Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Elokuusta 2018 alkaen Helsingissä voi opiskella saameksi esi- ja perusopetuksessa

Jaa

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuusta 2018 alkaen laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saamen opetusta annetaan sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Suomi-saame kielinen toiminta alkaa syksyllä 2018 varhaiskasvatuksessa ja 1-2 -luokilla.

”Elokuussa 2018 alkavaan opetukseen otamme ensisijaisesti oppilaita Helsingistä, mutta mikäli oppilaspaikkoja jää vapaaksi, otamme oppilaita myös lähikunnista. Oppilaat otetaan opetukseen hakeutumisen perusteella ilman soveltuvuuskoetta. Minimiryhmäkoko on 5 oppilasta ja maksimiryhmäkoko 24 oppilasta. Toivomme, että opetus herättää suurta mielenkiintoa”, iloitsee Kasvatus ja koulutus toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo.

Pääkaupunkiseudun saamelaisperheet toivovat saamenkielistä opetusta

Keväällä 2017 toteutettiin kysely, jolla kartoitettiin pääkaupunkiseudun saamelaisperheiden kiinnostusta kaksikieliseen suomi-saame-opetukseen. Kartoituksen perusteella kiinnostusta kaksikieliseen suomi-saame-opetukseen on riittävästi, jotta opetus saadaan käynnistymään.

”Saamelaisperheiden huoltajat toivovat, että koulutuksessa olisi mahdollisimman paljon saamenkielistä opetusta ja kulttuuria. Nykyinen opetussuunnitelmahan antaa siihen mahdollisuuden”, kertoo Hanna Helander City-Samit ry:stä.

Suomi-saame osana kieliohjelmaa

Helsingin strategian mukaisesti Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla. Kaksikielinen opetus on osa kieliohjelmaa, jota kaupunki haluaa kehittää ja laajentaa vastaamaan perheiden tarpeita.

Kaksikielistä suomi-saame-opetusta koskeva Helsingin opetussuunnitelmamuutos päätetään kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa kevään 2018 aikana. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa vähintään 25 % perusopetuksen koko oppimäärän opetuksesta järjestetään kohdekielellä, tässä tapauksessa saameksi.  Kiinnostusta suomi-saame-opetukseen arvioidaan vuosina 2020-2021, jonka jälkeen päätetään opetuksen toteutuksen jatkosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Salo, Helsingin kasvatus ja koulutus, perusopetusjohtaja, outi.salo@hel.fi, puh. 09 310 86774
Satu Järvenkallas, Helsingin kasvatus ja koulutus, varhaiskasvatusjohtaja, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh.09 310 43360

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors växer och behöver fler lärare – över 300 lediga ordinarie tjänster19.1.2018 14:26Tiedote

Ansökningstiden för ordinarie lärartjänster vid Helsingfors stads grundskolor och gymnasier pågår som bäst. Det finns över 300 lediga tjänster, av dessa 42 i de svenska skolorna. Ansökningstiden går ut den 29 januari och anställningen börjar i augusti. Antalet barn och unga ökar betydligt i Helsingfors. Det behövs lärare såväl för nya uppdrag som i stället för dem som går i pension.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.1.18.1.2018 16:28Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 23.1.. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2018-01-23_Kklku_1_El Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4 Ammatillisen koulutuksen positiivisen diskriminaation määrärahan käyttöperiaatteet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä seuraavat käyttöperiaatteet ammatilliselle koulutukselle myönnetyn 500 000 euron positiivisen diskriminaation (PD) määrärahan jakamiselle: PD-määräraha kohdennetaan ammatillisiin perustutkintoihin, joissa 1. vieraskielisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja / tai 2. runsaasti tukea tarvitsevien opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja 3. läpäisyaste on alhainen. Euromääräinen määräraha kohdennetaan tutkintoihin opiskelijamä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme