Jyväskylän yliopisto

Elinvoima ja elonkirjo ytimessä kuntien selviytymisessä korona-ajassa

Jaa

Pandemia merkitsee monelle kunnalle elinvoiman kriisiä. Koronan vaikutukset ovat paikallistasolla rajut, ja kuntien kyky säilyttää elinvoimansa ja perustehtäviensä hoitamisen käy yhä haastavammaksi. Samalla vastassa on kuitenkin myös ekologinen kriisi. Ilmastonmuutos ja elonkirjon eli monimuotoisuuden köyhtyminen syövät hyvinvoinnin edellytyksiä nyt ja tulevaisuudessa.

Näiden kriisien ratkaiseminen edellyttää ekologista jälleenrakennusta. Tämä tarkoittaa koko yhteiskuntamme uudelleenrakentamista ekologisen ja kokonaisvaltaisen kestävyyden saavuttamiseksi. Elämisen käytännöt ja niitä ohjaava yhteiskunta on rakennettava uudelleen ekologisten reunaehtojen mukaan, samalla tasa-arvoista hyvinvointia edistäviksi. Kunnat ovat tämän jälleenrakentamisen ydintoimijoita.

Jyväskylän yliopiston monitieteisen JYU.Wisdom -resurssiviisausyhteisön julkaisussa tutkijajoukko tarjoaa tieteeseen perustuvia huomioita ja suosituksia ekologisesta jälleenrakennuksesta kunnissa pandemian aikana ja jälkeen.

Ekologisen kestävyyden elinvoima-ajattelun rinnalle nostavalla jälleenrakennusajattelulla kunnat voivat selvitä pandemiasta pienemmin vaurioin ja elvyttää talouttaan ratkaisuin, jotka ovat myös pitkässä juoksussa kestäviä ja kuntalaisten hyvinvointia edistäviä.

Talouden elvytys on pandemian jälkeen tehtävä ympäristöviisaasti. Ekologinen jälleenrakennus tarjoaakin taloushaasteiden ratkaisuun ja elinkeinoelämän kohentamiseen monia keinoja.

– Esimerkiksi työllisyyden ja yritystoiminnan piristäminen investoimalla liikuntaa edistävien ratkaisujen kehittämiseen auttaa kansanterveyttä ja parantaa ympäristön viihtyisyyttä. Hyötyliikunnan tiedetään tuovan kunnalle säästöjä, autoilun puolestaan lisäävän kustannuksia, kertoo tutkijatohtori Teea Kortetmäki.

Kansalaisten osallistaminen ja luonnon virkistysarvo avainasemassa

Julkaisussaan Wisdom Letter 2/2020 tutkijaryhmä esittää lukuisia käytännön ratkaisuja kuntien elinvoiman kohottamiseksi koronakriisin jälkeen. Ratkaisuksi esitetään esimerkiksi yhteistyön syventämistä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, virkistysalueiden tekemistä tunnetuksi kuntalaisille, sekä kuntalaisten kannustamista osallistumaan.

Jälleenrakennus voi olla osallistava ja ihmisiä yhdistävä projekti, mutta vaatii ajatustapojen muuttamista.

– Vanhaan emme voi emmekä saa enää palata. Suuret järjestelmätason muutokset eivät tapahdu itsestään. Koronasta johtuen yhteiskunnalla on erityinen mahdollisuus kestävyysmurroksen vauhdittamiseen. Tässä julkaisussa suuri, monitieteinen asiantuntijajoukko esittää erinomaisia ehdotuksia ja suosituksia siihen, professori Sanna Karkulehto, Wisdom Letter -julkaisusarjan päätoimittaja toteaa.

Uusimman Wisdom Letterin julkistus- ja keskustelutilaisuus järjestetään etänä Teamsin kautta tiistaina 15.9.2020 klo 15.00-16.30. Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille ja esitykset on suunnattu erityisesti kuntien viranhaltijoille, päätöksentekijöille sekä median edustajille. Lisätiedot ja ilmoittautuminen mukaan tästä linkistä.

Julkaisu on osa JYU.Wisdom-resurssiviisausyhteisön toimintaa, jolla edistetään monitieteistä tutkimusta sekä tieteenteon ja yhteiskunnan vuoropuhelua. Lue Wisdom Letter 2/2020 täältä.

Lisätietoja:
Tutkijatohtori, Wisdom Fellow Teea Kortetmäki
teea.kortetmaki@jyu.fi, 040 183 4918

Professori Sanna Karkulehto
sanna.j.karkulehto@jyu.fi, 040 805 3835

JYU.Wisdom-resurssiviisausyhteisön verkkosivut: https://www.jyu.fi/wisdom

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme