Helsingin seudun kauppakamari

Elinkeinoelämän järjestöt tukevat ammatillisen koulutuksen reformia

Jaa

Ammattityövoiman puute yrityksissä on noussut yhdeksi merkittävimmistä kasvun esteeksi. Elinkeinoelämä toivottaakin tervetulleeksi ammatillisen koulutuksen reformin.

-Osaajien riittävyys suomalaisissa yrityksissä turvataan tiiviillä yhteistyöllä työelämän ja koulutuksen järjestäjien kesken, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kauppakamarilehdessä.

Ministeri kannustaakin työnantajia tarttumaan ammatillisen koulutuksen reformiin. Onhan kyse myös yritysten omasta edusta, että ne saavat töihin osaavia ja motivoituneita työntekijöitä.

-Yritysten ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyöllä voidaan varmistaa, että opiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia, jotka tukevat parhaalla mahdollisella tavalla yritysten osaamistarpeita ja kasvua. Yrityksille työpaikkaoppiminen on myös loistava kanava rekrytoida uusia ammattilaisia. Osaajista käydään kovaa kilpailua, Grahn-Laasonen muistuttaa.

Amisreformi tarjoaa yrityksille ja työnantajille paljon mahdollisuuksia 

Ensi vuonna voimaan astuva laki ammatillisen koulutuksen järjestämisestä saa kiitosta elinkeinoelämän järjestöiltä. Kauppakamarit, Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK ja Suomen Yrittäjät tukevatkin uudistusta yhteistyössä muun muassa viestimällä yrityksille reformin mahdollisuuksista.

-Amisreformi tuo ammatilliseen koulutukseen joustavuutta, osumatarkkuutta ja tulostavoitteellisuutta. Yritysten kannalta järjestelmä yksinkertaistuu, sanoo projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Lahtisen mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus ja uudenlainen asiakaslähtöinen toimintakulttuuri kannustavat koulutuksen järjestäjiä tukemaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

-Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa, eikä uudistus aiheuta työpaikoille uusia kustannuksia.

Räätälöity opintopolku vie maahanmuuttajat ripeästi työelämään

Uusi lainsäädäntö velvoittaa ottamaan huomioon opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja lähtökohdat. Ammatillisella koulutuksella on tärkeä rooli myös maahanmuuttajien kotouttamisessa ja nopeiden polkujen luomisessa työelämään.

Opiskelijan lähtökohdista ja tarpeista luodaan yksilöllinen opintopolku. Siinä luodaan perusta tavoitteelliselle ja ohjatulle oppimiselle sekä osaamisen ja ammattitaidon saavuttamiselle - ja viime kädessä työllistymiselle tai jatko-opintoihin sijoittumiselle.

-Hallitus on lisännyt 21 miljoonaa euroa erillisrahoitusta maahanmuuttajien koulutuspolkuihin ammatillisessa koulutuksessa. Rahoitusta on kohdennettu sinne, missä tarve on ollut suuri, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo.

Lisätiedot:

Markku Lahtinen

Projektijohtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari

markku.lahtinen@chamber.fi

p. 050 5713 564

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari
essi.lindqvist@chamber.fi p. 040 5651 835

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 6 900 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarit: Osaavan henkilöstön saatavuus vaatii muutoksia koulutusjärjestelmään4.6.2018 07:00Tiedote

Koulutusjärjestelmä on muutettava joustavaksi ja reagointikykyiseksi, vaativat kauppakamarit. Osaavan henkilöstön saatavuuden turvaaminen yrityksille vaatii, että koulutusjärjestelmän sisäiset raja-aidat puretaan ja elinikäinen oppiminen mahdollistetaan. Ammatti- ja tutkintonimikkeiden sijaan huomio on kiinnitettävä osaamiseen, jota on voitava päivittää muuttuvien tarpeiden mukaan läpi työuran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme