoon pitää palata heti kun kokonaistilanne sen sallii.

– Hallituksen on palattava ensi vuodesta lähtien alkuperäiseen menokehykseen ja uudelleenkohdistettava varat sieltä. Pelkkä suunniteltu kestävyystiekartta vuosikymmenen loppuun ei kohenna taloutta yhdelläkään sentillä. On siirryttävä puheista tekoihin, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo. 

Lisätietoja: 

Jyri Häkämies, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto, p. 040-8417779, jyri.hakamies@ek.fi

Auli Hänninen, toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto, p. 0400-415230, auli.hanninen@perheyritys.fi

Juho Romakkaniemi, toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari, p. 0400-505269, juho.romakkaniemi@chamber.fi

Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät, p. 040-5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta27.3.2024 06:54:00 EET | Tiedote

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin hallitus: Työmarkkinatilanne on ratkaistava luottamusta rakentamalla25.3.2024 16:41:36 EET | Tiedote

Meneillään olevat työtaistelutoimenpiteet ovat vahingollisia Suomen taloudelle. Yrityksille aiheutuu taloudellisia ja toiminnallisia vaikeuksia, joiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä. Keskuskauppakamarin hallitus painottaa, että Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tähän ei ole varaa. Suomen talouden kasvu on jo pitkään ollut lähes olematonta ja teolliset investoinnit vuotuisia poistoja pienemmät rapauttaen siten tulevaa kasvupotentiaalia. Siksi Keskuskauppakamarin hallitus pitää tärkeänä, että kiistoissa päästään eteenpäin.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vientiyrityksistä yli 90 prosenttia kertoo poliittisten lakkojen vaikuttaneen toimintaan - lisäkustannuksia, mainehaittaa, lomautuksia22.3.2024 06:53:00 EET | Tiedote

Yli 90 prosenttia Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo meneillä olevien lakkojen vaikuttaneen yritysten toimintaan. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi lakkojen vaikuttaneen merkittävästi ja 54 prosenttia yrityksistä kertoo lakkojen vaikuttaneen jonkin verran.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä jatkoi kasvuaan – Suomi jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä kasvaa edelleen, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia ja johtoryhmän jäsenistä yli 20 prosenttia. Vaikka Suomi sijoittuukin edelleen kärkikymmenikköön kummassakin vertailussa, olemme jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että naisjohtajuuden edistämiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye