Suomen Punainen Risti SPR

Elli Aaltonen ny ordförande för Finlands Röda Kors

Dela

Röda Korset har valt arbetslivsprofessor Elli Aaltonen till ny ordförande. Vid sin ordinarie stämma idag slog Röda Korset fast att organisationens verksamhet under de närmaste åren fokuserar på hjälp som finns nära och att utveckla den.

Foto: Katja Tähjä
Foto: Katja Tähjä

Elli Aaltonen är arbetslivsprofessor vid Tammerfors universitet och har tidigare varit generaldirektör för Folkpensionsanstalten och överdirektör för Regionförvaltningsverket i Östra Finland samt länets social- och hälsovårdsråd.

– Som ordförande för Röda Korset vill jag framför allt se till att hjälparna orkar hjälpa. De frivilliga är guld värda för Röda Korset så dem ska vi ta hand om. Frivilliginsatser behöver värdesättas mer i hela samhället, säger Aaltonen.

Rätten att få hjälp på nära håll måste tryggas även framöver

Stämman beslutade att Röda Korset under åren 2021-2023 fokuserar på utvecklande av hjälpberedskap, försvar av medmänsklighet och välmående samhällen. Speciellt viktigt är det att stärka människors möjligheter att få hjälp och själv ställa upp som frivilliga hjälpare i sin närmiljö.

– Röda Korsets hjälp bygger på lokala frivilligas förmåga att identifiera var hjälp behövs i lokalsamhället och sen svara på de behoven. I Finland finns en stark kultur av medhjälp och omsorg, och det är viktigt att vi arbetar för att det ska vara så även i framtiden, säger Röda Korsets generalsekreterare Kristiina Kumpula.

– Nu när stödet till organisationsfältet granskas på grund av coronaepidemin är det viktigt att se till att medborgarsamhällets resurser räcker till att nå dem som behöver hjälp allra mest, även efter epidemin.

Exeptionell stämma går till historien

På grund av coronavirusläget flyttades Röda Korsets ordinarie stämma fram från juni till september och genomfördes på distans och decentraliserat. De röstberättigade företrädarna samlades på tio olika orter och hade distanskontakt med presidiet, som sammanträdde i Vasa. Stämman ordnas vart tredje år, men i år komprimerades den dessutom till bara en dag.

Vid stämman valdes Röda Korsets högsta förtroendevalda. Till nya vice ordförande för Röda Korsets styrelse valdes Ann-Mari Audas-Willman från Vasa, Laura Musta från Helsingfors och Harri Virta från S:t Karins. Till ordförande för Röda Korsets fullmäktige valdes Otto Kari från Helsingfors.

Till medlemmar i styrelsen valdes Outi Forsblom från Tikkala, Harri Jokiranta från Seinäjoki, Katja Kuusela från Esbo, Marju Pihlajamaa från Punkalaidun, Jarno Rasinkangas från Uleåborg och Ruut Rissanen från Tammerfors. Vid stämman valdes förutom fullmäktiges ordförande också övriga medlemmar i fullmäktige samt deras suppleanter.

Mer information:

Kommunikationssakkunnig Mari Mäkinen, tfn 040 664 77 79

Bilder

Foto: Katja Tähjä
Foto: Katja Tähjä
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korset öppnar en coronavårdcentral i Jemen21.9.2020 09:46:40 EESTTiedote

Internationella rödakorskommittén (ICRC), Finlands Röda Kors och Norges Röda Kors har den 20 september i samarbete med Röda Halvmånen i Jemen öppnat en coronavårdcentral som erbjuder avgiftsfri vård i staden Aden i Jemen. Med hjälp av centralen bereder man sig för en eventuell andra coronavåg i landet. I Jemen pågår världens allvarligaste humanitära kris och endast under hälften av landets hälsovårdstjänster är i funktion.

Punainen Risti avaa koronahoitokeskuksen Jemeniin 21.9.2020 09:46:39 EESTTiedote

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC), Suomen Punainen Risti ja Norjan Punainen Risti on avannut yhteistyössä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa maksutonta hoitoa tarjoavan koronahoitokeskuksen Jemeniin, Adenin kaupunkiin, 20. syyskuuta. Keskuksen avulla varaudutaan mahdolliseen toiseen korona-aaltoon maassa. Jemenissä on käynnissä maailman vakavin humanitaarinen kriisi ja vain alle puolet maan terveyspalveluista on toiminnassa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum