Työeläkeyhtiö Elo

Elon puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2018: Toinen kvartaali nosti tuottoja

Jaa

Työeläkeyhtiö Elon sijoitustoiminnan tuotto tammi-kesäkuussa oli 0,8 prosenttia (4,4 prosenttia 1.1.–30.6.2017). Toisen kvartaalin tuotto oli 1,2 (1,5) prosenttia. Elon markkinaosuus vahvistui. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio tasaantui.

Elon sijoitusten markkina-arvo oli kesäkuun lopussa 23,4 miljardia euroa (22,6 miljardia euroa 30.6.2017). Vakavaraisuusaste oli 123,8 prosenttia ja vakavaraisuuspääoma 1,7-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

– Globaalit sijoitusmarkkinat olivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla hermostuneet ja sijoitustuotot jäivät monissa omaisuuslajeissa alhaisiksi. Elon pitkän aikavälin tuotot ovat edelleen hyvällä tasolla. Viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 6,1 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,4 prosenttia, toteaa Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

Viiden vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 5,4 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 4,2 prosenttia.

Elon markkina-asema vahvistui vuoden 2018 alkupuoliskolla etenkin työeläkeyhtiöiden siirtokierrosten kautta, joissa Elon TyEL-maksutulo kasvoi 18,1 (12,2) miljoonalla eurolla. Markkinaosuus on 25 prosenttia.

– Markkinaosuutemme on kasvanut hyvin Elon toiminnan alusta asti. Olemme panostaneet erityisesti asiakaskokemukseen ja palvelun kehittämiseen. Yhtenä osoituksena tästä vakuutuspalveluiden puhelinpalvelu valittiin maan parhaaksi Asiakkaan ääni -kilpailussa, sanoo Huber.

Kesäkuun lopussa Elolla oli 233 525 eläkkeensaajaa. Eläkkeitä maksettiin kahden ensimmäisen kvartaalin aikana 1 621 miljoonaa euroa, josta vanhuuseläkkeitä oli 1 371 miljoonaa euroa. Elo antoi yhteensä 12 756 eläkepäätöstä hakemuksesta vuoden 2018 ensimmäisen puolikkaan aikana.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio tasaantui viime vuodesta ja päätöksiä on annettu tänä vuonna yhteensä 1 029 (1 536). Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ottajista 26 prosenttia oli yrittäjiä.

Elo on antanut toistaiseksi muutamia työuraeläkepäätöksiä. Hakemusmäärät ovat olleet odotetun mukaisesti erittäin maltillisia.

Parhaiten tuottivat listaamattomat sijoitukset

Kesäkuun lopussa Elon sijoitusten arvo oli 23 404 (22 607) miljoonaa euroa. Sijoitusten tuotto oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 0,8 (4,4) prosenttia. Toisen kvartaalin tuotto oli 1,2 (1,5) prosenttia.

– Vuoden alusta tarkasteltuna parhaiten tuottivat listaamattomat sijoitukset ja ne tukivat kokonaistuottoa, kun hermostunut talousympäristö heikensi arvopaperimarkkinoiden tuottoja, kertoo Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

Pääomasijoitusten tuotto oli 6,7 prosenttia ja kiinteistösijoitusten tuotto oli 3,1 prosenttia. Noteeratut osakkeet tuottivat 0,3 prosenttia ja korkosijoitukset -0,9 prosenttia.

– Osakemarkkinoiden tuotoissa oli maantieteellisten alueiden välillä merkittäviä eroja. Parhaiten tuottivat Suomen osakemarkkinat lähes 10 prosenttia, kun muun Euroopan tuotto jäi hieman negatiiviseksi, Hiidenpalo sanoo.

Vastuullisuus näkyy Elon sijoitustoiminnan ilmastostrategiassa

Elo allekirjoitti yhdessä 60 institutionaalisen sijoittajan kanssa toukokuussa julkaistun avoimen kirjeen, jossa kannustettiin öljy- ja kaasuyhtiöitä kehittämään ratkaisuja, jotka ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kahden asteen tavoitteen kanssa. Kesäkuussa Elo laajensi vaikuttamistaan yritysten lisäksi valtioihin ja oli mukana satojen sijoittajien allekirjoittamassa yhteiskirjeessä G7-maiden johtajille, jotta ne sitoutuisivat voimakkaammin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

Elo valittiin raportointijaksolla kansainvälisen ilmastojärjestön AODP:n raporttiin hyväksi esimerkiksi ilmastokysymysten huomioimisessa.

Tulevaisuuden näkymät taloudessa

Kansainväliseen talouskehitykseen, poliittiseen ilmapiiriin ja niiden myötä sijoitusmarkkinoihin liittyy juuri nyt paljon epävarmuutta. Yhdysvallat näyttää olevan nyt ainoa vahva kasvun moottori OECD-alueella, kun taas muissa talouksissa näkymät ovat vaihtelevasti heikompia.

Tavanomaisten syklisten huolien ohella uutena tekijänä kauppapoliittiset ristiriidat näyttävät jatkuvan, jopa ehkä kärjistyvän lähiaikoina.

– Kauppajännitteillä ei toistaiseksi arvella olleen merkittäviä vaikutuksia talouskasvuun, mutta ne ovat kuitenkin omiaan lisäämään epävarmuutta lähiaikojen talous- ja markkinakehitykseen, toteaa Hiidenpalo.

Suomen talouskasvu oli alkuvuonna vahvaa ja laaja-alaista, mutta paras vaihe on Suomessakin ehkä jo takana. Kansainvälinen kysyntä on jatkunut suotuisana ja yksityinen kulutus on edelleen vahvalla tasolla. Yksityistä kulutusta on tukenut myös hyvä työllisyyskehitys. Suomeen on syntynyt lähes 100 000 uutta työpaikkaa vuoden aikana.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Satu Huber, puh. 020 703 5811
Sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo, puh. 020 703 5668
Talousjohtaja Sarianne Kirvesmäki, puh. 020 703 5134

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Työeläkeyhtiö Elo huolehtii asiakkaidensa lakisääteisestä työeläketurvasta. Lisäksi autamme asiakkaitamme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon toimintaa. Vastaamme yhteensä noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä sekä huolehdimme noin 230 000 eläkkeensaajasta. Elo on merkittävä sijoittaja, ja yhtiön sijoitusomaisuuden arvo on noin 23 miljardia euroa. Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Työkyvyttömyyseläkkeiden nousu: Elossa mielenterveyssyihin perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet korostuvat nuorilla ja yli 60-vuotiailla16.1.2019 08:39Tiedote

Työkyvyttömyyseläkehakemusten ja uusien myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti vuonna 2018 kasvuun. Yhteensä työeläkealalla myönnettiin tammi–syyskuun välisenä aikana 7,4 prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä kuin vuonna 2017. Jopa kolmasosa uusista työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveydellisistä sairauksista.

Kolme uutta työhyvinvoinnin kehittämispäällikköä Eloon15.1.2019 08:34Tiedote

Työeläkeyhtiö Elon työhyvinvoinnin kehittämistiimiin on nimitetty kolme uutta asiantuntijaa. Työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Anneli Holmberg aloitti tehtävässään joulukuussa. Työhyvinvoinnin kehittämispäälliköt Kirsi Mäkelä ja Noora Poussu aloittivat tehtävissään tammikuun alussa. Holmberg siirtyi Eloon Selekta Henkilöstöpalvelut Oy:stä ja hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Mäkelä siirtyi Eloon Teknologiateollisuudelta, jossa hän työskenteli projektipäällikkönä. Hän on koulutukseltaan terveystieteen maisteri. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoisammattitutkinto. Poussu puolestaan työskenteli Ilmarisessa markkinointipäällikkönä ennen siirtymistä Eloon. Hänellä on filosofian maisterin ja kauppatieteiden maisterin tutkinnot. Holmbergin, Mäkelän ja Poussun päätoimipaikka on Espoo. Holmberg ja Mäkelä työskentelevät Elon suurasiakkaiden kanssa, kun taas Poussu keskittyy Elon pk-asiakkaisiin. He raportoivat tehtävissään työhyvinvointijohtaja Anu Suutela-Vuoriselle. ”Anneli,

Elo sijoittaa lisää tuulivoimaan Suomessa4.12.2018 12:50Tiedote

Elo kasvatti sijoituksiaan tuulivoimaan ostamalla 30.11.2018 LähiTapiola-ryhmän osuudet tuulivoimapuistoihin sijoittavassa rahastossa. Elo on ollut mukana rahastossa jo vuodesta 2012, jolloin tuulivoimapuistojen kehittäminen aloitettiin. Rahasto omistaa ja hallinnoi kahta toimivaa tuulivoimapuistoa. Toinen sijaitsee Lappeenrannassa ja toinen Pohjanmaalla Siikajoella. Puistojen kuudentoista turbiinin vuotuinen sähköntuotanto on noin 112 GWh, joka riittää n. 6 000 omakotitalon lämmittämiseen ja taloussähkön tarpeisiin. Tässä vaiheessa rahasto on investoinut puistojen rakentamiseen n. 70 miljoonaa euroa ja tutkii useamman uuden hankkeen ostamista. Rahastoon on tarkoitus ottaa mukaan muita sijoittajia. ”Tuulivoimaloiden elinkaari on jopa 25 vuotta ja niiden tuottama kassavirta on varsin tasainen ja hyvin ennustettavissa. Nämä ominaisuudet sopivat hyvin eläkeyhtiön pitkäjänteiseen sijoitusstrategiaan”, toteaa salkunhoitaja Jan Schulman. Tulevaisuudessa Elon tavoitteena on lisätä sijoituksia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme