Helsingin seudun kauppakamari

Elinkeinoelämän järjestöt tukevat ammatillisen koulutuksen reformia

Jaa
Ammattityövoiman puute yrityksissä on noussut yhdeksi merkittävimmistä kasvun esteeksi. Elinkeinoelämä toivottaakin tervetulleeksi ammatillisen koulutuksen reformin.

-Osaajien riittävyys suomalaisissa yrityksissä turvataan tiiviillä yhteistyöllä työelämän ja koulutuksen järjestäjien kesken, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kauppakamarilehdessä.

Ministeri kannustaakin työnantajia tarttumaan ammatillisen koulutuksen reformiin. Onhan kyse myös yritysten omasta edusta, että ne saavat töihin osaavia ja motivoituneita työntekijöitä.

-Yritysten ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyöllä voidaan varmistaa, että opiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia, jotka tukevat parhaalla mahdollisella tavalla yritysten osaamistarpeita ja kasvua. Yrityksille työpaikkaoppiminen on myös loistava kanava rekrytoida uusia ammattilaisia. Osaajista käydään kovaa kilpailua, Grahn-Laasonen muistuttaa.

Amisreformi tarjoaa yrityksille ja työnantajille paljon mahdollisuuksia 

Ensi vuonna voimaan astuva laki ammatillisen koulutuksen järjestämisestä saa kiitosta elinkeinoelämän järjestöiltä. Kauppakamarit, Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK ja Suomen Yrittäjät tukevatkin uudistusta yhteistyössä muun muassa viestimällä yrityksille reformin mahdollisuuksista.

-Amisreformi tuo ammatilliseen koulutukseen joustavuutta, osumatarkkuutta ja tulostavoitteellisuutta. Yritysten kannalta järjestelmä yksinkertaistuu, sanoo projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Lahtisen mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus ja uudenlainen asiakaslähtöinen toimintakulttuuri kannustavat koulutuksen järjestäjiä tukemaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

-Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa, eikä uudistus aiheuta työpaikoille uusia kustannuksia.

Räätälöity opintopolku vie maahanmuuttajat ripeästi työelämään

Uusi lainsäädäntö velvoittaa ottamaan huomioon opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja lähtökohdat. Ammatillisella koulutuksella on tärkeä rooli myös maahanmuuttajien kotouttamisessa ja nopeiden polkujen luomisessa työelämään.

Opiskelijan lähtökohdista ja tarpeista luodaan yksilöllinen opintopolku. Siinä luodaan perusta tavoitteelliselle ja ohjatulle oppimiselle sekä osaamisen ja ammattitaidon saavuttamiselle - ja viime kädessä työllistymiselle tai jatko-opintoihin sijoittumiselle.

-Hallitus on lisännyt 21 miljoonaa euroa erillisrahoitusta maahanmuuttajien koulutuspolkuihin ammatillisessa koulutuksessa. Rahoitusta on kohdennettu sinne, missä tarve on ollut suuri, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo.

Lisätiedot:

Markku Lahtinen

Projektijohtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari

markku.lahtinen@chamber.fi

p. 050 5713 564

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari
essi.lindqvist@chamber.fi p. 040 5651 835

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 6 900 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye