Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Elinkeinojaosto käsitteli kaupungin kehitys- ja kokeilualustoiminnan tilannekatsauksen

Jaa

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kuuli kokouksessaan maanantaina 23.11. yrityksille suunnatun kehitys- ja kokeilualustoiminnan tilannekatsauksen.

Kaupunkistrategiassa 2017–2021 linjataan, että koko kaupunkia kehitetään alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle.

Tilannekatsauksen mukaan elinkeino-osasto on vuosina 2019-2020 toteuttanut noin 90 kokeilua yritysten ja muiden kumppaneidensa kanssa. Kuluvana vuonna on koronaepidemiasta huolimatta järjestetty kuusi innovaatiohaastetta tai kokeiluhakukierrosta. Lisäksi on toteutettu useita yksittäisten yritysten aloitteesta lähteneitä kokeiluja. Elinkeino-osaston ohella kaupungin toimialat, yhtiöt, liikelaitokset sekä Forum Virium Helsinki ovat toteuttaneet runsaasti kokeiluja. Kokeiluja toteutetaan usein myös edellä mainittujen. toimijoiden yhteistyönä.

Eniten on järjestetty yrityksille suunnattuja innovaatiohaasteita ja kokeiluhakukierroksia, jotka ovat perustuneet kaupungin ja loppukäyttäjien tarpeisiin. Kokeilut ovat liittyneet muun muassa älyliikenteeseen, oppimisympäristöihin, terveyteen ja hyvinvointiin sekä cleantechiin ja kiertotalouteen. Lisäksi kaupungin ja sen kumppanien alustoilla on testattu älykaupunkiratkaisujen sekä uusien, murrosteknologioiden hyödyntämismahdollisuuksia (IoT, 5G, tekoäly).

Kokeilutoiminnassa on hyödynnetty runsaasti ulkoista projektirahoitusta ja erityisesti EU-rahoitusta (Euroopan aluekehitysrahasto, Horizon 2020 ym.). Lisäksi on hyödynnetty kaupungin innovaatiorahaston rahoitusta.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi.

Elinkeinojaosto käsitteli myös kaupungin brändikonseptin ja markkinointistrategisten linjausten tilannekatsausta ja merkitsi sen tiedoksi.

Lisäksi elinkeinojaosto päätti vuoden 2021 kevätkauden kokousajoista. Keväällä 2021 elinkeinojaosto kokoontuu maanantaisin 15.2., 29.3., 26.4., 17.5. ja 7.6..

Kaikki kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla täällä.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 7. joulukuuta 2020.

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori.

*****

Casper Almqvist
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 187 9829
casper.almqvist@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme