Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Elokuusta 2018 alkaen Helsingissä voi opiskella saameksi esi- ja perusopetuksessa

Jaa

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuusta 2018 alkaen laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saamen opetusta annetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Suomi-saame kielinen toiminta alkaa syksyllä 2018 varhaiskasvatuksessa ja 1-2 -luokilla.

”Elokuussa 2018 alkavaan opetukseen otamme ensisijaisesti oppilaita Helsingistä, mutta mikäli oppilaspaikkoja jää vapaaksi, otamme oppilaita myös lähikunnista. Oppilaat otetaan opetukseen hakeutumisen perusteella ilman soveltuvuuskoetta. Minimiryhmäkoko on 5 oppilasta ja maksimiryhmäkoko 24 oppilasta. Toivomme, että opetus herättää suurta mielenkiintoa”, iloitsee Kasvatus ja koulutus toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo.

Pääkaupunkiseudun saamelaisperheet toivovat saamenkielistä opetusta

Keväällä 2017 toteutettiin kysely, jolla kartoitettiin pääkaupunkiseudun saamelaisperheiden kiinnostusta kaksikieliseen suomi-saame-opetukseen. Kartoituksen perusteella kiinnostusta kaksikieliseen suomi-saame-opetukseen on riittävästi, jotta opetus saadaan käynnistymään.

”Saamelaisperheiden huoltajat toivovat, että koulutuksessa olisi mahdollisimman paljon saamenkielistä opetusta ja kulttuuria. Nykyinen opetussuunnitelmahan antaa siihen mahdollisuuden”, kertoo Hanna Helander City-Samit ry:stä.

Suomi-saame osana kieliohjelmaa

Helsingin strategian mukaisesti Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla. Kaksikielinen opetus on osa kieliohjelmaa, jota kaupunki haluaa kehittää ja laajentaa vastaamaan perheiden tarpeita.

Kaksikielistä suomi-saame-opetusta koskeva Helsingin opetussuunnitelmamuutos päätetään kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa kevään 2018 aikana. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa vähintään 25 % perusopetuksen koko oppimäärän opetuksesta järjestetään kohdekielellä, tässä tapauksessa saameksi.  Kiinnostusta suomi-saame-opetukseen arvioidaan vuosina 2020-2021, jonka jälkeen päätetään opetuksen toteutuksen jatkosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Salo, Helsingin kasvatus ja koulutus, perusopetusjohtaja, outi.salo@hel.fi, puh. 09 310 86774
Satu Järvenkallas, Helsingin kasvatus ja koulutus, varhaiskasvatusjohtaja, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh.09 310 43360

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme