Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Elinkeinojaosto käsitteli innovaatiorahaston vaikuttavuutta

Jaa

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsitteli kokouksessaan maanantaina 26.4. kaupungin innovaatiorahaston vaikuttavuudesta tehdyn arvioinnin tuloksia.

Helsingin innovaatiorahaston käytöstä päättää kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ja sen varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen.

Arviointiraportin mukaan innovaatiorahasto on merkittävä rahoitusinstrumentti, jolla on vahvistettu Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa. Rahaston käytön periaatteet ja sen avulla toteutetut hankkeet ovat linjassa kaupunkistrategian sekä elinkeinopolitiikan tavoitteiden kanssa. Rahasto on merkittävällä tavalla edistänyt näiden tavoitteiden saavuttamista. Konkreettisimmat vaikutukset ovat hankkeilla, joissa on selkeät temaattiset fokusalueet (esimerkiksi terveys tai älykaupunki) ja kohderyhmät.

Arviointiraportti sisältää myös kritiikkiä siitä, että rahoituksen käytön periaatteet ja niiden painotusten välinen suhde ovat osittain epäselvät niin rahoituksen hakijoille kuin rahoittajillekin. Rahastolla ei myöskään ole selkeitä tulostavoitteita ja seurantaindikaattoreita, joiden avulla sen kokonaistuloksellisuutta tai -vaikuttavuutta voisi seurata. Arviointiraportti ehdottaa innovaatiorahaston roolin selkeyttämistä ja rahoituksen periaatteiden täsmentämistä.

Innovaatiorahaston arviointiraportin tekivät KPMG Oy Ab ja 4Front Oy. Elinkeinojaosto merkitsi arvioinnin tiedoksi.

Lisäksi elinkeinojaosto käsitteli muutamien hankkeiden rahoitusta innovaatiorahastosta myönnetyillä varoilla. Tarkemmat tiedot perusteluineen löytyvät kokouksen päätöstiedotteesta.

Kaikki kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla täällä.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 17.5.2021.

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori.

*****

Casper Almqvist
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 187 9829
casper.almqvist@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Sittenkin töihin! – maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukenut hanke päättyy7.5.2021 12:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon koordinoima Women to Work -hanke (ESR) on päättymässä. Hankkeessa on vuosina 2019–2021 ohjattu yli 200 osallistujaa intensiivisesti ja omakielisesti osallistujien lähtötilanne huomioiden. Hanke oli suunnattu naisille, jotka puhuvat äidinkielenään somalia, arabiaa tai venäjää tai pärjäävät selkosuomeksi. Tervetuloa Helsingin kaupungin Women to Work -hankkeen loppuwebinaariin 18.5. klo 9–12.

Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupunginjohtajat: Päivitetyt rahoituslaskelmat nostavat esiin sote-uudistuksen ongelmat6.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen sote-esityksen taloudelliset vaikutukset näyttävät yhä huolestuttavammilta. Jo aiemmin on arvioitu, että uudistus heikentäisi julkisen talouden tasapainoa koko 2020-luvun ajan. Toukokuun alussa julkaistut päivitetyt hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat osoittavat, että toteutuessaan sote-uudistus loisi huomattavia haasteita talouden elpymiselle koronan jälkeen. Kun otetaan lisäksi huomioon, että kuntien veroprosenttia ollaan uudistuksen yhteydessä leikkaamassa, on uudistus kaupunkien näkökulmasta merkittävä heikennys nykytilanteeseen. Kaupunkien toimintaedellytykset ja mahdollisuudet huolehtia niille jäljelle jäävistä tehtävistä vaarantuisivat olennaisesti.

Koko Helsingissä saa esiopetuspaikan tekstiviestillä ilman hakemusta29.4.2021 11:25:00 EEST | Tiedote

Helsingin tavoitteena olla kaupunki, joka ennakoi asukkaidensa ja yritysten palvelutarpeita ja jossa palvelua voi saada aina ilman aikataulua tai palvelupisteitä. Askel tätä kohti on, että vuoden 2021 alusta Helsinki on tarjonnut koko kaupungissa eskari-ikäisten lasten vanhemmille esikoulupaikkaa sopivasta päiväkodista suoraan tekstiviestillä ilman hakemusta. Ennakoivan esiopetuspaikan haun ideana on, että aloite eskaripaikaksi tulee kaupungilta eikä vaadi vanhemmilta yhdenkään lomakkeen täyttämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme