Työeläkeyhtiö Elo

Elon alkuvuoden sijoitustuotto 1,6 % - Osakesijoitukset tuottivat hyvin epävarmassa sijoitusmarkkinassa

Jaa
Suurin osa Elon omaisuuslajeista tuotti positiivisesti haastavassa markkinatilanteessa. Talouskasvu jatkui vielä hyvänä ja inflaatio pysyi korkealla tasolla alkuvuonna. Maaliskuussa sijoitusmarkkinoiden epävarmuus kuitenkin kasvoi ja odotukset talouskasvulle heikkenivät, kun tietyt pankit ajautuivat vaikeuksiin nousseen korkotason seurauksena.
Elon toimitalo Tapiolassa
Elon toimitalo Tapiolassa

Avainluvut tammi-maaliskuu 2023

  • Sijoitustoiminnan tulos käyvin arvoin oli 23,4 (-515,7) miljoonaa euroa.
  • Sijoitustoiminnan nettotuotto oli 1,6 (-1,9) prosenttia. 
  • Sijoitusten markkina-arvo oli 28,7 (28,8) miljardia euroa.
  • Vakavaraisuusaste oli 121,2 (126,1) prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,6-kertainen (1,6-kertainen) vakavaraisuusrajaan nähden.
  • Vakuutusmaksutulo oli 1,1 miljardia euroa. Eläkkeitä ja muita korvauksia maksettiin lähes saman verran. 

Hintojen nousu ja kysynnän lasku ajoivat yrityksiä rahoitusvaikeuksiin kotimaassa

Talouskasvu jatkui vielä hyvänä ja inflaatio pysyi korkealla tasolla alkuvuonna. Maaliskuussa sijoitusmarkkinoiden epävarmuus kuitenkin kasvoi, kun nousseen korkotason seurauksena tietyt pankit Yhdysvalloissa sekä Sveitsissä ajautuivat vaikeuksiin. Keskuspankkien ja valvovien viranomaisten tuella pankkisektorin ongelmat rajattiin yksittäisiin pankkeihin ja tilanne on toistaiseksi rauhoittunut.

Suomen vienti oli alavireistä, ja yritysten sekä kotitalouksien luottamus talousnäkymiin on edelleen heikkoa.

– Hintojen nousu ja kysynnän lasku ajavat yrityksiä rahoitusvaikeuksiin enenevässä määrin. Luottotappioiden määrän odotetaan nousevan neljästä edellisestä vuodesta. Myös heikentynyt rakentamisen suhdanne varjostaa kotimaista kysyntää. Yritysten kannattavuus kuitenkin pysyi hyvänä, kertaa alkuvuotta Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson.

Osakesijoitukset tuottivat hyvin epävarmassa sijoitusmarkkinassa

Pankkisektorin tilanne lisäsi sijoitusmarkkinoiden epävarmuutta ja odotukset talouskasvulle heikkenivät. Erityisesti korkomarkkinoilla nähtiin voimakkaita liikkeitä. 

– Elon sijoitusten kokonaistuotto jatkui positiivisena myös alkuvuonna. Energian hinnan aleneminen sekä Kiinan avautuminen ylläpitivät talouden ja osakemarkkinoiden hyvää virettä, jonka vuoksi osakesijoitukset tuottivat hyvin, toteaa Elon varatoimitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

Osakesijoitusten tuotto oli 2,6 (-3,3) prosenttia. Elon sijoitussalkussa noteerattujen osakkeiden osuus on pysynyt edelleen maltillisena ja niiden tuotto oli 4,6 (-7,7) prosenttia.Korkosijoitukset tuottivat 1,3 (-1,7) prosenttia. Elon sijoitusten korkoherkkyyttä kasvatettiin erityisesti Yhdysvaltojen markkinalla.

Korkotason nousun myötä kiinteistösijoitusmarkkinat ovat edelleen murrosvaiheessa, ja tämän vuoksi kaupankäynti jatkui markkinoilla hiljaisena. Kiinteistösijoitusten tuotto oli -0,3 (1,3) prosenttia.

Elon kiinteistöjen energiankäyttö hiilineutraalia vuoteen 2027 mennessä

Elon hallitus hyväksyi helmikuussa sijoitusten ilmastopolitiikan 2023–2030. Ilmastopolitiikan lisäksi Elon kotimaisille kiinteistösijoituksille laadittiin vastuullisuustavoitteet vuosille 2023–2030. Toiminnan painopiste on kiinteistöille tyypillisesti ympäristökuormituksen pienentämisessä.

­– Vuoteen 2027 mennessä Elo on kotimaisten suorien kiinteistöjen energiankäytön osalta hiilineutraali. Kaikki Elon ostama sähkö on jo nyt päästötöntä, ja uusiutuvaan kaukolämpöön siirtyminen tapahtuu vaiheittain lähivuosien aikana, sanoo Hiidenpalo.

Talouskasvu heikentyy, pankkisektorin tilanne epävarma

Maailmantalouden näkymät ovat epävarmat. Vaikka keskuspankit onnistuisivat estämään pankkisektorin tartuntavaikutukset ja ylläpitämään vakaat rahoitusmarkkinat, voivat rahoitusolosuhteet kiristyä merkittävästi sijoittajien ja rahoituslaitosten heikentyneen riskinottohalukkuuden takia. Tämä heikentää reaalitalouden kasvuolosuhteita.

Euroalueella inflaatio on edelleen nopeaa ja ostovoiman heikkeneminen voi verottaa kotimaista kysyntää. Yhdysvalloissa kasvuodotukset ovat jakaantuneita taantuman ja lisääntyvän ylikuumenemisen välillä. Taantuman todennäköisyys kasvaa, jos haasteet pankkisektorilla jatkuvat. Rahapolitiikan kiristymisen vaikutukset näkyvät taloudessa viiveellä ja pankkisektorin ongelmat ovat merkki negatiivisista vaikutuksista. Tämän takia sijoitusmarkkinoilla odotetaan keskuspankkien nostavan korkoja enää vain vähän.

Suluissa olevat vertailuluvut ovat 31.3.2022 lukuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Carl Pettersson, haastattelupyynnöt viestinnän suunnittelupäällikkö Sara Salomaa, puh. 044 550 5450
Varatoimitusjohtaja, sijoitukset Hanna Hiidenpalo, puh. 020 703 5668
Talousjohtaja Sarianne Kirvesmäki, puh. 020 703 5134

Kuvat

Elon toimitalo Tapiolassa
Elon toimitalo Tapiolassa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Taina Erkkilä Elon viestintäpäälliköksi25.5.2023 07:38:02 EEST | Tiedote

Taina Erkkilä (FM) on nimitetty Elon viestintäpäälliköksi 1.8.2023 alkaen. Eloon hän siirtyy Solwers Oyj:stä, jossa hän on viestintäjohtajana vastannut pörssiyhtiön viestinnästä, brändistä ja sijoittajasuhteista sekä toiminut johtoryhmän jäsenenä. Aiempaa työkokemusta Erkkilällä on viestintäjohdon muun muassa Fortumista, Huhtamäeltä, Pihlajalinnasta sekä Nissanilta, jossa hän toimi Pohjoismaiden ja Baltian viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtajana. Taina Erkkilä ottaa vastuulleen Elon viestintä, vaikuttaminen ja vastuullisuus -toiminnon ja raportoi ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliölle. – Yleinen kiinnostus eläkeyhtiöitä kohtaan on kasvanut toimintaympäristön muutosten vuoksi. On ilo astua uuteen tehtävään, johon Elon strateginen tavoite kehittyä vetovoimaisimmaksi alallaan ja toisaalta avoimuus, aktiivisuus sekä sitoutuneisuus arvoina luovat selkeät raamit. Tässä tehtävässä uskon pääseväni hyvin hyödyntämään aiempaa kokemustani ja toisaalta oppimaan uutta, toteaa Taina Erkki

Elon kesätoimittajatilaisuus: Puhetta taloudesta, työelämästä ja eläkejärjestelmän tulevaisuudesta to 25.5. klo 175.5.2023 09:41:59 EEST | Kutsu

Hei kesätoimittaja! Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan talouden, työelämän ja eläkejärjestelmän tulevaisuuden näkymistä. Jos nyt pohdit, että eivätkö enää harmaampaa aihetta saaneet aikaan – olet ilmoittautumassa juuri oikeaan tapahtumaan! Takaamme, että tämän reilun tunnin aikana sinulle herää jonkinlainen innostus eläkejärjestelmää, työelämän kehittämistä ja makrotalouden kiemuroita kohtaan.

Elos placeringsintäkter var 1,6 % i början av året – Aktieplaceringarna gav god avkastning på den osäkra placeringsmarknaden26.4.2023 11:12:19 EEST | Tiedote

Största delen av Elos tillgångsslag avkastade positivt i det krävande marknadsläget. Den ekonomiska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades, då vissa banker hamnade i svårigheter som en följd av den förhöjda räntenivån.

Elon suorat kiinteistöt hiilineutraaleiksi vuonna 202716.3.2023 12:26:22 EET | Tiedote

Elo on vuoteen 2027 mennessä kotimaisten suoraan omistamiensa kiinteistöjen energiankäytön osalta hiilineutraali. Elo on keskittynyt toimintansa alusta asti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Kaikki Elon ostama sähkö on jo nyt hiilineutraalia, ja yhtiö siirtyy uusiutuvaan kaukolämpöön vaiheittain lähivuosien aikana. Elo kasvattaa myös kiinteistöjensä omaa energiatuotantoa ja lisää ympäristösertifioitujen kiinteistöjen osuutta. Elon kotimaisten suorien kiinteistöjen arvo on 2,6 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme