Suomen Yrittäjät

Elinkeinoelämän järjestöt: Viisi ratkaisua soteen

Jaa
Hyvinvointialueiden perustamisen myötä sote-uudistuksessa on päätetty vasta hallinnollisesta rakenteesta. Elinkeinoelämän järjestöt kannustavat seuraavaa hallitusta ja hyvinvointialueita uudistuksen ripeään jatkamiseen ja esittävät konkreettisia ratkaisuja palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja kustannuskasvun hillitsemiseksi.

Sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat koko sen valmistelun ajan olleet palveluiden saatavuuden, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen sekä kustannuskasvun hillitseminen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää koko palvelujärjestelmän tuottavuuden merkittävää parantamista.

Strategisella yhteistyöllä ja innovaatioiden hyödyntämisellä tuloksia

Elinkeinoelämän järjestöt pitävät välttämättömänä, että seuraava hallitus kirjaa tavoitteekseen monituottajuuden edistämisen ja yksityisen sektorin toimijoiden laajan hyödyntämisen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelujen tuotannossa. Kaikki resurssit on otettava tehokkaaseen käyttöön julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta kehittämällä. Tämä edellyttää eri tuotantotapojen avointa vertailua ja strategista työnjakoa yksityisen ja julkisen palvelutuotannon välillä.

Yksityiset palveluntuottajat ovat hyviä uudistamaan palveluprosesseja ja kehittämään uusia innovaatioita. Innovaatiotoimintaa tukevat yhteisesti määritellyt päämäärät ja yksityiskohtaisen sääntelyn purkaminen, jotta nykyiset toimintatavat eivät rajoita liikaa tulevaisuuden mahdollisuuksia. Yksityisen palvelutuotannon hyödyntäminen vapauttaa myös julkisen sektorin henkilöstöä niihin tehtäviin, jotka on perusteltua tuottaa julkisena tuotantona. Yksityinen rahoitus, kuten vakuutukset täydentää julkista hyvinvoinnin rahoitusta ja keventää julkisen sektorin taakkaa.

Elinkeinoelämän järjestöjen ehdotukset:

  1. Velvoitetaan hyvinvointialueet tuotteistamaan palvelunsa, laskemaan oman tuotantonsa yksikkökustannukset ja ilmoittamaan ne julkisesti. Myös hoivaan ja hoitoon pääsyn ajat on ilmoitettava vertailukelpoisesti ja ajantasaisesti.
  2. Parannetaan julkisrahoitteisten palveluiden saatavuutta purkamalla korona-aikana syntyneet ylipitkät hoitojonot sekä puolittamalla erikoissairaanhoidon ja suun terveydenhoidon hoitotakuuajat. Sanktioidaan kaikkien hoito- ja hoitotakuuaikojen ylittäminen sekä edellytetään ostopalveluiden ja palveluseteleiden käyttöönottoa takuuaikojen ylittyessä.
  3. Parannetaan kansalaisten hoitoon ja hoivaan pääsyä sekä valinnanmahdollisuuksia hoitopaikan suhteen kehittämällä Kelan sairausvakuutusjärjestelmää ja korottamalla korvausten tasoa sekä lisäämällä palveluseteleiden käyttöä merkittävästi
  4. Helpotetaan työvoimapulaa uudistamalla ammattiryhmien työjakoa ja teknologian yhteensovittamista kaikilla sote- ja hyvinvointialoilla sekä helpottamalla ulkomaisen työvoiman hyödyntämistä.
  5. Panostetaan terveyden edistämiseen ja ennalta ehkäiseviin palveluihin.

Suomen Yrittäjät
Elinkeinoelämän keskusliitto
Keskuskauppakamari
Finanssiala ry
Hyvinvointiala HALI ry
Kuntoutusyrittäjät ry
Lääkäripalveluyritykset ry
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry
Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Jaskari
johtaja, Suomen Yrittäjät
harri.jaskari@yrittajat.fi
p. 050 512 2874

Vesa Rantahalvari
johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto
vesa.rantahalvari@ek.fi
p. 040 544 4609

Johanna Sipola,
varatoimitusjohtaja, Keskuskauppakamari
johanna.sipola@chamber.fi
p. 050 352 1172

Päivi Luna
johtava asiantuntija, Finanssiala ry
paivi.luna@finanssiala.fi
p. 040 700 6618

Eveliina Vigelius,
johtaja, Hyvinvointiala HALI ry
eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi
p. 044 511 4411

Satu Grekin
Toiminnanjohtaja, Kuntoutusyrittäjät ry
satu.grekin@kuntoutusyrittajat.fi
p. 050 550 3488

Ismo Partanen
toiminnanjohtaja, Lääkäripalveluyritykset ry
ismo.partanen@lpy.fi
p. 040 518 5799

Panu Tast
toimitusjohtaja, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry
panu.tast@naery.fi
p. 040 542 2227

Riitta Hämäläinen-Bister
toiminnanjohtaja, Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry
riitta@sky-ry.fi
p.0405154449

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Yleiselle ansioturvalle ja sosiaaliturvauudistuksille laaja tuki työelämästä11.3.2023 08:06:00 EET | Tiedote

Yleisellä ansioturvalla on vahva kannatus työelämässä, osoittaa Työelämägallup. ”Tässä on kyse oikeudenmukaisuudesta. On väärin, että ansioturva ei kuulu kaikille sitä rahoittaville, vaan vain kassojen jäsenille”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. Sosiaaliturvaa halutaan laajalti uudistaa siten, että se kannustaa nykyistä enemmän työelämään

Elinkeinoelämä: VM:n menojen karsinta sopii jatkoon – haitalliset veronkiristykset silti vältettävä6.3.2023 13:32:43 EET | Tiedote

Seuraavilla vaalikausilla on edessä julkiseen talouteen roimat sopeutustoimet. Tänään julkistettu valtiovarainministeriön meno- ja verokartoitus toimii hyvänä pohjana tälle. Kiristykset osinkoverotukseen ja arvonlisäverotukseen olisivat kuitenkin myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle. Niitä ei tule toteuttaa, vaativat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme